Vi har en whiskyklubb som i lite utökad form ses två gånger per år för herrmiddag med whiskyprovning hemma hos en av medlemmarna. Upplägget är nästan identiskt varje gång, men vad vi äter och dricker varierar. I lördags var det dags igen och denna gång blev både maten och drycken ovanligt lyckad!
16.00 Fördrink
Min vän som är den som bjuder in till sitt hem är inte bara whiskynörd utan älskar även champagne. Så han brukar bjuda på något spännande bubbligt som fördrink.
I lördags var det en Bollinger Rosé från 2007. En perfekt, lyxig start på kvällen!
17.00 Whiskyprovning
Upplägget här är oftast att min vän förbereder whiskyprovningen som går i ett visst tema (som såklart är hemligt, men som vi ska försöka lista ut). Detta går till enligt konstens alla regler med att vi först tittar på whiskyn och försöker gissa hur den är lagrad etc. Nästa steg är doft, där alla nu vant slänger t sig beskrivningar som torkade russin, fuktigt hö, ammoniak, sherry. Till sist är det (äntligen) dags att smaka.
Vi gissar vilt. Jag tror att första whiskyn är en Springbank och att den sista är en Mac Allan. Vi har alla våra olika favoriter men ingen kommer på temat.
När det sedan avslöjas att alla fem var olika lagringar och årgångar från Jura har ingen ett enda rätt! Riktigt kul och god tasting!
18.00 Förrätt – Gratinerade ostron
Vi är några i gänget som gillar att laga mat som brukar hjälpas åt med middagen. Denna kväll tog jag ansvar för förrätten – gratinerade ostron, en variant på en rätt jag åt i Miami på Bird & Bone. Dagen innan förberedde jag ett kryddsmör med vitt vin, citron och koriander och jag hade förbeställt fem kaggar ostron på en mataffär i närheten som min vän hämtade upp samma dag.
Så när vi skulle fixa förrätten var det ”bara” att öppna alla ostronen, gratinera och servera. Enda missen var att jag inte hade säkrat upp att det fanns ostronknivar hos kompisen, men vi lyckades öppna dem med vanliga knivar utan att skada oss.
Till ostronen drack vi Grand Crevette Savignon Blanc. Frisk, aromatisk och en perfekt matchning till ostronen.
19.30 Varmrätt – steak sandwich
Varmrätten tog en annan kompis lead på och det var en av de godaste steak sandwiches jag ätit, med perfekt grillad Iberico Secreto, hemgjord majonnäs och massor med pepparrot. Här testade vi lite olika röda viner, bland annat en flaska Vinus Syrah som var den jag tyckte passade bäst till rätten.
20.30 Dessert – Crème brûlée sous vide
Vad kan vara en godare dessert än en klassisk Crème brûlée? Jo, en man gör i en sous vide på 84 grader! Exakt detta hade en annan kompis förberett och det var den lenaste och krämigaste Crème brûlée jag någonsin smakat. Till detta drack vi Ernst Kardemummacider.
Ernst cider tänker ni, är det inte bara en PR-grej att sätta hans namn på? Det trodde jag med men fick tips om hans cider just till denna dessert och det var en perfekt matchning, med den friska, bubbliga cidern till den ganska mäktiga crème brûléen.
21.30 Jamming och poker
Min vän har ett gammalt stall på tomten där halva huset är omgjort till en ”man cave”. Här finns pokerbord, flipperspel, DJ-set och ett helt set med trummor, bas, elgitarr och mic.
Efter lite jamming och taktmixande med gamla 90-talsmaxisinglar övergick vi till poker sent in på natten… Så grymt trevlig kväll!
11.00 Brunch
Min kompis bor ute på landet, så flera av oss brukar sova över istället för att ta en taxi hem. Här är det alltid samma upplägg. Min kompis handlar hem ägg, bacon, korvar och tomatjuice och direkt när jag går upp preppar jag brunch till alla som sover över.
Perfekt att summera upp kvällen innan ihop över och sedan komma hem till familjen skapligt utsövd och mätt!