De allra flesta restauranger satsar på maten och tar sedan in viner som passar bra till. På restaurangen 19 Glas i gamla stan är det istället vinet som spelar huvudrollen. Man kan slinka in här för ett glas vin och en enkel rätt till, eller boka bord för en avsmakningsmeny.
Ibland har 19 Glas gästspel från en vinproducent och igår var den italienska vinmakaren Nino Negri på plats, häng med!
Wine makers dinner på 19 glas med Nino Negri
Nino Negri är en Italiensk vinmakare vars vingårdar ligger i Valtellina, nära gränsen till Schweiz. Denna kväll hade kocken på 19 Glas komponerat en speciell 7-rättersmeny där man utgått från utvalda viner från Nino Negri. På plats fanns Sara Maule, hitflugen från Italien för att berätta om vingården, hur man odlar druvorna och detaljer om de olika vinerna som serverades under kvällen.
Kvällen började med ett glas champagne och sedan fick vi prova ett mousserande vin från Nino Nergi mot champagnen. Champagne är svårslaget, men för att vara ett mousserande vin var detta väldigt gott, torrt med toner av grapefrukt. Till detta vin serverades endiveblad på en bädd av getostcremé. Vilken start!
Nästa rätt var torsk med kål och ansjovis och till det ett vitt vin – 2013 Ca’Brione. Vi dricker ofta riesling och detta påminde om det men ännu mer fylligt och fantastiskt gott, perfekt matchning till torsken.
Kycklinghjärta – kvällens mest oväntade råvara!
Vi växlade till rött vin och till det serverades kycklinghjärta med brysselkål i en mustig buljong. Första gången jag åt kycklinghjärta – intressant att prova men kanske inget jag kommer att beställa igen!
Nästa röda vin kom in – 2012 Vigneto Fracia – och till det en liten rätt på rödkål och rödlök. Ytterligare ett exempel på en perfekt lite rätt till detta kraftiga, supergoda vin.
Kvällens bästa kombination
Den femte rätten var nog min favoritkombination denna kväll, en fluffig kycklinglever med blåbär och vattenkrasse och till det ett glas kraftig 2013 Sfursat Carlo Negri. Otroligt gott!
Huvudrätten var den näst sista rätten, en bit hängmörad biff serverad med benmärg och rötbetsmos. Här kom kvällens höjdpunkt vad gäller rödvinerna – en 2013 Sfursat 5 Stelle.
Menyn avslutades med en dessert på bakat äpple, sorbet och kola och till det ett glas sött 2013 passito. Mums!
Underbar meny med så goda viner och kul att vinet fick spela huvudrollen. 19 glas har ofta denna typ av gästspel så kolla in deras hemsida om du är sugen på att prova dig igenom massa viner från en viss vinmakare!