I Finnboda Hamn ligger restaurang Ät:eljé – en Portugisisk Restaurang i Stockholm med fokus på portugisiska smaker och rätter, tillagade på portugisiska och svenska råvaror.
Jag var nyligen i Lissabon en weekend och älskade verkligen den Portugisiska maten – och vinet. Så jag blev verkligen glad när jag fick en inbjudan till en “Fado and Port Night” på Restaurang Ät:eljé – en Portugisisk Restaurang i Stockholm som jag inte kände till sedan tidigare. Fado är portugisisk folkmusik som spelades hela kvällen och Port såklart det traditionella portugisiska dessertvinet.
Sjövägen till Ät:eljé i Finnboda Hamn
Restaurang Ät:eljé är belägen på översta våningen i en stor studiobyggnad i Finnboda Hamn. Helt klart en restaurang man inte går förbi av en slump! Jag tog mig hit sjövägen med SL’s båt 80 som går direkt från Stadsgårdskajen vid Berzelii park, ett underbart sätt att färdas – speciellt om man går upp på däck! Stockholm är verkligen så vackert året om!
Mat och dryck på Restaurang Ät:eljé
Restaurangen drivs av Pedro Passinhas, utbildad vid Le Cordon Bleu i London med erfarenhet från Michelin-krogar som bland andra Fat Duck och Le Gavroche. Vid sin sida har han bland annat sommeliern João Tiago som kommer från Duoro-regionen i norra Portugal och verkligen brinner för Portugisiska viner.
Middagen startade med ett glas Filipa Pato 3B – ett portugisiskt mousserande vin som var en perfekt start på denna kväll – friskt, torr och iskall!
Vi var det första sällskapet och slog oss ner vid vårt bord i den stora lokalen, som inom en timme var fullsatt, Snacka om corona-anpassat. Minst 3 meter mellan varje sällskap. En avskalad och enkel inredning som gör att det nästan känns som en pop-up, även fast Restaurang Ät:eljé varit igång sedan i våras. Enkla vita bord utan dukar, fällstolar och belysning från industrilampor ovanför varje bord samt massor med tända ljus.
Portugisiska tapas
Den första serveringen var Petiscos – Portugisiska tapas. En krispig dumpling fylld med räkor, tempura på rosenböna och en liten mustig paj fylld med anka. Rustikt, vällagat och supergott!
Mellanrätter på Restaurang Ät:eljé
Menyn är uppbyggd med mellanrätter, vissa som passar att dela på. Andra – som soppor – smidigare att ta en varsin!
Den första mellanrätten var en svartkålssoppa med hembakt bröd fyllt med ibericochorizo. En riktigt mustig och härlig soppa gjord på hemmakokt buljong med mycket umami.
Bläckfisk med konfiterad rättika, bläckfiskbläcksås och rapsblad var tre stora fina bitar bläckfisk på en koncentrerad spegel av bläckfiskbläcksås. Verkligen en rätt i min smak – jag älskar bläckfisk som var perfekt grillad här. Såsen på bläckfiskbläck var klart intressant, väldigt koncentrerad och med en stark skaldjursmak.
Pocherad torsk i olivolja, friterad potatis, svarta oliver och persilja. Denna görs rätt på det som man i Portugal kallar Bachalao – torsk – är klassisk Portugisisk husmanskost, riktig comfort food, men ändå med en elegans med de tunna strimlorna friterad potatis på toppen.
Kolgrillad kyckling med piri-piri glaze var mer åt streetfood hållet. Fina bitar kolgrillad kyckling, med en het glace, Enkelt serverade med potatischips och körsbärstomater.
Menyn fortsatte med grillad fläskfilé med chorizosmör, mangoldkräm, fermenterad peppar. Galet bra, med ordentligt tryck från chorizon och den fermenterade pepparn.
Sista varmrätten vi provade var en hemgjord räkchorizo med sotad endive och piggvarsbuljong. Det var kanske i denna rätt det märktes mest att Pedro kommer från riktiga finkrogar. Så snyggt sätt att göra en modern variant på en klassisk korv, med tillbehör som verkligen lyfte rätten.
Dessert i vardagsrummet
Det finns flera soffgrupper i den stora lokalen, och vi flyttade till en av dem för dessert. En klassisk, saftig portugisisk sockerkaka med olivolja och saffran. Till det ett glas portvin som serverades ur en enorm magnumflaska.
En riktigt härlig måltid, med rustika, vällagade och intressanta rätter och riktigt bra viner till. Närmare maten och drycken i Portugal än så här kommer man inte utan en lång flygresa – verkligen en matupplevelse jag kan rekommendera!
Adress: Finnboda Varvsväg 19b
Ta er hit: Med exempelvis egen bil, buss från Slussen eller SL-båt 80 från Stadhuskajen
Webb: ateljedining.com