För några år sedan öppnade ett gäng vänner en restaurang som kom att bli unik i sitt slag i Belgrad. Inspirerade av Danmarks mest kända krog döpte de krogen till Homa och här serveras modern fine-dining med en serbisk touch. Populärt både bland serbiska foodies och turister som vill äta och dricka riktigt bra till fyndpris! (Idag finns även Homa Bistro, en enklare krog som vi ska testa nästa gång vi kommer till Belgrad, men nedan handlar om orginalet Homa fine dining).
Restaurangen ligger i det trendiga området Dorcol, där det även finns ambitiösa kaffeér, barer och fler restauranger. Inredningen på Homa är enkel och avskalad med balkar i rå betong, vita trästolar och svarta bord. Avslappnad och personlig service med personal som gärna berättar detaljer om de rätter man är nyfiken på hur man skapat.
Avsmakningsmeny på Homa fine dining
Det finns en a la carte-meny om man inte är så hungrig, eller har budget för en hel meny, men vi tog den stora avsmakningsmenyn och jag tog vinpaketet till. Häng med!
Vinerna är genomgående serbiska – kul! Italienska och Spanska viner är det ju lätt att hitta hemma i Sverige men Serbiska viner har jag nog aldrig köpt. Det började starkt med ett glas Ego, ett mousserande vin som fått Guldmedalj i ”The Great Serbian Wine Tasting”. Riktigt bra!
Menyn startade med en rätt som alltid finns på menyn då den är en av de mest populära, små ostbollar.
Nästa rätt var en liten bit läcker vit fisk med olivkräm och en puré på confiterad lök. Så gott!
Bläckfisk med buljong och bläckpasta
Innan kötträtterna kom en liten ambitiös mellanrätt på körsbärssorbet och ros-skum.
Otroligt god meny, som med vinpaket till kostade mindre än 1000:- sek. Riktigt fynd! Ska ni till Belgrad och gillar innovativa tolkningar av rätter ska ni inte missa en middag på Homa!