Tokyo har flera vackra trädgårdar, som skapades på Shoguns tid som en plats för rekreation och miljöombyte – då endast för Shogun och hans familj. När man bytte styre i Tokyo på mitten av 1800-talet och startade moderniseringen av landet insåg man att det även behövdes parker för allmänheten och man skapade då flera stora parker som exempelvis Yoyogi Park, men jag tycker det är trädgårdarna som är de mest intressanta att besöka vid sidan av alla tempel. Här kommer min favoritpark och Tokyos mest besökta tempel.
Hamarikyu Garden i Tokyo
Hama Rikyu Garden är en vacker park som ligger vid Tokyo Bay, omgiven av höga skyskrapor i Shiodome-området som skapar en intressant kontrast mellan det gamla och det nya. Parken anlades på 1600-talet och var bland annat en plats dit Shogun åkte för att jaga ankor. Det var en fredlig tid och Shogun jagade ankor här för underhålla sina stridsfärdigheter. Som alla japanska trädgårdar har denna en liten damm i mitten som är tänkt att man ska promenera runt och i mitten finns ett tehus som fortfarande är öppet.
Underbar park redan så här i mitten av Februari, så jag kan bara tänka mig hur det är här när allting blommar. Redan nu blommade plommonträden och rapsfälten var knallgula.
Även Imperial Palace har en fin trädgård, men den kan inte mäta sig med Hamarikyu Garden!
Meiji-jingu shrine
Meiji-jingu shrine är ett av Japans mest besökta tempel och hit vallfärdar över 3 miljoner Japaner vid det japanska nyåret för att kasta ett mynt vid i templet och be för att få tur och välgång det kommande året.
Vägen fram till templet går genom en pampig anlagd skog och väl framme vid templet börjar man med att rena sig genom att tvätta händer och mun innan man gå fram till den innersta delen. Man ska vara noga med att bara använda träskopan till att hälla lite vatten i sina händer och sedan vidare till munnen, aldrig dricka direkt ur skopan.
För att få sina önskningar uppfyllda fortsätter man sedan fram till den innersta delen. Man börjar med att kasta i ett mynt i en korg, bugar sig djupt två gånger, klappar i händerna två gånger och bugar sig sedan djupt igen, sedan ber man. Ofta finns det någon form av rep man man dra i för att slå i en gong-gong för att påkalla shinto-gudarnas uppmärksamhet. Här kan man dessutom skriva ner sina önskningar, antingen på ett papper eller på en träplakett som sedan bränns vid en ceremoni för att de ska gå i uppfyllelse.
Man har stor tro på gudarnas hjälp och tar även hit saker som varit med om en olycka för att rena dem, till exempel bilar.
Mer tips om saker ni inte får missa i Tokyo!
https://www.matochresebloggen.se/2018/02/tokyos-fiskmarknad-tsukiji-fishmarket.html
https://www.matochresebloggen.se/2018/02/tokyos-brooklyn-daikanyama.html
Resan till Japan görs i samarbete med visit Japan, men tankar och åsikter är som alltid mina egna!