Idag korades Sveriges bästa restauranger på White Guide gala på Kungliga Operan i Stockholm. Mat- ochresebloggen var på plats för att ta del av prisutdelningen och minglet!
När vi anlände bjöds vi på små snittar som Salmalax och Gurka med ostronemulsion. Till det kunde vi välja bland allt från IPA till Champagne när galans sponsorer bjöd frikostligt på dryck.
Så började galan med Ewa Röse som konferencier. Inledningsvis en presentation om vilka trender som är de hetaste just nu i restaurangvärlden. Det är hållbarhet och ekologi som är en röd tråd. Att använda även de enkla delarna av djuret som grillat fiskhuvud eller vildandslår. Eller att sätta stort fokus på grönsaker och till exempel tranchera en rotselleri (vilket Daniel Berlin gör på sin krog).
I White Guide listas 600 krogar runt hela Sverige, 100 nya tillkom i år och 100 försvann. De främsta inom respektive kategori korades på galan.
Vinnarna i White Guide 2016 var:
Långtida gastronomisk gärning:
Årets stjärnskott:
Imouto, ett chef’s table inne på Esperanto med plats för nio gäster per kväll. Var nog kvällens snackis, en restaurang som inte så många kände till sedan tidigare som var nominerad i flera olika kategorier
Årets värt en resa:
Årets hållbara gastronomi:
Årets Terroir Award – för hållbart arbete.
Årets Merroir Award
Årets smakutvecklare i livsmedelsbranschen:
Årets serviceupplevelse
Årets ölupplevelse
Årets vinupplevelse:
Årets rising star:
Årets hjärtekrog:
Årets banbrytare:
Årets bästa restaurang:
Årets Bästa gastronomi:
På väg hem från galan bjöds det på nykokta musslor och jag fick lära mig hur man äter musslor. Jag visste sedan tidigare att man använder ett skal som pincett för att att plocka upp nästa mussla från sitt skal, men nytt för mig var att man lägger de tomma skalen prydligt i varandra istället för huller om buller.
Härlig kväll för en matnörd och gav verkligen ett sug att boka bord på flera av dessa härliga krogar som fick priser!
Vilken av alla dessa är du mest sugen på att testa? Kommentera gärna!
Åh tack! Gillar verkligen det där med smakutvecklare. Omakake blir man ju supersugen på! Det börjar också bli dags för en ny resa till Gotland känner jag. Nu finns ju inte 50 Kvadrat längre – det sörjer jag – men lilla tysta Hemse där jag bara fikat verkar ha fått betydligt mer liv.
På PM & Vänner åt jag en jätterolig middag på en bröllopsdag häromåret vilket jag nog har sagt. Här i Skåne har jag varit sorgligt dålig på mycket och speciellt utanför Malmö men jag hoppas på bättring eftersom jag känner många i branschen och borde ha utnyttjat det bättre. Gaaah, nu vill jag bara dinera!!!
Jag håller med – så sugen man blir på att testa alla dessa restauranger!
[…] White Guide 2016 – Alla vinnare […]