Åka roadtrip med elbil? Eller köpa en liten elbil och hyra en vanlig bil när ni ska resa längre sträckor? Och ska man ha en elbil eller hybrid? Och hur laddar man bilen hemma?
Ja, det finns många saker att fundera på innan man köper en elbil och här kommer sju tips när du ska köpa elbil!
#1. Räkna
Elbilar är klart dyrare än motsvarande bensin- eller dieseldrivna bilar, så köper du en elbil för att främst spara pengar på att slippa tanka annat än el – gör en ordentlig kalkyl där du jämför totalkostnaden för den bil du har idag jämfört med en elbil. Här finns ett gratis kalkylverktyg som funkar för alla typer av elbilar.
#2. Gör research
Det finns mängder av elbilar och en viktig faktor är räckvidden – hur långt du kan köra på en laddning. Åker du ofta långa sträckor eller är det mest korta sträckor till affären, vänner eller för att skjutsa till träningar? Åker man på riktigt långa resor bara några gånger per år kan det löna sig att hyra en bil då, istället för köpa en elbil med riktigt lång räckvidd.
#3. Elbil eller hybrid?
- En elbil körs helt och hållet på el. Räckvidden skiljer mellan olika märken och modeller och kan vara allt från 15 till 60 mil. Att ladda bilen hemma tar 8-10 timmar och behöver du ladda på vägen finns snabbladdare som laddar bilen på på ca 30 minuter.
- Hybridbilen har både en liten elmotor och en vanlig motor som går på bensin eller diesel. När man kör laddas batteriet till elmotorn, till exempel när man bromsar. Bilen växlar automatiskt mellan de olika motorerna och håller på så sätt ner förbrukningen av bensin eller diesel.
- En laddhybrid har som en vanlig hybrid två motorer, men kan också laddas hemma eller på en laddstation. Till skillnad hyridbilen har en laddhybriod ett batteri med bättre kapacitet som ger en räckvidd på 3-6 mil på el. Kortare resor kan man då göra helt på el, medan bensin- eller dieselmotorn tar över vid längre resor.
#4. Klarar elen hemma laddning för dig – och era vänner?
Elbilar kräver oftast trefas för att inte ta evigheter att ladda och det är bra att låta en elektriker se över elen till ditt hus och installera en laddbox. Om du bor en bit utanför stan och har vänner som tar elbilar till er – räkna med att de kommer att fråga om de kan ladda bilen en stund. Eller har ni rentav själva behov av att ladda två bilar? Ett tips för att snabbt få flera offerter på laddboxar för 1-2 bilar är siten laddsmart.se
#5. Maxa räckvidden
För att du ska använda så lite el som möjligt finns det massor med bra knep för att bilen ska optimeras, exempelvis att
- Förvärma bilen innan avfärd på vintern
- Se till att alltid ha perfekt tryck i däcken
- Använd stolsvärmen och rattvärmen istället för de sista graderna med kupévärmaren
- Ladda fullt innan du åker hemifrån, ladda längs vägen så fort du får tillfälle och ska du åka långt – kolla upp bra laddplatser längs vägen på förhand.
#6. Köpa begagnad elbil?
Förutom ovan aspekter är det två till saker du ska tänka på om du ska köpa en begagnad elbil
- Hur lång garanti är det kvar på elbilsbatteriet? Batteriet är den viktigaste och dyraste delen att byta. Ofta är det 8-10 års fabriksgaranti.
- Vilka kablar följer med i ditt köp? Det kan bli dyrt att ersätta en saknad laddkabel.
#7. Leasa elbilen
Istället för att betala bilen kontant eller ta ett lån till bilen är ett alternativ att leasa bilden. Vill du läsa mer om vilka dina alternativ är för att leasa? Här en bra guide om privatleasing av elbilar.
Har du några fler tips eller saker att tänka på innan man köper en elbil? Kommentera gärna!