I lördags hade vi bjudit hem ett gäng goda vänner på middag – utan barn. Perfekt tillfälle att dra på lite extra med lite mer fokus än vanligt på mat och dryck.
Jag satsade på mat som kan förberedas så långt det var möjligt och så bra matchande viner. Min fru tog lead på desserten som blev en fantastisk final!
Lyxig trerättersmiddag – start med champagne
Champagne och chips med löjrom
Att starta en middag med ett glas väl kyld champagne är ett enkelt sätt att få en lyxig känsla. Vi valde Pommery Apanage Blanc de Blancs. En ny champagne som kom i somras som är fantastiskt god.
Till champagnen ställde vi fram chips, löjrom, creme fraiche blandat med gräddfil samt dill. Så gästerna själva kunde serveras sig lite extra lyxiga chips. Smaken väldigt likt hassebacksförrätten på Hantverket, men så enkel att fixa och roligare än bara chips.
Efter lite mingel och champagne som gick åt i en rasande fart var det dags för middag. Jag hade preppat det mesta i förväg.
Råbiff med friterade lökringar och hemgjord majonnäs
Råbiff är bland det godaste jag vet och för att få köttet riktigt nymalt satt jag sonen på uppdraget att mala innanlåret till fin färs någon timme innan gästerna kom. Jag vevade ihop en majonäs och förberedde friterade lökringar så långt jag kunde så det bara var själva friteringen som återstod när det var dags att äta förrätt.
Till råbiffen en pinot noir som var en riktig fullträff – RUA Pinot Noir från Central Otago. Så gott och passade perfekt till råbiffen. Flera gäster messade mig efteråt och ville veta vilket vin detta var!
Lilla Egos röding med spetskål, kålrabbi och forellrom
Råbiffen var skapligt enkel att förbereda, varmrätten däremot klart fler moment. Från Lilla Egos kokbok hade jag valt ut ett recept med röding, spetskål och forellrom. Med små kålrabbiblomor, vattenkrasse och alger. Både vitvinsås och dillolja.
Ja, det var många moment, men i stort sett allt kunde förberedas så när gästerna var här var det bara att värma på allt, baka av fisken i ugnen, lägga upp och servera. Till det ett sauvignon blanc som passade perfekt – Lancewood Sauvignon Blanc. Så himla gott!
Chokladtryffeltårta med salt kolasås
Min fru stod för desserten och det var en riktig fullträff, en maffig chokladtryffeltårta med salt kolasås och kanderad mandel. En perfekt avslutning på midddagen, som dock fortsatte några timmar till…
Middag utan barn
Så stor skillnad på denna middag och många andra middagar de senaste 10 åren där vi ofta haft färre antal gäster som istället haft med sig sina barn. Nu kunde vi prata oavbrutet vilket är fantastiskt. Dessutom behöver inte gästerna åka hemåt när det är läggdags för barnen så det blir blir klart högre stämning. Och jag som gillar att laga mat fick en extra bra anledning att lägga hela lördagen på prepp!
Vi kommer såklart fortsätta bjuda hem våra vänner där barnen få vara med, men detta var så kul att vi redan är sugna på att boka in en ny vuxenmiddag!
Bra tips att ”lyxa” till chipsen så där! Efterrätten verkade ju bara helt ljuvlig! Kul att se att du lagar mat också och inte bara äter ute på spännande restauranger!
Ja, vi lagar massor med mat, ska nog börja skriva mer om det och tipsa om våra favoriter som är enkla att få till bra hemma. Det är först när man testar att laga lite mer avancerad mat hemma som jag på riktigt kan uppskatta maten på ambitiösa restauranger, så man förstår allt jobb som ligger bakom!
Vänliga hälsningar Christian
[…] “nyårslöfte” i förtid för att testa om testerna i detta inlägg stämmer. På en middag för ett par veckor sedan pratade vi just om hur man hittar tydliga mål med sin träning. Jag kom på att ett […]