Det bästa med julen är väl ändå maten och nu öppnar restaurangerna upp för 2018 års julbord. Med tema hållbarhet, hemlagat och närodlat, i alla fall på de mest ambitiösa krogarna. Mitt bästa tips oavsett var ni äter ert julbord är att äta julbordet i sju turer, med lite på varje tallrik så man orkar smaka av allt och heller inte tar för mycket!
Nästa tips är att välja någon av nedan restauranger att äta julbordet på, självklart sju varianter även här.
Stockholms bästa julbord – topp sju
Julbord på Gamla Riksarkivet
Gamla Riksarkivet dukar upp sitt dignande julbord för femte året och har redan etablerat sig som ett av de bästa ställena att äta julbord på.
Niklas Ekstedt och Karl Jung står bakom julbordet som beskrivs som fyllt med ”hemlagade delikatesser, klassiker och personliga favoriter”. Kanske skapar de några nya rätter ihop inspirerade av Niklas Ekstedts serie Four Hands Menu 🙂
Pris: 450 kr -895 kr) beroende på dag och tid.
Adress: Birger Jarlstorg 2. Web: gamlariksarkivet.com
Julbord på Grand Hotel
Grand Hotell har två julbord, ett klassiskt ute på verandan och ett julbord med show – Strömstedt – Ett ljus i mörkret. Jag åt julbordet på Grand Hotel för två år sedan och det är så klassiskt jag kan tänka mig, självklart med ett stort godisbord på slutet!
Priset är oklart, de skriver inte ut det på sin webb.
Adress: Södra Blasieholmshamnen 8. Web: grandhotel.se
Julmiddag på Fotografiska – för stora sällskap
På Fotografiska är det fokus på grönt och hållbarhet, så även på deras julmiddag. Så här beskriver de konceptet:
Istället för det klassiska julbordet erbjuds en måltidsupplevelse i fyra serveringar med passande dryck. På vårt sätt. Bröd, smör och grönsakschark är det första som kommer in, sedan plockar du förrätterna från ert gemensamma bord medan din varmrätt serveras på tallrik med proteinet från djurriket on the side, medan efterrätterna står uppdukade vid en buffé.
Pris: 1500:- inklusive fördrink, fyra serveringar, dryckespaket samt entré till Fotografiskas utställningar. Endast för sällskap på minst 16 personer!
Adress: Stadsgårdshamnen 22. Web: fotografiska.com
Julbord på Långbro värdshus
Klassiskt julbord där man även lagt extra möda på att ha alternativ för laktos- och glutenkänsliga med bra alternativ, sorbet på gottebordet för de som undviker socker och en extra varmt vegetarisk rätt utöver det vegetariska på julbordet.
Pris mellan 550 kr-825 kr beroende på dag och tid.
Adress: Stora mans väg 4. Web: langbrovardshus.se
Julbord på Artipelag med cirkustema
Artipelag ute på Värmdö brukar ha underhållning till sitt julbord och så även i år, när det är Cirkus Cirkör som finns på plats. Maten gör man i stor utsträckning själva – fisk och kött röks i deras egna rökeri, sill och strömming lägger de in själva och Artipelaglimpan bakas av husets bageri.
Pris: 695 kr – 795 kr beroende på dag och tid.
Adress: Artipelagstigen 1, Gustavsberg. Web: artipelag.se
Julbord på Oaxen Slip
Oaxen serverar ett klassiskt julbord med bland annat rökt sill, örtgravad strömming, dragon & senapsgravad lax, kalvaladåb, leverkorv, kallrökt vildsvinskorv, ingefärskryddad fläsksida, saffranskokta päron och mandelmusslor med sylt och grädde… Jag som älskar sill gillar lite extra mycket att det finns över 20 sorter att välja på!
Pris: 675 kr – 875 kr) beroende på dag och tid.
Adress: Beckholmsvägen 1. Web: oaxen.com
Julbord på Lux – traditionellt julbord
Småskaligt, hemlagat och närodlat. Lux lyfter upp att personalen själva plockat svamp och örter, jagat och syltat. För att minska matsvinnet serveras allt i mindre skålar.
Pris: 495 kr – 695 kr) beroende på dag och tid.
Adress: Primusgatan 116. Web: luxdagfordag.se
Har du några bra julbord som jag missat eller har jag fått med de bästa? Kommentera gärna!
Jag är bjuden på två julbord i år (eftersom jag jobbar på två ställen ;)). Ingen aning om de är bra, men får återkomma 😉 Mr French och Vaxholms hotell
Ja, perfekt när man har förmånen att gå på julbord via jobbet! Ska bli kul att se vilket av dessa du gillade bäst!