Tyskland satsar mycket på att marknadsföra sig som ett modernt matland men i Lubeck dit vi åkte på en weekend förra veckan är det fortfarande mest den traditionella husmanskosten som dominerar restaurangutbudet. Tre av de restauranger vi åt på när vi var här kan vi rekommendera, av olika anledningar, kolla in Miera, Labsaal och Schlumacher’s!
Härlig innegård i solen och tyska tapas på Miera
När vi kom fram till Lubeck strålade solen och på vägen till hotellet stannade vi på restaurangen Miera för lunch.
De har några bord på gågatan utanför, men går man in finns en stor innergård där vi fick ett bord i solen. Vi tog in en stor bricka med tyska tapas som vi delade på och till det ett glas tysk riesling.
En annan populär rätt här är en carbonara med ärtor som får sin sista touch i en stor parmesanost ute i trädgården!
Hit går man för atomsfären, den soliga uteserveringen och vällagad tysk husmanskost!
Adress: Hüxstraße 57
Webb: miera-restaurant.de
Kändiskock och vinfokus på Labsaal
Restaurangen Labsaal drivs av Nadia Weller som är lite av en kändis i Lubeck. Hon syns i tidningar, TV-program och driver sedan ett år tillbaka krogen Labsaal.
Denna restaurang ligger rätt i tiden, med närodlade råvaror, ett stort communitytable för 22 personer och porslin som kommer från hennes gammelfarmor!
Här serveras ev meny där man matchar med viner från vinbutiken som ligger vägg-i-vägg. Maten är god och verkligen lagad med kärlek.
Det är ingen större finess eller komplexitet i rätterna utan det är god mat vi själva skulle kunna laga om vi hade tid och inspiration. Servicen är superbra och vinerna som serveras till är riktigt bra. Så sammantaget en härlig restaurangupplevelse!
På menyn finns även många alternativ för vegetarianer och veganer.
Adress: Beckergrube 88
Webb: labsaal.com
Sparris och Flammekueche på Schlumacher’s
Schlumacher’s är rankad som en av Lubecks’s allra bästa restauranger på Tripadvisor och här är det tysk husmanskost som gäller. Rustik inredning och klart avslappnad stämning. Här startade vi med en tysk specialitet – Flammekueche som är en pizzaliknande rätt med tunn deg som gräddas i hög temperatur för att sedan toppas, vi tog en variant med carpaccio. Till varmrätt vit sparris med hollandaise och en rejäl köttbit – mums!
Gott, vällagat, rustikt – man känner verkligen att man är i Tyskland när man äter här! Detta är även ett bra exempel på den typ av krogar som ofta rankar högt på Tripadvisor i södra Europa – vällagad, prisvärd husmanskost snarare än fine-dining.
Adress: Schlumacherstraße 4
Webb: www.schlumachers.de
Michelinkrogar i Lubeck
Det finns en restaurang med en stjärna i Guide Michelin i Lubecks Old Town – Wullenwever. Men vi var lite sent ute och det var fullbokat den helg vi var här. Men har ni bättre framförhållning och vill testa fine-dining hittar ni mer info om Wluuenwever och andra fine diningkrogar i området här.
Har du några restaurangtips i Lubeck? Kommentera gärna!
Resan till Lubeck gjordes i samarbete med Tysklands Turistbyrå, men som alltid är åsikter och synpunkter mina egna!