Efter ett par månader där hela kryssningsbranschen satt allt på paus börjar det så sakteliga öppna upp igen. Viking Line körde kryssningar till Visby och dagsturer i Stockholms Skärgård under sommaren och de har precis börjat med nöjeskryssningar på torsdagar, fredagar och lördagar. Nu med ett koncept med mer avstånd ombord och middagsmenyer framtagna av Kocklandslaget! Jag fick chans att prova på det nya konceptet och det var stor skillnad mot senaste gången jag kryssade med Viking Line. Nu mer fokus på mat och dryck – minde på party!
Start på soldäck
När vi kommit ombord, kollat in våra hytter och båten lättade ankar gick vi upp till soldäck för att fira att vi nu äntligen var på väg att lämna Sveriges gränser – för första gången sedan Februari. En kall öl i solen medan vi passerade förbi Stockholm och vår vackra skärgård – underbart!
Fördrink i Processco-baren
Vi gick sen ner för en fördrink innan middagen i Cinderellas Processco-bar, där man har massor med gott bubbel på glas. Men solen lockade, så vi tog med oss glasen upp på däck igen!
Sedan bytte jag om till lite mindre lediga kläder och gav mig ner till restaurangen, mycket peppad på att smaka på en variant av Kocklandslagets OS-meny som serveras här under hösten.
Kocklandslagets OS-meny på Viking Line
Det svenska Kocklandslaget vann silver i Culinary Olympics tidigare i år. En variant på den menyn, anpassad till ett vanligt restaurangkök serveras nu ombord Viking Cinderella. På plats fanns ingen mindre än kocklandslagets lagkapten Fredrik Andersson, som presenterade maten och lade sista handen vid vissa av rätterna.
Starten var en amuse på stekt brioche med tuppleverkräm, kantareller och ättiksgele, som toppades med riven lagrad ost. Så god och välkomponerad, en riktig aptitretare jag skulle kunnat äta minst fem till av!
Fredrik Andersson in action Stekt brioche med tuppleverkräm
Förrätten var en bakad torskrygg med grönärtskräm smaksatt med pepparrot, löjrom, ostronsallad samt yoghurt och krassedressing. I OS-menyn var torsken varm, här kom den in kall – men det funkade bra det med. En fräsch, vacker och riktigt god förrätt.
Varmrätten var en kryddstekt hjort med variation på rotselleri, terrine på murklor och hjort toppad med gräslöksmajonnäs, ragu på gotlandslinser och hjortsky. En del i bedömningen i OS är att man ska minimera det man kastar så det är därför man använder som mycket som möjligt av exempelvis hjorten som kommer både som filé, i terrinen och som sky. En fantastisk varmrätt, med mustiga smaker utan att bli för tung.
Även desserten var såklart en fullträff. Hallonmousse med mjölkchokladcrisp, kolasås, hallonkräm samt glass smaksatt med tonkaböna. Mums!
Här var det verkligen maten som var i fokus. Vinerna som kom i det utvalda vinpaketet till passade fint, men fick ingen närmare presentation. Men vilken OS-meny – helt klart det godaste jag ätit på en kryssning .- någonsin.
Kocklandslagets höstbuffé – vilt och skaldjur
Är du mer en bufféperson och älskar vilt och skaldjur är det kanske bufférestaurangen som är det givna middagsvalet. Här är mycket uppdukat i små assietter och glas, övriga rätter får man serverat av personal – så inga gäster får numera peta i buffématen. Klart fräschare – och det har även gjort att matsvinnet miskat stort. Man tar helt enkelt inte för mycket om någon annan lägger upp!
I buffén ingår även obegränsat med öl och vin. Så om man längtar efter matupplevelsen på ett bra all-inclusive hotell är middagsbuffén det närmaste man kan komma!
Vi kikade en sväng på buffén innan vår egen middag och Fredrik från kocklandslaget berättade om tankarna bakom det förnyade koncepet.
Små portionsglas
Underhållning ombord: Mindre dans – mer scenshow
Underhållningen ombord är omställd för att ta hänsyn till avstånd mellan gästerna. Dansband och disco är utbytt mot uppträdanden på stora scenen som storband, stå-upp komiker och pop-artister. Framför scenen där man förut dansade är nu stolar utplacerade med rejält avstånd emellan.
Kvällen vi var ombord var det storbandskoncert med Stefan Andersson gästad av Erik Linder vid mikrofonen. Riktigt maffigt och bra. Insåg att jag längtat efter live-underhållning!
Efter storbandet gick Chris Andersson och Anton Körberg på för en akustisk konsert.
Helt klart mindre party – men mer kvalitet på underhållningen än tidigare. För mig är även detta ett lyft!
Brunch istället för frukost
Under dessa weekendkryssningar är frukosten utbytt mot brunch mellan klockan 09-12. En generös buffé med allt från ägg, bacon, korvar och revbensspjäll till sallader och andra vegetariska alternativ. Dessutom en station med ost, desserter, glass och pannkakor.
Ja, all-inclusivekänslan kan man få även på morgonen. Även på brunchen står kranarna med öl och vin öppna!
Taxfree ombord
En sak är i alla fall sig lik ombord – taxfreen! Allt från kläder, parfym, godis till öl och sprit. Jag hängde mest i delen för whisky .- där man har runt 400 olika flaskor. Inte nog med att priserna är lägre än på Systembolaget – många sorter kan man även utan kostnad få små smakprover av, så man kan prova innan man köper en ny sort man inte testat tidigare.
Viking Lines säkerhetsarbete
Är man fundersam på om det är ”tryggt” att kryssa just nu kan man glädjas åt att Viking Line har tagit i från tårna för att göra i stort sett allt de kan för att kunna kryssa igen, främst genom att minska antal gäster till hälften och skippa dans. Viking Line är det första rederi i världen att få klassningssällskapet DNV GL:S My Careverifikation för smittskyddsarbetet under covid-19-pandemin. Det är en kvalitetssäkring som är baserad på amerikanska sjukvårdens smittskyddsarbete – nu anpassad för marin verksamhet. Några exempel på åtgärder:
- Resenärsmängderna reducerade till ca 50 procent per fartyg och avgång
- Intensifierade städrutiner i terminaler och ombord
- Markeringar för social distansering.
- Resenärer påminns om att hålla distansen
- Handdesinfektionsmedel finns i terminaler och ombord – också till försäljning
- Ingen luft återanvänds i ventilationssystemen ombord
- All underhållning är anpassad, inga dansband, sittande publik på dansgolvet vid uppträdanden
- Spa erbjuder förbokade behandlingar men gemensamma badutrymmen håller stängt
Men, tillhör man en riskgrupp och får panik om någon kommer närmare än två meter så ska man nog stanna hemma ett tag till, precis som man ska hålla sig ifrån butiker, restauranger. caféer, bussar och tåg på land.
Tips inför weekendresan med Viking Line
- Om du tar egen bil till kryssningen så kan man parkera den ombord mot en kostnad, Då slipper man den vanliga incheckningen och kan ta hissen direkt upp till hytten från bildäck. Handlar man saker på taxfree kan man få dem levererade ner till bilen!
- Vill du sitta vid ett fönsterbord när du äter middag? Dessa kan förbokas mot en extrakostnad.
- Åk med vänner och familj du vill umgås med under kryssningen. Chansen att träffa helt nya bekantskaper är kraftigt mindre med alla regler kring fysisk distansering.
- Ladda ner Viking-Lines app innan resan, med den ansluter man smidigast till fartygets kostnadsfria wi.fi.
- Ha tålamod med lite längre väntetider än vanligt på hissar, vid på och avstigning etc.
Min kryssning var en pressresa jag åkte med på. Tankar och åsikter är som alltid mina egna!
Fint reportage från en trevlig resa med väldigt god mat! Och roligt att ses igen!
Ja, så kul att kryssa ihop med er!
Ser verkligen super trevligt och lyxigt ut. Kram
[…] gång bodde vi i kategorin Seaside Premium Promenade – en nästan identisk hytt som jag bodde sist jag var ombord Viking Line. En fin, rymlig hytt med en dubbelsäng,. två stolar och bord vid ett fönster som vette mot […]