Vinnare i Årets Kock 2020 är utsedd! Det var Ludwig Tjörnemo som jobbar på Unilevers Provkök som kammande hem det prestigefulla priset. Tvåa blev Ola Wallin, Kroken och Bloom och trea Christian Siberg, Omaka.
Årets Kock 2020 – finalen
Finalen av Årets Kock 2020 hölls på Annexet i Stockholm. I år med klart färre platser för åskådare än tidigare, men sluttampen av finalen sändes live på TV4 play .
Under dagen fanns live-streams där man kunde följa varje kock. Dock från håll, så var man intresserad att se detaljer i matlagningen eller rätterna gick man bet.
Första momentet för finalisterna började dagen innan, med ”sensorik” – där man skulle lukta och smaka sig till så höga poäng som möjligt. Exempelvis att gissa vilken äppelemust som var sötast eller att hitta en viss krydda i en buljong.
Nästa uppgift var att skapa en vegetarisk rätt av återvunnet bröd. Sedan gavs poäng för ”handlag” – hur man hanterat råvaror, hållit det snyggt i köket osv.
Mest poäng gav matlagningsmomenten, som var två rätter på huvudråvaran kanin, en kall och en varm. Dessa rätter fick man öva på hela sommaren och finalisterna fick en varsin kanin som skulle räcka till bägge rätterna i finalen..
Sista rätten, som man inte hade möjlighet att öva på i förväg skulle komponeras av blåmussla och kronärtskocka.
Efter en spännande final där poängen likt en melodifestival gavs gren efter gren stod det klart att vinnaren av Årets Kock 2020 alltså är Ludwig Tjörnemo. Han jobbar som Kock på Unilevers provkök och hoppar även in en del på Restaurang Etoile i Stockholm. Dessutom är han sedan 2019 med i det svenska kocklandslaget.
Finalisterna i Årets Kock 2020 – här jobbar de!
Efter två kvalificeringsdagar med många olika tävlingsmoment utsåg juryordförande Tommy Myllymäki tillsammans med juryn de 8 kockar som gick vidare till final i Årets Kock 2020 – 7 män och 1 kvinna. I år en ganska bra spridning från restauranger – och ett provkök – i hela Sverige. Tyvärr fick enda kvinnan .- Jessie Sommarström – bryta i slutet av finalen.
Här är hela listan med finalisterna i Årets Kock 2020 – sorterade i ordning där den som fick mest poäng i semifinalen är högst upp – alltså vinnaren även där!
- Ludwig Tjörnemo, Unilever
- Jesper Jakobsson, Restaurang Bhoga
- Henric Herbertsson, SK Mat och Människor
- Marcus Bremdal, Konstnärsbaren (KB)
- Ola Wallin, Kroken och Bloom
- Christian Siberg, Omaka
- Jessie Sommarström , Urban Deli (bröt tävlingen)
- Luqaz Ottosson, Restaurang ROT
Tom Sjöstedt tävlingsledare i Årets Kock
Tävlingsgruppen som utformade Årets Kock 2020 leddes av Tom Sjöstedt, som själv kämpade två år innan han till slut vann Årets Kock 2008. Numera driver han Lilla Ego och är även ny jurymedlem i vår i Kockarnas Kamp – där inspelningarna just startat.
I tävlingsgruppen fanns även Magnus Ek (Oaxen Krog & Slip), Marie Skogström (Mat & Vin Slottsparken) och Viktor Westerlind (Årets Kock 2009 & Aira). Tävlingsgruppens uppgift är bland annat att utforma upplägget för Årets Kock – från anmälan till final inklusive vilka uppgifter de tävlande ska utföra, vilken tid de har på sig och hur poängen ska sättas.
Vi har överlag fått väldigt positiv feedback på förra årets tävlingsupplägg och de uppgifter som presenterades för de tävlande. Vi fortsätter dock arbetet med att vässa och förbättra Årets Kock ytterligare med mål att skapa ännu mer spänning på plats
Tom Sjöstedt
Kul tävling för en matnörd att följa även via Tv4play, även om det såklart hade varit snäppet roligare att även prova tävlingsrätterna… :-). Dock, smidigheten i att kunna jobba som vanligt och efter middagen klicka in på TV4 play och kolla sista timmen av tävlingen var helt rätt för mig denna dag!
Bilder ovan lånade från Aretskock.se Fotograf; Samuel Unéus
Åh så spännande, och en himla massa bra restaurangtips på köpet också 😉 Tackar för det!
Ja, i höst blir det fullt fokus på restauranger här hemma istället för utlandsresor!