Lammracks är utan tvekan ett av mina absoluta favoritdelar av lammet att äta. Enkelt att laga till och så gott! Vid ett event i veckan fick jag inte bara lära mig att laga tre nya lammracks-recept, jag fick även tips på hur man tar bort en hinna från fettkappan innan man tillagar dem så de blir ännu godare!
Så gott så jag kände för att dela med mig av detta här på bloggen – både tekniken och recepten. Eventet arrangerades av Welsh Lamb and Beef, som är en organisation för bland annat lammkött från Wales Där går lammen ute helt fria 11 månader per år och betar av sig i det gröna, mineralrika gräset.
Så himla idylliskt djurliv att man vill välja detta kött bara av den orsaken. Dessutom var det riktigt saftigt och gott! Svårt att hitta dock, finns mest på restauranger!
Laga riktigt goda lammracks – tips från kocken!
Men vad ska man tänka på för att laga riktigt goda lammracks? Under ledning av kocken Marco Baudone fick vi en intro till de viktigaste sakerna.
Det första var att ta bort hinnan på fettkappan. När denna är borta kommer fettet bli klart godare att äta! Sedan är det bara att krydda upp lammet, bryna på det ordentligt och låta det gå klart i ugnen
Så till recepten vi fick lära oss. Tre helt olika men med lammracks i fokus. Ett indiskt recept med ticka masala och blomkål. Ett svenskt höstrecept med svamp och äpple. Och ett franskt Lammracks Provencal med jordärtskocka, vitlök och rosmarin
Recept Kryddstekt Lammracks Ticka masala style
– med blomkål, ljusa russin, spenat och myntayoghurt
Recept för 4 pers
- 500 g lammrack
- Rapsolja + ca 100 gr smör
- 3/4 msk tikka masala krydda + extra salt
- 1 större blomkålshuvud
- 150 gr ljusa russin, gärna sultanrussin
- 200 gr bladspenat
- 1 rödlök, skalad och skuren fint
- 100 gr mynta
- 2-3 dl yoghurt
Gör så här:
Börja med att krydda lammet med tikka masala-kryddan. Stek det sedan i panna i olja och lite
smör. Plocka ner blomkålen i mindre buketter och stek även den i smör och olja, salta och peppra.
Blanda yoghurten med myntan skuren i bitar och smaka av. Blanda russinen, spenaten och
rödlöken med blomkålen och servera.
Recept Lammracks Höst
– med höstsvamp, äpple och svart tryffelaioli
Recept för 4 pers
- Ca 500 g lammracks från Wales, SGB-märkt (skyddad geografisk beteckning)
- 3 msk rapsolja
- 100 g smör
- 3 klyftor vitlök
- 500 gr blandad höstsvamp efter smak
- ½ vitlökshuvud
- 5 kvistar salvia
- 200 g grönkål
- 100 g smör
- Salt och grovmalen svartpeppar
- 100 g persilja
- 4 äpplen, tex Ingrid Marie
- 2 msk äppelcider
- 2 msk olivolja
- 100 g svart tryffelaioli
- 160 g hasselnötter
- 1 purjolök (eller färdig rostad lök)
- 2 msk maizenamjöl
Gör så här:
Rensa och skölj svampen, stek upp med salt, peppar, vitlök och salvia. Tillsätt grönkålen skuren i
mindre bitar. Krydda lammet med salt och peppar och stek i het panna med olja, smör och vitlök
till medium/rare, låt vila.
Lök- och nöttopping: Rosta hasselnötterna i stekpanna eller tio minuter i ugn på 170 grader. Hacka
därefter nötterna fint. Skär purjolöken fint, vänd i maizenan och fritera i olja i 170 grader. Om du
inte har fristös går det bra att använda färdig rostad lök. Blanda nötter och lök.
Skär äpplena i mindre bitar och vänd i vinäger och olja, smaka av med salt och peppar. Vid
servering, lägg upp svampen, lammet, äpplena och toppa med tryffelaiolin och nöt- och
löktoppingen.
Recept Lammracks Provencal
– med jordärtskocka, vitlök och rosmarin samt oliv, tomat och scharlottenlökssky
Recept för 4 pers
- Ca 500 g lammracks från Wales, SGB-märkt (skyddad geografisk beteckning)
- 3 msk olivolja
- Ca 100 g smör
- Ca 400 gr jordärtskocka
- 1 citron
- 1 dl olivolja
- 3-4 vitlöksklyftor
- 2 kvistar rosmarin
- 4 kvistar back timjan
- Salt
- Svartpeppar
- 4 mogna tomater
- 150 gr svarta oliver utan kärnor
- 4 schalottenlökar
- 4 dl kalvfond
- 1 dl rött vin
- 4 msk sherryvinäger
Gör så här:
Skala jordärtskockorna och rosta dem i ugn i 160 grader med salt, olivolja och en skvätt citronsaft.
Såsbasen: Hetta upp en kastrull och tillsätt smör, scharlottenlök och vitlök. Tillsätt rödvinet och låt
koka ihop. Tillsätt kalvfonden och koka ihop cirka 3,5 minuter till en skysås. Vid servering, tillsätt
timjan, oliverna, tomaterna skurna i mindre tärningar, smaka av med salt, peppar och
sherryvinäger.
Stek lammet i het panna till att börja med i smör, tillsätt sedan smör och en rosmarinkvist och
vitlök. Stek till medium/rare.
///
Detta var inte första gången jag lagade lammracks och lärde mig nya recept. I bloggens start var jag på ett event på Restaurangakademien och lagade då fyra andra recept – grekiskt, etiopiskt, mongoliskt och indiskt – kolla in dem här!
Gillar ni tanken på lammkött från Wales har de en egen Facebooksida ni kan följa som ni hittar här!
Lammracks är ju sååå gott! Peter lagar det ibland (jag lagar inte men jag äter gärna :)) Låter gott med svamp, äpple och tryffelsmak! 🙂
Visst är det! Hade ni koll innan på att man skulle ta bort hinnan? Helt nytt för mig!