I lördags var det dags för ett klassiskt julbord i sju turer på Hallwylskas innegård, vårt andra julbord för i år. Julbordet på Hallwylskas innergård har i år fått dubbelt så stor yta jämfört med förra året. På innegården finns nu ett glashus i två våningar och det vintriga utseendet förra året har bytts mot en mer dunkel och sober inredning med svart matta, svarta bord, kristallkronor, tända ljus och skinnplädar på stolarna.
Klassiskt julbord i sju turer på Hallwylskas innegård
Det är ju inte alla som varken vill eller vet hur man äter sitt julbord i sju turer, men jag gillar den traditionen! Även om julbordet på Hallwylskas inte var uppdelat i sju stationer, utan snarare fyra, fanns gott om urval i varje kategori för att jag skulle kunna äta mitt julbord som jag brukar. Denna gång hade jag även i vanlig ordning kört 16-8 fasta hela veckan innan och bara ätit en lätt lunch för att orka hela julbordet!
Smakmässigt är det verkligen ett klassiskt julbord som serveras här utan moderna tappningar – förutom de veganska varianter som numera många alla restauranger har som del i sina julbord – men som få tar av!
Tur 1: Sill och strömming
I år startade julbordet med en bordsservering av fem sorters sill samt ost och kokt potatis. Bland annat senapssill, matjessill och Hallwylskas egeninlagda sill med fläder och citron. Trevligt att få det serverat vid bordet – även om strömmingen som jag brukar ta till denna tur stod på buffén till bland resten av fisken. Min fru startade med ett glas riesling till sillen – jag med en julöl.
Tur 2: Lax, skaldjur och ägg
Tur 2 på julbordet fortsätter med lax i olika former som gravad och rökt, fiskpaté, ägg med räkor och rom. En riktigt bra del av julbordet som kändes hemlagad i hög utsträckning.
Tur 3: Kallskuret
I turen för kallskuret hittar man julskinka, korvar och syltor. Här var inte riktigt lika mycket hemlagat – vilket märktes. Gott, men inte lika bra som fiskdelen.
Tur 4: Småvarmt
Den fjärde turen med småvarmt var bra lagad med kärlek! En riktigt god Jansson, fina köttbullar, en krämig svampomelett och mycket grönsaker som brysselkål, rödkål och stuvad grönkål.
Tur 5: Ostar
Ostbrickan i tur fem var otippat liten för att vara del i en buffé, men smart kanske .- att inte lägga upp för mycket åt gången. Goda klassiska julostar som cheddar och grönmögel med fikonmarmelad till.
Tur 6: Desserter
Klassiska desserter i tur 6 på julbordet är klenäter, fruktsallad eller ris á la malta. Dessa hittade man inte alls här, utan det var mer ”julfika”, som mjuk pepparkaka, äppel- och saffranskaka – som var riktigt saftiga och goda! Jag är ingen stor jul-desserts-fantast, så för mig är detta ingen förlust, men vill man ha ett riktigt klassiskt julbord får denna del en liten anmärkning!
Tur 7: Julgodis
Även vad gäller julgodiset hade jag gärna sett lite mer hemlagade varianter, som vaniljkola eller marsipanlimpa. Här fanns dock knäck, chokladbollar och rocky road som var riktigt bra – samt stort utbud av färdigköpt julgodis som skumtomtar, polkagrisstänger och inslagna karameller i olika former.
Sammantaget: härlig, snygg, miljö med bra stämning. Ett generöst traditionellt julbord utan större överraskningar. Vissa saker saknades, som lutfisk, mumma på dryckesmenyn och klassiska juldesserter, men i det stora hela ett härligt julbord!
Priser: Lunch; 545kr/person, mellansittning 15:30–19:00, 655kr/person. Kvällssittning 19:30, 795kr/person.
Läs mer på Hallwylskas egen web här.
Mer juliga tips:
Test av årets julöl – dessa fem är våra favoriter
Julbordet testade vi i samarbete med julbordsmaklarna.se – tankar och åsikter som alltid mina egna!