I samma hus som Esperanto och Råkultur, bakom en stängd källardörr, leder en liten trappa ner till Shibumi – en restaurang som är tänkt att likna en japansk matbar.
Onsdag kväll ett knappt år efter att de öppnat är det fortfarande fullt och vi lyckas tack vare en sen avbokning få en plats vid köket. Älskar att sitta just så här, där man kan se på när kockarna arbetar.
Är man ute i god tid kan man tom få ett bord mitt i köket – kul! (Chefs table till höger i bilden nedan).
På Shibumi är tanken att man ska beställa massa olika rätter och dela. Rätterna kommer i takt med att de blir klara i köket, så det är också en anledning att dela – annars finns risk att någon får in flera av sina rätter medan någon annan inte fått in någon.
Friterad äggplanta som sedan marinerats i soja, chili och risvin. Här med sojamajonäs och friterad purjolök.
Fantastisk sashimi på lax, makrill, röding mm.
Sparris med misumajonäs.
Tartar på svensk hängmörad biff, som serveras med majonäs, löjrom och hackad lök.
Yakiniku beef rolls. Underbart goda små rullar som man doppar i het sås.
Bakad fläsksida, grillad shiitake och ostronskivling som serveras med svampbuljong.
Okonomiyaki – en japansk omelett – med lufttorkad kyckling, kimchi och majonäs.
Fish’n chips på marulkskind med koreansk remouladsås och en liten sprayflaska med vinäger.
Avslutningsvis en liten misu-glass.
Fantastiska rätter och väldigt bra service. Andra gången jag är här och jag återvänder gärna en tredje gång. (Dock verkar man inte ändra på ett vinnande koncept – menyn är nästan identisk med den när jag var på Shibumi strax efter att de hade öppnat).