Idag korades vinnarna i Årets Kock 2019. Martin Moses tog hem första platsen, Ola Wallin andraplatsen och på bronsplats kom Alexander Sjögren. Storslam för SK Mat & Människor i Göteborg där både Martin och Ola jobbar!
Så här säger vinnaren Martin om vinsten:
Det känns helt fantastiskt. Äntligen! Min filosofi är att god mat är gott – och att hårt jobb lönar sig. Det fick jag verkligen bekräftat idag. Jag vill tacka alla som har stöttat mig, det har varit en lång resa.
Martin Moses
Sä här går tävlingen Årets Kock till:
Tävlingen omfattar en digital uttagning som görs helt anonymt, ett kval där 24 kockar tävlar dag 1 och 16 går vidare till dag 2. Av dem går 8 kockar till finalen.
Vinnarrätterna 2019
Nedan ser ni de två rätter Martin Moses tog hem vinsten med:
Glaserad och kräm på broccoli med emulsion på ostron och alger, picklad skogssvamp, grön olja och skummig havsbuljong, sotad zucchini och broccoliskott.
Råa ostron med krämig sås på grillat smör, torkad sockertång, tärnad gurka, yuzusyrad lök, våtarv.
Finalister i Årets Kock 2019 – här jobbar kockarna
Det var åtta finalister – sju män och en kvinna, men bara män på prispallen alltså, Här har ni alla finalisterna och vilka krogar de jobbar på.
- Alexander Sjögren, Restaurant Mutantur, Malmö
- Christian Siberg, Swedish Taste Stockholm, Stockholm
- Daniel Müllern, Unilever Food Solutions, Ystad
- Jonas Lagerström, Restaurant Etoile, Stockholm
- Lars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm
- Louise Johansson, Taste by Louise, Kungälv
- Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg
- Ola Wallin, SK Mat & Människor, Göteborg
Juryns ordförande var nöjd med finalen:
Fantastisk final med en rutinerad uppsättning kockar som har tävlat! Med väldigt jämna poäng och en jämn tävling så var det ändå en värdig vinnare. Kul också att tävlingen numera bygger på svenska smaker och alla producenter som ställer upp och levererar sina råvaror när de är som allra bäst.
Stefan Karlsson, juryns ordförande Årets Kock 2019
Bilder och citat lånade från Årets Kocks pressmaterial. Matbilderna, ©Foto: Per Erik Berglund
Inte visste jag att Mutantur var fullt så bra att de hade med kock här. Kul för dem. Malmö är verkligen en bra matstad.
Ja, intressant att så många krogar var utanför Stockholm, västkusten dominerade ju finalen!