Att åka på kryssning i exempelvis Karibien eller i Medelhavet är för många förknippat med mycket god mat och dryck. För vissa med betoning på ”mycket” och andra på ”god”. De största kryssningsbolagen har någon form av all-inclusive där maten på gigantiska bufféer ingår men det finns ofta även specialrestauranger med a la carte som man får betala lite extra för att äta på.
Hur är då maten och drycken ombord på Norwegian Cruise Lines fartyg Norwegian Bliss? Det har jag tagit reda på!
Restauranger på Norwegian Bliss
På Norwegian Bliss (som har ungefär samma upplägg som flera andra fartyg i Norwegian Cruise line-gruppen) finns det nitton olika restauranger, varav fem ingår i priset. Av de senare är det dels en stor bufférestaurang med en mängd olika stationer med olika typer av mat, dessutom fyra a la carte restauranger varav en med pub-mat som är öppen dygnet runt.
De restauranger som inte ingår i all inclusive kallas ”speciality dining” och är restauranger med olika teman, som steakhouse, fransk fine-dining, seafood osv. Där får man betala extra för den mat man tar in, men drycken ingår fortfarande upp till 15 USD per enhet.
På båten finns alla specialrestaurangernas menyer samlade på en disk, där man även kan boka bord. De mest populära restaurangerna blir snabbt fullbokade – populärast är Teppanyakirestaurangen som jag dock redan testade när ett systerfartyg till Bliss – Norwegian Getaway – kom till Stockholm i somras. Läs mer om den restaurangen här.
Denna resa testade jag istället fyra andra specialrestauranger, samtliga med havsutsikt!
Le Bistro
Här är det fransk fine dining av klassiskt snitt – en klar utmaning för en kock. Fint inredd lokal med panoramafönster, röda sammetsstolar, vita stärkta linnedukar och klassisk musik. Jag fick ett fönsterbord med kvällssol – underbart! Här tog jag in en klassisk fransk meny med gåslever, pepparstek och en chokladdessert.
En lagom skiva halstrad gåslever och en liten bit brioche fylld med stekt svamp. Till det ett glass iskallt bubbel.
Huvudrätten bars in under en kloche och är en ”five peppar steak” med pommes anna, sparris och blomkål. Riktigt gott, aningen stekt längre än medium som jag beställde men på det hela en supergod rätt.
Finns det choklad på en meny tar jag i stort sett alltid det och denna läckra skapelse var en perfekt avslutning, med en brownie, chokladmousse och chokladflarn. Jag tog in en espresso till desserten och till den kom ett litet fat med sötsaker – älskar när restauranger kommer med denna typ av små oväntade överraskningar- c’est magnifique!
Ocean Blue
Detta är fiskrestaurang som har bord både inomhus och på däck. Just denna kväll låg kvällssolen åt just detta håll och här testade jag lite smårätter ur deras meny. Fina ostron, en fräsch krabbsallad och en clam showder som var helt perfekt.
Det finns inget jag gillar mer än att äta middag i solen och att dessutom göra det med denna utsikt var helt magiskt.
Cagney’s Steakhouse
Detta är ett mer klassiskt steakhouse och även här var maten riktigt bra, nästan som att vara på ett steakhouse i södra USA. Tips från servitören var att starta med deras ”Jumbo Crab Cakes” – en stor krispig krabbkaka. Jag fortsatte med en fin köttbit med pomme och bea och sedan en chokladdessert. Klassiska smaker och grymt bra!
Food Republic
Detta koncept ligger två hippa Miamikillar bakom och rullas nu ut på alla Norwegians fartyg då det är mycket uppskattat hos gästerna. Här serveras ”world food” som visade sig främst vara asiatiska rätter som sushi, dumplings och spett. Man kan inte boka bord utan jag fick starta med en halvtimmes köande, som dock hade fördelen att jag träffade en annan journalist som jag sedan åt med. På så sätt kunde vi testa massor av rätter från menyn som vi delade på och jag fick ett trevligt lunchsällskap! Man beställer maten via en surfplatta som finns vid varje bord och efter några minuter kommer rätterna in.
Goda små rätter och kul att den tekniska lösningen (som flera restauranger på land kämpat med utan att lyckas) här fungerar felfritt!
Sammantaget om restaurangerna ombord
På det hela om jag ska sammanfatta dessa restaurangbesök – klart bättre än något jag ätit på t ex ett all-inclusivehotell tidigare (eller en hotellrestaurang för den delen) även om det inte riktigt kommer upp i samma nivå som mina favoritkrogar i Stockholm!
Väljer man istället att äta från buffén under veckan kan jag tipsa om min guide till hur man bäst gör det – välj en rätt per kväll istället för att blanda allt till en stor röra – även fast det är lockande och det finns massor man vill prova!
Jag åt inte på bufférestaurangen men tog en titt i alla fall – så här ser en liten del av den ut-. Jag kanske återkommer till den lite mer i detalj om vi åker på en ”riktig” veckokryss i framtiden!
Frukosten ombord
Frukosten ingår såklart i all-inclusivekonceptet och även här kan man välja mellan en stor buffé och flera restauranger som serverar a la carte. På buffén finns allt man kan tänka sig och flera stationer med kockar som lagar ägg på beställning – lyxigt!
Men jag gillar ändå ännu mer att få frukosten serverad så andra morgonen valde jag a la carterestaurangen, lite mer finess!
Barer på Norwegian Bliss
Om maten i specialrestaurangerna kostar extra är det man dricker på hela båten utan extra kostnad, så länge varje enhet inte kostar mer än 15 USD. Från drinkar i barerna till vin och bubbel i restaurangerna – allt ingår i det som kallas Premium All Inclusive. Några exempel på vad man kan välja på i dryckesväg ombord förutom det man tar till maten i restaurangerna.
Maltings Whiskey Bar
Här kunde jag styra upp en egen liten whiskyprovning – bland annat fanns dessa tre favoriter i barhyllan och den pratsamme bartendern berättade allt om hur livet som bartender på denna båt är.
Ölprovning på The District
Fartyget har en egen craft beer-pub med 21 olika öler på fat. Såklart har de miniglas så man kan prova flera, riktigt bra!
Sugarcane Mojito Bar
En bar serverar bara mohitos och har 20 olika Mohitos på menyn, en annan fokuserar på Margarithas och en tredje är en ren vinbar. Gillar man någon form av alkoholhaltig dryck finns med andra ord något för alla!
Sammantaget om mat och dryck ombord på Norwegian Bliss
Som ni ser ovan testade jag bara mat från de specialrestauranger som finns ombord, så det är inte så representativt för det som de flesta gäster äter under en resa, utan är mer exempel på vad man kanske kan unna sig några dagar av sin kryssning.
Dock gillar jag att det finns a la carte-alternativ även i all-inclusivepriset så man inte bara har en buffé att tillgå, även om buffén har massor med olika stationer och man har nya rätter varje dag.
Att drycken ingår tror jag många uppskattar, även om det såklart finns risk att man kanske unnar sig lite väl många drinkar under en hel vecka. Det är dock inte bara alkohol som ingår, utan det finns juicer, bubbelvatten, kaffedrinkar eller alkoholfria drinkar med mera som alternativ.
Servicen ombord
Bra mat, fria drycker och ett splitternytt skepp i all ära – men det är personalen som gör den stora skillnaden. Personalen här som jag pratade med verkar vara handplockad från andra fartyg för att få en bra servicenivå från start. Snabb och alert service och alla verkar gilla att jobba med exakt de gör.
Mest imponerad blev jag av denna bartender som jag beställde en bubbelvatten av när jag just gått ombord. Ett par senare återvände jag till samma bar på däck för att beställa lite mer att dricka. ”Another sparkling water sir?” Frågade han artigt innan jag hann beställa. Snacka om rätt person på rätt plats!
På restaurangerna svarade även personalen i servisen ärligt när jag frågade om maten som serverades. Hade de inte provat någon rätt var de tydliga med det och jag uppskattade även att de inte försökte sälja på dyrare dryckesalternativ utan rekommenderade drycker som rymdes inom 15-dollarsgränsen per glas.
Andra inlägg om kryssningen:
Läs om nyheterna på just detta fartyg – gocart, lasergame, muscialer och Starbucks!
I nästa inlägg: Hytter, pooler och spa ombord Norwegian Bliss!
Detta var alltså en kort pressresa jag gjorde för att testa Norwegian Bliss, men tankar och åsikter är som alltid mina egna!
Så kul att se någon annans bloginlägg från samma resa 🙂 Riktigt fina bilder!
Jag har just skrivit om restaurangerna och länkade till dig. 🙂
Kika om du vill på; http://www.seafun.se/fartyg/norwegian-bliss/mexikanskt-grillat-och-choklad-nytt-pa-norwegian-bliss/
Ha det gott!