Edit: Soyokaze har flyttat till samma lokal som deras systerkrog på Döbelnsgatan 8 och har nu bara 7 sittplatser!
I fredags fyllde jag år och min fru hade bokat bord på restaurang Soyokaze. En liten japansk fine-dining-restaurang på Vallhallavägen i Stockholm med endast 12 sittplatser. Menyn varierar kockarna som de vill – omakase betyder. ”kockens val”, men det är alltid en lång rad smårätter.
Soyokaze vann Gulddraken i Kategori Lyx i våras, i konkurrens med bland annat Adam & Albin och Oaxen, så det var med höga förväntningar vi kom hit.
Japansk avsmakningsmeny – omakase på Soyokaze
Vi kommer till Soyokaze några minuter efter tiden vi bokat och vi är de sista som anländer. På klassiskt omakase-vis sitter alla gästerna runt kocken och under kvällen serveras en rad små rätter som vi får en i taget vid vår plats direkt av kocken.
Till maten tar min fru ett glas vitt medan jag väljer deras dryckepaket med matchande saké. Det hart tagit ett tag för mig att uppskatta saké, men nu har jag börjat att verkligen gilla drycken!
På köksdisken framför oss rör sig några av kvällens råvaror, bland annat levande hummer och kräftor. Vi får se lådan med kvällens fiskar och jag får mitt första glas saké, en ”Red magic sparkling”, Junmai Daiginjo från Fukushima – verkligen god.
Första rätten är en vanlig japansk rätt – chawanmushi. En liten kopp äggstanning smaksatt med bland annat daschi. Varm, len och supergod!
Nästa rätt är sashimi, med icelandic Arctic char, otoro och sea bream. Finfärsk fisk och självklart revs wasabin på färsk wasabirot just innan servering.
Menyn fortsätter med pilgrimmsmussla, ostron och havsöra och jag går över till en ny sake – ”Enter Silver sake”, Junmai Ginjo, Aichii. Vilken mat! Vilken stämning!
Kocken berättar om allt han serverar och vi matnördar som är här kan ställa alla frågor vi vill.
Mer mat – en liten skål med kungskrabba, hummer med kaviar och tsukemono som var en skål med milt picklade grönsaker. Allt är bara så himla gott och fräscht. En soppa på vit miso avrundar denna del av middagen och vi byter sake till Homare Banshu Yamadanishiki.
Sjöborre vet jag är en delikatess, men har lite svårt att fullt uppskatta den helt naturell. Den kom in med bara ris och jag bad att få någon soja eller sås till och då blev det för mig godare, även om jag ännu inte är en fantast av detta sjödjur.
Äta sushi med händerna?
Efter denna rad av intressanta blötdjursrätter var det dags för sushi. Vår kock börjar med att instruera oss – sushi äter man med händerna! Tydligen är det så man äter sushi på finkrogarna i Japan, så vi lägger ifrån oss pinnarna och hugger in.
Sushi på Soyokaze
Denna sushi, som serveras en bit i taget, är verkligen så bra. Ett perfekt kokt, lite ljummet ris i en lagom stor kudde – som man kan äta i en tugga. Vi får in sushi med Seabass, Sea Robin, Swedish squid, Swedish Arctic char, Yellow tail och sist lax.
Efter sushidelen av menyn fick vi alla berätta vilken variant vi gillade mest och få en till bit av just den. De flesta tog lax, jag valde Yellowtail som var underbart mjäll och god.
Nästa del av menyn var lite mer ovanlig sushi och till den fick jag in en varm sake – Daishichi kimoto Umeshu.
Sjögräsrullar med ål. Sushi med krabba, rullar med hackad wagu-beef och finalen – en riskudde med svenskt hästkött!
Även fast det var många rätter var alla så små, så jag blev precis lagom mätt för att kunna orka med den lilla desserten som rundade av denna middag. Banchate med sötpotatissorbet. Perfekt avslutning!
Detta var utan tvekan den bästa japanska middag jag ätit i Sverige. Fina råvaror, perfekt tillagade och god sake som passade perfekt till.
Men, det kostar därefter. 1400:- per person för maten och matchande saképaket 800:- Men värt varenda krona!
Adress: Frejgatan 3.
Soyokafe i Enskede
Vill ni testa dessa skickliga kockars mat men inte riktigt har råd med tvåtusen per person? Nyligen öppnade de en filial i Enskede – Soyokafe på Sofielundsvägen 7. Även här kommer det att serveras en omakasemeny, men till ett klart lägre pris!
Duude, you got the best restaurant tips for Stockholm! Thank you for this one, I’m obsessed with good Japanese food and it’s so hard to find in the norht! 🙂
Thanks Veera! Yes, Soyakaze was insanely good!
[…] Jag har smakat en hel del saké både vid mina resor till Japan och på japanska restauranger i Sverige och även besökt ett sakédestelleri i Japan, så jag har lärt mig att tycka om denna dryck. På senare tid även haft förmånen att smaka lite finare saks och börja känna skillnad på de lite mer elegantare. Men en så len och fin – och samtidigt fyllig sake som denna har jag nog inte smakat tidigare., Toner av lakrits, vitpeppar, päron och tropiska frukter. Riktigt god och passade perfekt till den japanska lunch vi fick serverat till denna ´provsmakning. […]
[…] är den enkla systerkrogen till den japanska fine-dining-restaurangen Soyokaze. Först etablerades Soyokafe i Blåsut, sedan flyttade de till Vasastan – och nyligen […]