Tillbaka i Stockholm efter semestern – härligt ändå att vara tillbaka i stan med det utbud av restauranger vi har! En god vän och jag bestämde oss för en middag efter jobbet, men var?
Både han och jag gillar att testa (för oss) nya ställen, så jag gjorde lite research och hittade en recension på DN På stan om
restaurang Cirkeln som jag inte hört talas om tidigare men som fått hela 4 i betyg av DN och hade en meny som såg spännande ut (men hade en
väldigt trist hemsida). Måste ändå testas tänkte vi.
Vi slår oss ner i den helt tomma restaurangen som finns i entréplan på det gamla ABF-huset på Sveavägen och vi är faktiskt (förutom några bargäster) de enda gästerna i restaurangen på hela kvällen. En handskriven meny på väggen visar den korta men intressanta menyn:
Maten på Restaurang Cirkeln
Det är ju fortfarande sensommar så vi startar med att dela på en matjessill med brynt smör, kokt gotlandspotatis, gräddfil från Wapnö, gräslök och dill. Sillen har de lagt in själva och det är fem små läckra, spänstiga bitar. Till det en Hof på fat (den enda fatölen som fanns, men har de Hof är jag nöjd!). Supergott!
Vi fortsätter med fisk. En rimmad forell försiktigt bakad till 48 grader. Morot som är ugnsbakad i pressad apelsin och lagen har sedan ihop med tomat och lite tabasco blivit sås till rätten. Till den ett glas spanskt naturvin. Otroligt gott.
Efter dessa goda rätter vill vi testa mer av menyn, så vi delar på deras ostbricka med svenska ostar – en ädelost, en camembert och en ocra. Till det hemlagad blåbärssylt, picklad blomkål och ugnsrostat krispigt surdegsbröd. Till det ett litet glas knastertorr sherry. Lite kalla ostar, men fina tillbehör och perfekt matchad dryck.
Vi ville även desserten på menyn så vi delar även på deras äppelkompott med hemgjord vaniljglass och kaksmulor. Svart kaffe och bland det lilla urvalet av whisky hittade vi en 14-årig Oban som vi tog en varsin liten tvåa av. Mums!
Så god och välkomponerad mat till relativt billiga priser med tanke på den höga nivån på både mat och dryck. Jag är ofta nöjd om jag känner att jag serveras mat jag skulle ha svårt att laga själv och varmrätten är exakt en sån rätt.
Lokalen lämnar dock en hel del att önska. Här har man inte lagt minsta ansträngning för att få det mysigt – inga blommor, textilier, ljus eller annan belysning för utom taklampor. Men, en stimmig höstkväll när det är fullsatt här kommer man nog inte tänka så mycket på lokalen utan bara njuta av den goda maten. För den måste ni testa!