Matlagningskurs – Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien.

Dela inlägget:

Ni som har följt bloggen ett tag vet att jag älskar matlagningskurser och har gått flera stycken på Restaurangakademien där man lagar mat i ett stort restaurangkök fullt med alla köksmaskiner man kan tänka sig under ledning av en riktigt duktig kock-

Grillat med Christian Hellberg

I lördags var det grillat som stod på agendan, en kurs ledd av Christian Hellberg som bland annat driver Griffins Steakhouse. Mycket grillintresserad kock som bland annat var programledare i tv-programmet Grilla och förra året gav ut kokboken Alla älskar grillat.
Jag och 14 andra matintresserade personer samlades lördag morgon på Restaurangakademien ute i slakthusområdet och Christian gick igenom upplägget för dagen. Massor med recept och målet var att vi skulle laga så många av dem som vi hann med.
Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien
Vi delades upp i tre grupper, där en grupp fick laga skaldjur till lunchen och vi andra jobbade med rubbs, förberedde kött, kryddsmör och tillbehör.
Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien
Härliga råvoror

Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien
Christian visar hur jag ska putsa ramlacksen

Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien
Kursens yngste deltagare – Carl som kom tvåa i Sveriges yngste mästerkock instrueras om hur han ska dela oxfilen i lagom stora delar.

Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien
Krabbklorna knäcks inför grillning

Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien
Vattenmelon och tonfisk delas i identiskt stora kuber för att bli en kall rätt smaksatt med purjolök som man grillar till kol.
Jag började med ett cafe de Paris-smör som jag smaksatte med whisky. Så många moment att det tog en halvtimme att göra smöret – men det blev så gott att det var värt det. Detta ska jag absolut göra igen hemma.
Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien
På tidigare kurser har vi skippat lunchen och lagat på fram till tretiden. Nu tog vi ett lunchbreak redan vid 12-tiden och högg in på läckerheterna som skaldjursgänget hade lagat – Wokade blåmusslor med pesto och syrliga tomater, krabbklor wokade med paprika och chili, Tonfisk med melon och en skaldjurscoctail med rostad tomatdressing. Till det ett krispigt Rieslingvin. Mums!
Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien

 

Efter denna lunch fortsatte matlagningen, vi gnuggade in kryddblandningarna och lärde oss hur man ”bränner in” kryddorna i köttet och fisken för att sedan ofta låta det gå klart med indirekt värme, dvs inte direkt ovanför glöden.

Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien
Hummer, som plockades, rubbades och sedan grillades.

Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien
Majs som grillades först med blasten på, sedan plockades och fick färg medan den penslades med smör

Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien
Lammracks!

Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien
Lax som rubbades och först grillades med köttsidan neråt för att kryddorna skulle fastna, sedan gick klart vid sidan av glöden.

Det mesta av skaldjuren var grillade, eller wokade i en panna på grillen.Wokade blåmusslor med pesto och syrliga tomater, Wokade krabbklor wokade med paprika och chili, Tonfisk med melon och en skaldjurscoctail med rostad tomatdressing.
Rubbade kycklinglår som röktes flera timmar med hickoryspån.

Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien
Kycklinglåren plockas för att fyllas i pitabröd som gräddades på grillen.

Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien
Grillkolständarna gick varma hela dagen för att fylla på mer kol där det behövdes.

Rubb – kryddblanindningar

Vid en station fanns mängder av kryddor och torkade örter som vi kunde mixa till rubbs och en smidig liten kryddmixer som på ett nafs malde ner dem till ett fint pulver. Här fick vi göra hur många påsar vi ville och ta hem. Nu har jag ett perfekt lager att ta med upp till landet!

Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien

The grand finale

När allt var färdiggrillat fick vi slå oss till bords igen och hugga in på ännu mer god mat. Medan Christian och hans assistenter lade upp allt vi lagat på uppläggningsfat högg vi in på grillad brioche med getostcremé och tomater och pitabröden med den grillades kycklingen.

Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien

Sedan bars rätt efter rätt in…

Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien
Grillade lammracks med grillad fänkål

Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien
Tandorigrillad lax

Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien
Grillad oxfilé med grillad salladslök

Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien
Scharlottenlök kokad i smör och berbere – en afrikansk chilikrydda. Otroligt gott!

Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien
Kalvfilé oscar med grillad hummer på vit sparris toppad med svart tryffel

Grillat med Christian Hellberg på Restaurangakademien
Till sist – grillad sockerkaka med färska jordgubbar
Galet mycket mat och till det serverades vi ett rött Rhone-vin. Vi kunde såklart bara äta lite av varje rätt, men allt som blev över uppmuntrades vi att ta med oss hem så nu har jag söndagsmiddagen för familjen klar!

Väldigt kul att laga mat en hel dag med andra matintresserade personer och förutom all god mat vi fick laga och äta lärde jag mig mycket nytt, framför allt om rubbs. Att istället för att lägga köttet i marinad gnugga in kryddor i det, snabbt bränna in kryddorna och sedan låta köttet gå klart på indirekt värme under lock.

Det enda som jag möjligen saknade var lite mer tips om grönsaker och rotsaker att lägga på grillen, här var det ett stort fokus på kött, fisk och skaldjur. Men det finns andra kurser som tvärtom har det fokuset, till exempel kursen som Paul Svensson kör där man tvärtom har fokus bara på grönsaker!

Så kul sätt att spendera en småmulen lördag. Längtar redan till nästa kurs!

Inlägget görs i samarbete med Restaurangakademien men åsikter och bilder är som vanligt mina egna!

3 kommentarer

    • Hej Maria, du hittar alla kurserna här. Men jag klipper in dem nedan åt dig då jag har sidan uppe. Hoppas du hittar någon du gillar! Mvh Christian

      Ett år – fyra säsonger (fyra tillfällen, start 2017-10-15)
      Restaurangmatlagning för hemmakocken 1.0 (2018-02-17)
      Grunden till allt gott (2018-02-18)
      Såser! (2018-02-20) kvällskurs
      Hemmakockens genvägar till lyx (2018-03-04)
      Restaurangmatlagning för hemmakocken 2.0 (2018-03-10)
      Vegansk matlagningskurs (2018-03-11)
      Fiskelycka med Årets Kock 2015 – Thomas Sjögren (2018-03-17)
      Fiskelycka med Årets Kock 2015 – Thomas Sjögren (2018-03-18)
      Möt Årets Konditor 2017 – Kalle Bengtsson (2018-03-24)
      Mat och vin i kombination (2018-03-25)
      Grunden till allt gott (2018-04-07)
      Såser! (2018-04-10) kvällskurs
      Fisk med Årets Kock – Johan Backéus (2018-04-14)
      Vässa vardagsmaten med fredagskocken (2018-04-15)
      Matlagningens fyra grunder (start 2018-04-16)
      Styckning (2018-04-21)
      Sydostasiens pärlor (2018-04-22)
      Knivteknik (2018-04-24)
      Desserter och bakverk med Daniel Roos (2018-04-29)
      Mat och vin i kombination (2018-05-06)
      Vårens primörer (2018-05-13)
      Gilla grillen (2018-05-19)
      Vegansk matlagningskurs (2018-05-20)
      Gilla grillen (2018-06-02)
      Grillat! (2018-06-09)
      Sensommar (2018-09-09)

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Årets bästa julöl 2024 – Hitta den godaste julölen till julbordet

Letar du efter Årets bästa julöl 2024 för att få den perfekta drycken till julbordet? Då är detta...

Bubble Cruise med Tallink Silja – en dröm för en champagneälskare

Älskar du champagne och vill lära dig mer om denna ädla dryck samtidigt som du får testa riktigt...

Webblansering av Springbank Whisky i november 2024 – Fyra olika årgångar

Då och då släpps nya flaskor på Systembolaget som endast kan bokas via deras webblansering, och nu i...

Saker att göra på Menorca – En guide till Medelhavets gömda pärla

Letar du efter tips på saker att göra på Menorca? Då har du kommit rätt! Menorca är en...