MamaWolf är en liten japansk restaurang på söder. Man specialiserar sig vanligen på ”oko” – japanska vitkålspannkakor (som jag skrivit om här). På söndagarna har man ett par gånger per år en japansk lunchmeny med saké pairing – SakeWolf.
SakeWolf på MamaWolf med Sakéman & Sakesson
I söndags var det sakéimportören Sakeman & Sakesson som stod för dryckesvalen och de bjöd in mig för att testa både mat och dryck – något jag givetvis inte kunde motstå!
Upplägget är en femrättersmeny med små japanska rätter och till dessa matchande sakés. Lunchen började med att Sakeman & Sakesson berättade om bryggerierna som sakén vi skulle prova kom från, hur man gör sake och hade med små prover av riskorn i olika poleringsgrad vilket är en av delarna som avgör karaktären på sakén. Jag fick en ännu mer grundlig genomgång av detta när jag var på ett sakébryggeri i Japan i våras, men lite repetition skadar inte!
Japanska förrätter
Vi startade med Tsukidashi Moriwase – blandade förrätter:
- Beef-Shabu med salt ponzu. Tunna skivor kallt kött ned en salt ponzu.
- Tre typer av kounomono – japanska färskostar.
- Kondenserad tofu med hemgjord nori-pasta.
Direkt hardcore japanska smaker, väldigt långt ifrån den japanska maten jag åt dagen innan på Kasai. Denna typ av mat hade jag lite svårt för första gången jag var i Japan, men har nu mer och mer lärt mig uppskatta smaker och konsistenser hos exempelvis tofu, nori och poncu.
Till de första rätterna serverades sakén ”Shingo no Ippon”, en elegant, rund, blommig och supergod saké. Jag hade turen att hamna bredvid en hitflyttad Japan – Ayanori Suzuki – som blev överlycklig när det var denna saké som serverades. Den tillhör hans absoluta favoriter men är tydligen slut i Japan och Sakeman har knipit de sista flaskorna från producenten.
Att hamna bredvid en man från Japan som bott här i sex år och redan pratade flytande svenska lyfte verkligen lunchen ännu mer, när han kunde berätta detaljer om allt vi åt och såklart massa annat intressant om Japan. Aynori driver knivbutiken CleanCut på Hornsgatan 42a som säljer japanska kvalitetsknivar för rimliga priser – dit ska jag ta en sväng och skaffa lite nya knivar till landet.
Japansk omelett med ål
Nästa rätt var Umaki- en omelettrulle med sötsursåsgrillad ål och två små sobanudelrolls. Detta är verkligen smaker som tar mig tillbaka till Japan! Till den en ny Sake : ”Jozen white Mizunogotoshi”. Mizunogotoshi betyder ren som vatten på Japanska. Detta är en s.k Junmai sake, Junmai betyder att man inte har tillsatt någonting utöver grundingredienserna Ris, jäst, koji och vatten. Torr, blommig – lätt att gilla!
Menyn fortsatte med ännu en klassisk japansk rätt – tempura på pumpa och ärtor. Till denna rätt en varm saké: Karakuchi Uonuma. Perfekt matchning till den krispiga tempuran.
Yakimono – biff och fläsksida!
Den näst sista rätten var den näst godaste – grillad biff med yuzupast och grillat fläsk med Wolfs specialsås. Till det Jozen Pink en aged sake. Samma som jag drack på exempelvis Sushi Oi. Riktigt god – är nog min favoritsake!
Shime ”end meal”.
Sista rätten var den godaste – en ramen med riktig mustig buljong och ajitsmaägg som legat i lag i tre dagar. På detta sätt avslutar man ofta en måltid i Japan.
Shochu-likör på plommon och dekapon – Umepon
Lunchen avrundades istället för dessert med ett glas Umepon – shochu-likör på Ume (japanskt plommon) och Dekapon (en speciell citrusfrukt som påminner om blandning av mandarin och pomelo). Bara 10% alkohol, men otroligt mycket smak.
Sugen på att haka på nästa SakeWolf – event? Bästa sättet är att följa Mama Wolf på Facebook eller Instagram!
Adress: Timmermansgatan 15, 118 25 Stockholm. Deras webb hittar ni här.