Costa Brava kryllar av Micheklinkrogar och första kvällen här hade vi bokat bord på Els Tinars. En restaurang som drivs i tredje generationen av kocken Marc Gascons – med en stjärna i Guide Michelin.
Jag och min fru lämnade barnen med take-away på hotellrummet och tog oss förväntansfulla till restaurangen.
Michelinkrog i Costa Brava – avsmakningsmeny på Els Tinars
Restaurangen ligger bara 10 minuter med taxi från kusten och är en av regionens populäraste krogar, fullsatt så här även en onsdag under lågsäsong. (Ja, inte när vi kom vid 20.30, utan framåt 22 när spanjorerna tycker det är lagom att äta middag!). Här finns både en a la carte- och en avsmakningsmeny, men innan vi hade bestämt oss kom det direkt in gazpacho, tunna skivor salami, oliver och tapenade samt små brödpinnar. Strax därefter ett varsitt glas av husets egen cava från en vingård inte långt från restaurangen. Härlig start!
Vi valde att köra på restaurangens avsmakningsmeny och jag tog det matchande vinpaketet medan min fru bara tog in ett glas vin (men smakade sedan på mina glas genom middagen)!
Först – brödservering från restaurangens egna bageri. Sen började rätterna komma in… råa räkor med champinjoner och en kula ärtsorbet fylld med ärtglass. Så läckert!
Ärtorna kom även i nästa rätt, små späda gröna ärtor med sjögurka och en liten sked kaviar. Vårigt och supergott!
Gräddstuvade murklor med anklever var en mustig, gräddig rätt – perfekt med ett glas lokal Syrah.
En liten fisk och sedan en liten rad perfekt grillad kossa. Okomplicerat och perfekt tillagat.
Finalen var såklart även den riktigt bra. En mjuk maräng med äpple, sedan en chokladskapelse med glass och sist kaffe och några sötsaker.
Sammantaget – en fantastisk meny med riktigt bra viner.
Besök inne i köket på Els Tinars
Det är alltid så kul att kolla in köken på restauranger tycker jag och väljer ofta bord vid baren i de fall det är öppna kök. Här fick vi en ännu bättre upplevelse och fick en rundvisning i köket av självaste chefskocken Marc Gascons. En charmig spanjor som driver restaurangen i tredje generationen. Till sin hjälp har han över 40 kockar som jobbar i tre stationer – kött, fisk och bageri.
Han berättade lite om filosofin de jobbar efter, som att använda lokala råvaror i säsong och inte komplicera rätterna för mycket. Något vi lade märke till – rena, goda smaker men inget fokus på serveringar med rykande kolsyreis eller andra effekter.
Priset här låg under det jag betalat för avsmakningmenyer på svenska enstjärniga krogar. Här kostade det 78 euro för maten och 110 euro för ett matchande vinpaket.
Så härlig kväll, som verkligen gav mersmak på att testa fler av alla stjärnkrogar i Costa Brava!
Läs mer om Els Tinars här och vill du läsa om ett annat besök jag gjorde tidigare i Katalonien på en annan stjärnkrog hittar du det reportaget här.