Edit 28/3 2024: Nu går Birka-fartyget igen, uppfräschat och numera under namnet Birka Gotland!
Förra året åkte jag på en av Birka Cruises långkryssningar och det gav verkligen mersmak. Så i helgen lämnade vi barnen med sina kusiner i Dalarna och jag tog med min fru på en weekendkryssning till Visby.
Här kastar man loss klockan 16 på fredagen, kommer fram till Visby klockan 10 på lördagen och har en heldag i Visby innan man påbörjar resan tillbaka klockan 19. Två kvällar och nätter ombord alltså och nio timmar i Visby innan man kommer tillbaka till Stockholm klockan 14 på söndagen.
Start i Stockholms skärgård
Vi gick på fartyget 15.30 vid terminalen nere vid Slussen och efter att ha lämnat väskorna i hytten gick vi upp på däck. Så kul att kolla in alla fina hus och öar man passerar i Stockholms skärgård och bara njuta av utsikten.
Många andra valde att kombinera detta med liveband på däck, men vi föredrog en lugnare start!
Räkor och vitt vin på Brasseriet
Vi hade bokat en sen middag – 20.30 – så efter någon timme vi tog in lite rökta räkor och vitt vin på ”Brasseriet” som är en pop-up restaurang under sommaren högst upp i fartyget, där det finns en restaurang med lite enklare rätter.
Här uppe finns även en pool, bubbelpool och soldäck som är varmt året om. Denna heta dag hade man öppnat upp taket så det var den ”riktiga” solen som värmde.
Spa på Birka Cruises
Vi badade dock inte i solområdet utan hade bokat tid i spa:et klockan 18.30. En klar favorit sen sist jag kryssade, mycket mysigare att nu hänga här med min fru såklart (och som kan hjälpa till att fota!)
Inomhus finns en stor bastu med panoramafönster mot havet, ångbastu, bubbelpool och kallpool och på däck ytterligare en bubbelpool. Så härligt!
Här kan man även ta olika typer av behandlingar och massage. På söndagen tog min fru en lång ansiktsbeshandling och då ingick entré till spa:et så vi hängde här igen i flera timmar.
Middag på långkryssningen
Under långkryssningarna är det en fast trerättersmeny som serveras och man får en viss plats vid ett visst bord och en dedikerad servitris som man har bägge kvällar. Lite slumpartat men vill man verkligen ha en viss plats kan man lägga in önskemål om det när man bokar.
Vi fick ett bord i aktern med en härlig utsikt och en väldigt trevlig servitris som vi efter två kvällar nästan hade lärt känna!
Våra middagar
Första kvällen serverades räkor med sikrom och dillmajonnäs till förrätt – en snygg liten god rätt med spänstiga räkor, fänkålsgravad gurka och smulat ägg.
Till varmrätt två skivor helstekt kalv, rödvinssås och vårprimörer – som var lite mer ”rejäl” men även den supergod. En liten hallon- och jordgubbsbakelse till dessert var en perfekt avslutning!
Nästa dag vände man på upplägget kött-fisk och startade med kryddbakad rostbiff med kålrabbi och friterade gotländska betor, riktigt bra. Till varmrätt en fjällröding med räkor och syrad gurka.
En snäppet starkare meny än första dagen fram till desserten – en hallonmousse med färska hallon – som var god, men det var något i upplägget som inte riktigt var på samma nivå som tidigare… ?
Dock är det imponerande hur man lyckas servera alla gäster en så pass avancerad meny i stort sett samtidigt. Det var en febril aktivitet vid uppläggningen.
Hytten – seafront lyx
På fartyget finns hytter av olika slag, från standardhytter utan fönster till en svit i två etage. Vi bodde i en av premiumhytterna – ”seafront lyx” med en skön dubbelsäng, stort fönster med burspråk man kan sitta i och en soffa. Här finns också bra produkter i badrummet noterade min fru som har koll på sånt. Och – vi märkte att minibaren var påfylld med öl och bubbel – som ingår.
Premiumfrukost på Birka
Bor man i någon av premiumhytterna får man äta sin frukost uppe vid Brasseriet, där det är lite lugnare och man beställer varma saker som ägg och kaffe vid bordet. På buffén finns allt från lax och sill till ett dessertbord.
Vi kollade dock även in den vanliga buffén på väg ut och även den såg bra ut (där fanns dock inget bubbel).
En heldag i Visby!
Efter denna powerfrukost gav vi oss ut för att utforska Visby – mer om vad vi gjorde i Visby kommer i ett eget inlägg men några smakprov ser ni nedan!
Kryssningen till Visby görs i samarbete med Birka Cruises, men åsikter och tankar är som alltid mina egna!
Vilken härlig kryssning och fina bilder! Gillar mycket att kryssa m
Birka de har så god mat!
Ja, verkligen. Och deras spa är riktigt bra det med!
[…] var vi sen mest på landet i Dalarna, men en helg åkte jag och min fru på en weekendkryssning till Visby. Två kvällar ombord och en heldag i Visby som vi maxade så gott vi kunde! Så lyxigt att ha […]
[…] ett par gånger varje sommar. Jag kryssade med min fru dit med Birka för två år sedan – läs mer om den kryssningen här. Sammanfattningsvis är detta en grym minisemester – Visby är så härligt på […]