Jag har en före detta kollega som har stenkoll på restauranger och har tipsat mig om många bra restauranger genom åren. Hans favoritrestaurang i Stockholm är Volt så jag har länge velat att testa den, men det har aldrig blivit av tidigare. Förrän häromdagen på min födelsedag, då jag och min fru gick dit.
Volt – hyllat med en stjärna i Guide Michelin
Volt har genomgående helt grymma recensioner. ”Bländande och kompromisslöst” skrev DN’s Krogkommission som gav Volt högsta betyg. White Guide har gett dem betyget ”Mästarklass” och de har sedan tre år tillbaka en stjärna i Guide Michelin, med följande omdöme:
An intimate, welcoming restaurant run by a young but experienced team. Cooking is natural in style, with the largely organic produce yielding clear, bold flavours – natural wines also feature. Ingredients are arranged in layers, so that each forkful contains a little of everything
Så det är helt klart med höga förväntningar vi går hit! Vi bor två kvarter från Volt och jag har säkert gått förbi här 50 gånger utan att lägga märke till lokalen. Mycket anonym och även inne i restaurangen som renoverades i år är det en inredning som inte tar så mycket plats. Men mysigt och avslappnat.
Avsmakningsmeny på Volt
På Volt serveras endast avsmakningsmeny, om 4 eller 6 rätter. (685/885:-). Till detta finns vinpaket med genomgående naturviner (585/785:-). Födelsedag och allt slog vi till på 6-rättersmenyn med vinpaket (min fru nöjde sig dock med ett halvt vinpaket).
Respektive rätt är kryptiskt beskriven med tre ord som exempelvis ”Kålrabbi – hav – korianderfrö” som ger en ledtråd om vad man ska serveras, men det är till stor del en överraskning. Det kommer dessutom flera mellanrätter som inte står med på menyn.
Jag tar er med genom hela menyn som började med en amuse på små mjälla bitar makrill med granskott. Supergott!
Nästa rätt var kålrabbi med en liten kammussla i en god buljong.
Svamp med silverlök var små lökar fyllda med svampkräm med en mustig buljong.
Älghjärta med rödbeta kom in i formen av ett hjärta och jag kan inte bestämma mig för om sättet de lagt upp rätten var roligt eller för banalt. Hade jag fått det på Punk Royale skulle det passat in i konceptet, men här var det klart otippat. Men nog om formen, själva smaken var bra!
Naturviner på Volt
Ja, naturviner är klart speciella och jag har tidigare på andra restauranger fått in naturviner som knappt gått att dricka. Men, utvecklingen har gått framåt även här. Alla vinerna i vinpaket var ok, men det var bara ett vin som var så gott att det är värt att skriva om. Ett vitt Sauvignon Blanc från Hohenegg – supergott! Vi fick det till menyns klart godaste rätt – grillad gulbeta med smörkräm.
Ullgris
Nästa rätt skulle vara Ullgris – Rotselleri – Ättika men när vi utan presentation fick in nedan tallrik att dela på fick vi inte ihop det riktigt. det visade sig dock vara en bastant mellanrätt på friterad svål och skinka.
Ullgrisen kom in som nästa rätt. Vi äter inte gris så ofta och namnet på denna gris (som tydligen ser ut som en korsning av gris och lamm) gjorde mig inte supersugen. Själva rätten var menyns svagaste, med ullgrisfilé och små bitar av rotselleri där det saknades tryck i smakerna och fler komponenter. En god majonnäs t ex skulle ha lyft detta rätt.
Desserter på Volt
I menyn ingår en dessert ”Blåbär – Svartbinbärsblad” men innan det kom en liten söt mellanrätt på äppelsorbet – supergod.
Efter blåbären avrundades menyn med små krispiga rullar med glass.
Sammantaget
[…] lite nervös innan, lite rädd att bli besviken som jag ibland blivit på andra krogar med en stjärna. Eller är det skillnad på trestjärniga – att allt är […]