Jag var i veckan på en lunchträff hos Livsmedelsföretagen som låtit Demoskop fråga 1 000 svenskar om deras julmatsvanor och julbordspreferenser. Samtidigt fick vi prova lite av nyheterna. En del gott, men vissa saker bör man undvika. Och det mesta ska man helst laga själv såklart. Här kommer godbitarna från undersökningen och maten vi provade!
Trender inom julmat 2018
När får man börja äta julmat?
Från och med första advent anser 46% att man får börja äta julmat. En fjärdedel startar först dan före dan den 23 december och 15% äter inte julmat före julafton. Så Gustaf Reinfeldt som blivit omskriven för att han börjar fira jul redan i oktober är relativt ensam i sitt tidiga julfirande, säkert en lättnad för Edward Blom som blivit rasande på detta otraditionella sätt att fira jul på.
Vilken är favoriten på julbordet?
Julskinkan har en ohotad förstaplats, följd av janssons frestelse, sill, lax och revbensspjäll. En råvara som är på väg upp i toppen är grönkål som allt fler uppskattar på julbordet i olika former.
Vilken julmat är oftast hemlagad?
Det man oftast lagar själv är
- Jansson
- Köttbullar
- Revbensspjäll
Det de flesta istället köper färdigt i stor utsträckning är saker som:
- Korv
- Senap
- Vörtbröd
Klart rimligt, även om man inte gillar att laga mat borde man kunna fixa dessa tre klassiska julbordsrätter och sedan ta vissa genvägar som att inte göra egen prinskorv eller senap.
Vegansk julmat på julbordet
Det är kött och fisk som dominerar julborden, men bland den 18-39-åringar växer intresset för alternativ och många av dem vill se mer grönsaker, rotfrukter och ”annan icke-animalisk mat” på julbordet.
Detta har livsmedelsindustrin såklart snappat upp och det kommer till jul flera veganska nyheter. Jag provade en del av detta som fanns på plats. ”Griljerade julskivor” var klart sämst (kör på griljerad kålrot istället). En vegansk prinskorv smakade stark, grötig buljong – ush! (kör på morötter istället!). Men, vegobullarna var riktigt bra och en sill-variant med svamp, örter och lök istället för sill var också god. Så det finns en del bra veganska färdigrätter.
Julmust är den populäraste drycken på julbordet
Julmust är överlägsen etta på dryckesfronten, följd av julöl, vatten, snaps och glögg. Min favoritdryck Mumma finns inte ens med på listan, men jag hittade en klar favorit bland dryckerna som fanns på plats här, ”Årsmusten” som finns på bilden ovan.
Knäck är det populäraste julgodiset för unga
Upp till 39 års ålder är knäck det populäraste julgodiset, i högre åldrar ligger ris a la Malta hamnar i toppen följt av praliner från en chokladask. Så beroende på vilka du ska fira jul med har du här en bra ledning i vad ni ska servera för sött.
2018 års trendigaste livsmedel
Sist i undersökningen frågar man vilket årets ”trendigaste livsmedel” är. På topp tre ligger grönkål, alkoholfri öl och sötpotatis.
Både grönkål och sötpotatis passar ju perfekt att göra egna chips av. Orkar man inte det kan man alltid ta genväg till en påse julchips. Vad sägs om chips med smak av julost?
Julfil – årets onödigaste innovation
I tider när allt fler försöker undvika socker kommer Norrmejerier med en innovation som hämtad från 80-talet. Sockrad filmjölk med med smak av kola eller polkagris. Gott – ja. Men hör mer hemma på ”gottebordet” bredvid ris a la maltan än på frukostbordet.
Läs mer om julen
Grönkål har ju varit väldigt populärt ett tag, men kanske tillagat på nya sätt. Mina föräldrar kommer från Halland och där är grönkål en självklarhet på julbordet, så det fanns alltid med när jag växte upp 😉 Polkagrisfil vill jag inte ha … Gärna Jansson, någon god sill och brysselkål. På julbordet i Vaxholm fick vi Gin och tonic-sill som var god 😉
[…] begränsad. Här fanns risgrynsgröt och inlagda päron, men inte ris a la Malta – som i Livsmedelsföretagens undersökning rankades som det “populäraste julgodiset” bland svenskar över 40 […]