Aktiviteter och underhållning ombord på ett kryssningsfartyg i all ära, men det som ofta påverkar helhetsintrycket mest av en resa är nog maten. Så vi var väldigt nyfikna på restaurangerna på Norwegian Getaway och hur det skulle kännas att äta mer eller mindre allt ombord en hel vecka.
Restauranger på Norwegian Getaway
Jag hade lite koll, då jag var på en pressresa med Norwegian Bliss – ett annat fartyg från Norwegian Cruise Lines – i våras. Så vi visste att det bara är vissa restauranger som ingår i all-inclusive och att man får betala lite extra för de mer intressanta restaurangerna. Men det är inte så himla mycket extra de kostar och det kan det klart vara värt för oss som sätter matupplevelserna högt. De flesta måltider åt vi (framför allt barnen) dock på de restauranger som ingick utan extra kostnad.
Frukosten på Norwegian Getaway
Frukosten serveras i sex olika restauranger, där vi redan den andra dagen hittade vår favorit. En uteservering på 17:e våningen i restaurang Margaritaville. Här fanns en kock som lagade till ägg på beställning. Redan den andra dagen lärde han sig vad vi ville ha – en omelett med skinka och tomat till sonen, två stekta ägg – sunny side upp till oss andra. Dagarna efter frågade han bara om vi ville ha vår vanliga beställning. Älskar när kockar och bartenders har minne för sånt!
På buffén fanns bland annat färsk frukt, french toast, bacon, korvar, bagels, croissanter, yougurt och müsli och mycket mer. Nästan allt jag kan önska mig på en frukost och att äta den på en uteservering med havsutsikt var en så härlig start på dagen!
Garden Cafe – fartygets stora bufférestaurang
Det finns även en klart större frukostbuffé i den stora bufférestaurangen Garden Café och här serveras även lunch, snacks och middag. Jag är ingen stor fan av bufférestauranger med plasttallrikar, men barnen gillade det stora utbudet där och att man fick maten direkt. Så flera gånger gick vi först till bufférestaurangen med dem och sen gick jag och min fru sedan själva och åt middag någon annanstans. Eller så hämtade jag två tallrikar mat till dem i bufférestaurangen som de fick på rummet medan vi gick och åt själva.
Två av dagarna vi var till havs åt vi lunch här uppe och det var faktiskt helt ok även fast det var platstallrikar! Även här fanns bord utomhus och burgaren var det inga fel på. Mycket grönsaker, sallad och olika mer eller mindre nyttiga alternativ att välja på. Har man som ambition att gå upp ett par kilo fanns alltid både mjuk- och kulglass att välja på, massa olika bakelser och tårtbitar, crepes och godis.
Tropicana Room – complimentary a la cartè
Förutom bufférestaurangen finns tre a la cartèrestauranger som ingår i priset. Här finns ett tiotal förrätter, 10 varmrätter och lika många olika desserter att välja på varje kväll. Menyn ändras dagligen, men det är samma meny i alla a la cartèrestauranger som ingår – så det är bara miljön som skiljer upplevelsen åt. Vissa kan man boka bord i, andra som Tropicana Room som är den största av dem, är det drop-in.
På Tropicana Room åt vi en kväll och jag valde då krispig räka med kokostäcke till förrätt – supergod och är tydligen alltid en stående rätt på menyn berättade vår servitris (som rekommenderade den åt mig). Till varmrätt en köttbit som jag beställde medium men som kom in lite väl genomstekt, men god och med frasiga pommes frites. Och desserten – en kaka med glass och jordgubbar var en god avslutning. Bra viner på glas och alla viner under 15 USD glaset ingick som vanligt.
Det var ett exempel på maten som ingår i all-inclusive. Det finns fler restauranger som ingår som vi inte testade, bland annat en nudelrestaurang och en pub med barmat. Så, man kan äta bra utan extrakostnader hela veckan, men som den matnörd jag är ville jag även prova de specialrestauranger som finns ombord.
Specialrestauranger ombord Norwegian Getaway
Sist jag var ombord på systerfartyget Norwegian Bliss testade jag några av specialrestaurangerna ombord, som grillrestaurangen Cagney’s, fiskrestaurangen Ocean Blue och den franska restaurangen Le Bistro. Dessa ställen fanns även på Getaway, så vi testade istället flera av de restaurangkoncept jag inte hann med sist.
Moderno Churrascaria
På Moderno Churrascaria är konceptet att man först hugger in på en stor förrättsbuffé med allt från sallad till sushi. När man är redo för varmrätt vänder man på en liten skylt på bordet till grön och då kommer servitörer med grillspett och serverar skivor från spettet direkt vid bordet. Lamm, biff, kyckling, grillad ananas, anka, med mera. Till detta en bordsbuffé med ris, potatismos och såser som Chimichurri. Så himla gott!
När man är mätt vänder man lappen till rött igen och då får man in dessertmenyn, där man bland annat hittar denna läckra marrängskapelse.
Teppanyaki på Norwegian Getaway
Teppanyaki är fartygets dyraste restaurang dit många går för att fira något speciellt. Upplägget är att man sitter åtta personer runt ett stekbord där en kock på ett underhållande sätt lagar till fried rice och något tillbehör som man själv kan välja. Vi valde stekt biff och stekta räkor. Innan varmrätten serveras man misosoppa och algsallad och sedan kommer varmrätten in en del i taget. Här är showen en stor del i upplevelsen och kocken ritar blommor med äggvita, jonglerar med ägg, skojar och sjunger.
Raw Bar
En kväll fick barnen mat på buffén och vi gick sedan till Raw Bar för att testa lite av läckerheterna som serveras här. Ceviche, friterad bläckfisk och sashimi, som serveras i barsittning. Kul att kolla in raw-kocken och riktigt gott!
Wasabi Sushi
Jag älskar japansk mat, så självklart testade vi även fartygets sushirestaurang Wasabi Sushi, även denna middag utan barn. Fina små makirullar med tonfisk, nigiri med yellowtail och så mer maki. Till det en liten karaff saké och japansk öl.
Inte i nivå med de väldigt ambitiösa japanska restauranger jag ätit på senaste tiden i Stockholm, men helt godkänd!
Sammantaget om maten på Norwegian Getaway
Vi var överlag nöjda med maten ombord och när drycken ingick på alla restauranger kändes det lite extra lyxigt. Barnen älskade bufférestaurangen och jag hittade saker där jag med som jag gillade, som grillade sardiner, helstekt biff eller den stora salladsbuffén. Men det var på specialrestaurangerna som jag hittade mina favoriter, som Raw bar eller Moderno. Kostnaden på specialrestaurangerna var från ca 15 dollar per person upp till 36 dollar på Teppanyaki.
Läs mer om Norwegian Getaway
I nästa inlägg – en dag på St Thomas i Karibien
.
Blir så sugen på att kryssa, du har verkligen sålt in det till mig nu. Har kryssat i Karibien 2 ggr innan barnen kom men nu känner jag genast att de är tillräckliga gamla för en kryssning. Frågan är bara när, får nog sikta in mig på höstlov 2019 🙂
Så kul att höra Lindha! Ja, höstlovet i år var perfekt, efter stormsäsongen som man ju vill undvika!
[…] Själva kryssningen åkte vi med Norwegian Cruise Lines och deras fartyg Norwegian Getaway. Läs om första dagen på kryssningen, Pooler, vattenrutschbanor och aktiviteter ombord och om shower, stand up comedy och liveband. Självklart testade vi oss igenom så många vi hann med av restaurangerna ombord. […]