10 Fakta om midsommar

Dela inlägget:

Midsommar är en av de viktigaste högtiderna vi har i Sverige och är för många starten på semestern. Men varför firar vi, var kommer traditionen ifrån och vilka blommor är bäst att lägga under kudden för att drömma om sin framtida partner? Här kommer 10 Fakta om midsommar!

10 Fakta om midsommar

#1. Varför firar vi midsommar?

Midsommar är en gammal kristen tradition som bottnar i firandet till minne av Johannes Döparen. Redan på 300-talet började den kristna kyrkan att fira Johannes Döparens dag den 24 juni vilket beror på att han ska ha fötts ett halvår före Jesus.

En senare förklaring är att midsommar är en högtid där vi firar vårens spirande växtlighet och frodighet. I det gamla bondesamhället innebar även midsommar en brytpunkt i arbetsåret, medan midsommarnatten alltid har förknippats med magiska krafter och övernaturliga väsen!

#2. Vilken dag firas midsommar?

Midsommarfirandet var från början alltså en kyrkohögtid, ägnad Johannes Döparen, vars kalenderdag infaller den 24 juni. Detta var det datum midsommardagen firades i Sverige fram till 1952, då man ändrade så midsommarafton istället alltid infaller alltid på en fredag, någon dag mellan den 19 och 25 juni. Det är ingen röd dag, men de allra flesta har ledigt denna dag.

#3. Är midsommarkransen magisk?

Midsommar är förknippad med magiska krafter och allra mest magi finns i midsommarkransen. Om man sparade den och sedan lade i sitt julbad skulle man hålla sig frisk under resten av vintern.

#4. Varför lägger man blommor under kudden på midsommarafton

Midsommarnatten har länge varit föremål för magiska föreställningar och just växtligheten var central. Så genom att samla 7 eller 9 sorters olika blommor och lägga under huvudkudden kunde man sedan i drömmen se vem man skulle leva sitt liv med. Perfekt för att veta vem man ska leta efter på nästa dans!

Fakta om midsommar

#5. Vilka blommor ska man plocka och lägga under kudden?

Det finns inga regler om vilka blommor som är de allra bästa för se sin framtida partner i en midsommarnattsdröm, men vanliga blommor som man kan hitta i Sverige runt midsommar är margerit, dahlia, lavendel, småpetunia, lobelia. Eller Lupiner som det ofta finns överflöd av.

#6. Varför ska man rulla sig naken i midsommardaggen?

Traditionen att rulla sig naken i midsommardaggen hör troligen samman med den starka tron på naturens magiska egenskaper just runt midsommar och det sägs stärka hälsan. Ofta är tron på detta extra stark efter en midsommarlunch med många snapsar.

#7. Varför har vi midsommarstång?

Traditionen med Midsommarstång kom till Sverige från Tyskland under medeltiden. De första avbildningarna finns i skrifter från sent 1600-tal. Troligen användes midsommar- eller majstången av den tidens studenter och drängar som drog runt i städer och byar och ”sjöng maj” samtidigt som de tiggde mat och pengar. Det var dock först vid 1800-talet som midsommarstången fick det utseende vi ser mest idag: en påle med en tvärslå, prydd med två lövade ringar. Och nej – det är inte en stor fallosymbol – utan midsommarstången ska efterlikna ett kristet kors!

#8. Varför dansar man runt midsommarstången?

Traditionen med dans kring midsommarstången sägs vara för att byarnas ungdomar skulle lära känna varandra.

#9. Regnar det ofta på midsommarafton?

Vädret på midsommarafton är alltid lika spännande, då det ibland är varmt och andra år kallare än julafton. Den varmaste midsommartemperaturen uppmättes 1935 då det var 35 grader varmt i stora delar av Sverige. 1987 var det inte lika härligt – då var det 11 grader som mest – ner mot 0 grader i norr! I år, 2023 ser det ut att bli kanonväder i nästan hela Sverige!

#10. Vad är den vanligaste maten på midsommar?

För många är midsommarlunchen det viktigaste på midsommarafton, med olika typer och former av sill, ägg, lax, västerbottenpaj, snaps och kall öl. Efter det en jordgubbstårta.

Sedan följer ofta dans runt stången, lekar och bad brukar innan många grillar på midsommarafton innan kvällsbadet!

Önskar er alla en underbar midsommar!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Rioja-vin – Masterclass om Rioja med Marqués de Cáceres

Rioja-vin hade sin storhetstid i Sverige på 1990-talet, dels tack vare dess prisvärdhet och kvalitet, men även för...

Dagsutflykt till Chichen Itza – är det värt resan?

Vi har flera gånger när vi varit i Mexiko, funderat på att göra en dagsutflykt till Chichen Itza,...

Restauranger i Playa del Carmen – Mina bästa tips

Om du älskar tacos är Mexiko en riktig drömdestination och tacorestaurangerna i Playa del Carmen som vi testade...

Stränder i Playa del Carmen i Mexiko – våra favoriter

Hur är stränderna i Playa del Carmen i Mexiko? Det var vi nyfikna på inför vår resa dit....