I lördags var det äntligen dags för årets första julbord för oss. Jag tog med min fru till Julbord på Mister French – som vi såklart åt i sju turer. Vi promenerade genom en upplyst stad ner till Mister French på Skeppsbrojkajen, förbi ljusälgarna på Berzelie park och den enorma Kinneviksgranen på skeppsbron. Bara snön som saknas för den genuina julkänslan.!
Men inne på Mister French var julkänslan total, med granar och glitter, tända ljus och julmusik i högtalarna.
Julbord på Mister French i Sju turer!
Jordbordet började med en liten bordsservering av pepparkakor med ädelostcreme, samt varm äppelmust som som spetsades med calvados.
Härlig start, innan vi högg in på julbordet!
Tur #1: Sill
Här fanns ett 15-tal olika sillar, några vegetariska ”svill”-alternativ och gubbröra på kavring. Snapsen till sillen kunde man själv förse sig med, från en liten bordsbuffé ställdes fram där vi själva kunde förse oss – och sedan räknades antalet uppdruckna flaskor i slutet av kvällen.
Tur #2: Lax och strömming
Tur 2 är nog min favorit på julbordet, speciellt när den är så bra som här. Gravad-, inkokt- och ungsbakad lax, matjestårta, ättiksströmming, ägg och skagenröra. Allt uppskuret i små bitar så det var lätt att förse sig med lite av allt.
Tur #3: Kallskuret
Eller är det turen med kallskuret som är den godaste? En perfekt julskinka, massa goda patéer, korvar, pastrami på ryggbiff – och även en del vegetariska varianter som griljerad rotselleri. Gillade extra mycket att så mycket här kändes hemlagat, som kycklinglevermousssen eller vår favorit viltpatén.
Tur 3,5: Lutfisk
Lutfisk görs på beställning och hör egentligen till tur 4 – det småvarma. Jag tog in den innan vi högg in på den småvarma delen av julbordet och detta var en riktigt god portion lutfisk. Generöst med stekt sidfläsk och en god sås till fisken.
Tur #4: Småvarmt
Den del av julbordet som våra barn brukar gå direkt på – det småvarma. Här fanns allt vi gillar som Jansons frestelse, köttbullar, prinskorv, rödkål och grönkål. Även en hemgjord blodpudding som var riktigt god!
Tur 5: Ostar
Så här långt in i julbordet brukar man bli rätt så mätt, så vi tog det lugnt ett tag innan vi gick in i ”dessertrummet” på Mister French där det fanns ostar, desserter och ett godisskåp. Start med ostarna!
Tur 6: Desserter.
Ris-a-la-malta, crema catalana, chokladmousse, mjuk pepparkaka, körsbärscoluis, ostkaka, äppelkaka – här fanns ett överflöd av goda desserter att välja på om man fortfarande hade plats!
Tur 7: Julgodis
Sista turen – Julgodis var dels hembakade saker som knäck, chokladpraliner, ischoklad och marsinpanlimpa – samt färdiga karameller som dumle och marianne som låg i lådor i ett stort godisskåp.
Sammantaget – ett riktigt härligt, klassiskt julbord i så mysig miljö. I år såklart med alla gäster i små sällskap – många som vi bara 2 personer. Alla tog hänsyn och höll ordentligt avstånd osv i lokalen. Kan verkligen rekommendera detta om ni inte redan mot förmodan har förätit er på julbord!
Julbordet hos Mister French serveras nästan varje dag fram till julafton och kostar 495KR P/P på lunchen 795KR P/P på kvällen.
Mer juliga tips:
Test av årets julöl – dessa fem är våra favoriter
Julbordet testade vi i samarbete med julbordsmaklarna.se – tankar och åsikter som alltid mina egna!
Gott! 🙂 Där åt jag julbord för något år sedan, med jobbet. Minns att maten var bra, men att servicen var lite ”trött”. Men kanske är de piggare i år 🙂