Ni som har följt bloggen ett tag vet att jag älskar matlagningskurser och har gått flera stycken på Restaurangakademien där man lagar mat i ett stort restaurangkök fullt med alla köksmaskiner man kan tänka sig under ledning av en riktigt duktig kock-
Grillat med Christian Hellberg
I lördags var det grillat som stod på agendan, en kurs ledd av Christian Hellberg som bland annat driver Griffins Steakhouse. Mycket grillintresserad kock som bland annat var programledare i tv-programmet Grilla och förra året gav ut kokboken Alla älskar grillat.
Jag och 14 andra matintresserade personer samlades lördag morgon på Restaurangakademien ute i slakthusområdet och Christian gick igenom upplägget för dagen. Massor med recept och målet var att vi skulle laga så många av dem som vi hann med.
Vi delades upp i tre grupper, där en grupp fick laga skaldjur till lunchen och vi andra jobbade med rubbs, förberedde kött, kryddsmör och tillbehör.
Jag började med ett cafe de Paris-smör som jag smaksatte med whisky. Så många moment att det tog en halvtimme att göra smöret – men det blev så gott att det var värt det. Detta ska jag absolut göra igen hemma.
På tidigare kurser har vi skippat lunchen och lagat på fram till tretiden. Nu tog vi ett lunchbreak redan vid 12-tiden och högg in på läckerheterna som skaldjursgänget hade lagat – Wokade blåmusslor med pesto och syrliga tomater, krabbklor wokade med paprika och chili, Tonfisk med melon och en skaldjurscoctail med rostad tomatdressing. Till det ett krispigt Rieslingvin. Mums!
Efter denna lunch fortsatte matlagningen, vi gnuggade in kryddblandningarna och lärde oss hur man ”bränner in” kryddorna i köttet och fisken för att sedan ofta låta det gå klart med indirekt värme, dvs inte direkt ovanför glöden.
Rubb – kryddblanindningar
Vid en station fanns mängder av kryddor och torkade örter som vi kunde mixa till rubbs och en smidig liten kryddmixer som på ett nafs malde ner dem till ett fint pulver. Här fick vi göra hur många påsar vi ville och ta hem. Nu har jag ett perfekt lager att ta med upp till landet!
The grand finale
När allt var färdiggrillat fick vi slå oss till bords igen och hugga in på ännu mer god mat. Medan Christian och hans assistenter lade upp allt vi lagat på uppläggningsfat högg vi in på grillad brioche med getostcremé och tomater och pitabröden med den grillades kycklingen.
Sedan bars rätt efter rätt in…
Galet mycket mat och till det serverades vi ett rött Rhone-vin. Vi kunde såklart bara äta lite av varje rätt, men allt som blev över uppmuntrades vi att ta med oss hem så nu har jag söndagsmiddagen för familjen klar!
Väldigt kul att laga mat en hel dag med andra matintresserade personer och förutom all god mat vi fick laga och äta lärde jag mig mycket nytt, framför allt om rubbs. Att istället för att lägga köttet i marinad gnugga in kryddor i det, snabbt bränna in kryddorna och sedan låta köttet gå klart på indirekt värme under lock.
Det enda som jag möjligen saknade var lite mer tips om grönsaker och rotsaker att lägga på grillen, här var det ett stort fokus på kött, fisk och skaldjur. Men det finns andra kurser som tvärtom har det fokuset, till exempel kursen som Paul Svensson kör där man tvärtom har fokus bara på grönsaker!
Så kul sätt att spendera en småmulen lördag. Längtar redan till nästa kurs!
Inlägget görs i samarbete med Restaurangakademien men åsikter och bilder är som vanligt mina egna!
Hej Maria, du hittar alla kurserna här. Men jag klipper in dem nedan åt dig då jag har sidan uppe. Hoppas du hittar någon du gillar! Mvh Christian
Ett år – fyra säsonger (fyra tillfällen, start 2017-10-15)
Restaurangmatlagning för hemmakocken 1.0 (2018-02-17)
Grunden till allt gott (2018-02-18)
Såser! (2018-02-20) kvällskurs
Hemmakockens genvägar till lyx (2018-03-04)
Restaurangmatlagning för hemmakocken 2.0 (2018-03-10)
Vegansk matlagningskurs (2018-03-11)
Fiskelycka med Årets Kock 2015 – Thomas Sjögren (2018-03-17)
Fiskelycka med Årets Kock 2015 – Thomas Sjögren (2018-03-18)
Möt Årets Konditor 2017 – Kalle Bengtsson (2018-03-24)
Mat och vin i kombination (2018-03-25)
Grunden till allt gott (2018-04-07)
Såser! (2018-04-10) kvällskurs
Fisk med Årets Kock – Johan Backéus (2018-04-14)
Vässa vardagsmaten med fredagskocken (2018-04-15)
Matlagningens fyra grunder (start 2018-04-16)
Styckning (2018-04-21)
Sydostasiens pärlor (2018-04-22)
Knivteknik (2018-04-24)
Desserter och bakverk med Daniel Roos (2018-04-29)
Mat och vin i kombination (2018-05-06)
Vårens primörer (2018-05-13)
Gilla grillen (2018-05-19)
Vegansk matlagningskurs (2018-05-20)
Gilla grillen (2018-06-02)
Grillat! (2018-06-09)
Sensommar (2018-09-09)
Det kryllar av Michelinkrogar i Bangkok, och nyligen fick staden sin första trestjärniga Michelin-restaurang - Sorn. Men det finns Michelinkrogar i alla kategorier, och...
Efter två dagar i Phrae i norra Thailand fortsatte vi till staden Nan, som ligger två timmar bort...
Hantera samtycke till cookies
För att ge de bästa upplevelserna använder vi teknik som cookies för att lagra och/eller komma åt enhetsinformation. Genom att godkänna dessa tekniker kan vi behandla data som surfbeteende eller unika ID:n på denna webbplats. Att inte samtycka eller återkalla samtycke kan påverka vissa funktioner och funktioner negativt.
Functional
Alltid aktiv
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Alternativ
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Underbara matglada foton och vad är väl livet utan KRYDDOR 🙂
Ha en kanon vecka 🙂
LOVE Maria
Hej
när har ni nästa kurs i tex grillning ?
Maria
Hej Maria, du hittar alla kurserna här. Men jag klipper in dem nedan åt dig då jag har sidan uppe. Hoppas du hittar någon du gillar! Mvh Christian
Ett år – fyra säsonger (fyra tillfällen, start 2017-10-15)
Restaurangmatlagning för hemmakocken 1.0 (2018-02-17)
Grunden till allt gott (2018-02-18)
Såser! (2018-02-20) kvällskurs
Hemmakockens genvägar till lyx (2018-03-04)
Restaurangmatlagning för hemmakocken 2.0 (2018-03-10)
Vegansk matlagningskurs (2018-03-11)
Fiskelycka med Årets Kock 2015 – Thomas Sjögren (2018-03-17)
Fiskelycka med Årets Kock 2015 – Thomas Sjögren (2018-03-18)
Möt Årets Konditor 2017 – Kalle Bengtsson (2018-03-24)
Mat och vin i kombination (2018-03-25)
Grunden till allt gott (2018-04-07)
Såser! (2018-04-10) kvällskurs
Fisk med Årets Kock – Johan Backéus (2018-04-14)
Vässa vardagsmaten med fredagskocken (2018-04-15)
Matlagningens fyra grunder (start 2018-04-16)
Styckning (2018-04-21)
Sydostasiens pärlor (2018-04-22)
Knivteknik (2018-04-24)
Desserter och bakverk med Daniel Roos (2018-04-29)
Mat och vin i kombination (2018-05-06)
Vårens primörer (2018-05-13)
Gilla grillen (2018-05-19)
Vegansk matlagningskurs (2018-05-20)
Gilla grillen (2018-06-02)
Grillat! (2018-06-09)
Sensommar (2018-09-09)