Drömmen om Japan och Japansk whisky…
Jag åkte till Japan för fyra år sedan och blev verkligen fascinerad av landet och kulturen. Som whiskyälskare är det också ett kul resmål då de har ett par riktigt bra whiskyproducenter. När jag var i Japan åkte jag til Kyoto för att besöka Yamazaki distillery men en Japansk whisky jag nästan gillar ännu mer är Nikka, som har en intressant historia.
Nikka – Japansk whisky med anor från Skottland
År 1918 åkte japanen Masataka Taketsuru, som kom från en familj som i flera generationer bryggt Saké, till Skottland för att lära sig allt han kunde om Skotsk Whisky. Bland annat gjorde han praktik på Hazelburn distillery i Cambeltown (där man än i dag gör en av mina favoritwhiskies – Springbank). I Skottland träffade han kvinnan som blev hans fru och tillsammans flyttade de ett par år senare tillbaka till Japan för att ta anställning på ett bolag där de gjorde Japans första whisky.
Masataka var dock en man som inte ville göra några kompromisser för att skapa den perfekta whiskyn så efter ett par år flyttade han med familjen till Yoichi i Norra Japan, där han fann samma typ av klimat och torv som i Skottland och startade där whiskydestelleriet Nikka som idag räknas som en av de allra främsta whiskyproducenterna i Japan.
Man kan fortfarande åka till Nikkas destilleri i Yoichi på guidad visning (dock bara på Japanska – alla andra får nöja sig med en inspelad röst) men det är en 15 timmars tåg- och bussresa dit om man inte tar flyget från Tokyo. Som tur är kan man få tag på Nikka även här hemma på Systembolaget. Perfekt denna årstid!
Är ni sugna på att läsa mer om resa till Nikka har dock en annan bloggare varit där och skrivit om det här.
Nikka Whisky på Systembolaget
Förra veckan släpptes Nikka Pure Malt Red på Systembolaget och man prissänkte även storsäljaren Nikka Coffey Grain. Jag fick små prover av dessa två från importören och hade sedan tidigare en flaska Nikka from the barrel hemma så dessa tre blev en perfekt liten provning i helgen och bra substitut för en resa till Yoichi. Även om det såklart ligger på min bucket list som en del i en resa tillbaka till Japan!
Min favorit av dessa tre är klart Nikka from the barrel, som påminner mycket om Springbank, men riktigt goda alla tre!