För ett par veckor sedan öppnade restaurang Vört på Lilla Nygatan i Gamla stan. I de nyrenoverade lokalerna finns ett bryggeri och en gastropub där man serverar innovativa smörrebröd signerade Melker Andersson.
Besök i Vörts Bryggeri
Vårt besök på Vört startade med en visning i Vörts Bryggeri av bryggmästaren Hans Nyström, som verkligen brinnner för öl och på ett intressant sätt kunde föklara tillverkningsprocessen mer lättbegripligt än jag någonsin hört det förut. Så många moment och sån procession i temperaturer för att brygga det perfekta ölet!
Här brygger man i Tyska kvalitets t-pot’s av BrauKon. (Samma typ som man använder i exempelvis Omnipollos Kyrka – där i klart större storlek). Tanken är att man ska producera 8 olika öler här, från vanlig lager till veteöl och IPA. Alla ska sedan säljas ute i baren.
Här ute i bryggeriet på Vört finns även ett bord för runt 8 personer som man kan boka för ölprovning och middag – även då kan man boka in Hans för att komma ut och ge en privat provning. Lite senare på kvällen vi var här kikade jag in och såg ett gäng som hade en middag här ute. Såg så mysigt ut!
Vört Gastropub med smörrebröd 2.0
Ute i baren serveras 12 olika öl på fat plus ett stort antal på flaska – plus vin och drinkar. Man har inga “provningsbrickor” av öl, då Hans menar att man behöver mer öl än ett smakprov för att verkligen uppleva ölet. Men, fatölen serveras i glas i storlekar från 20 cl upp till 50 cl så vill man prova sig igenom flera sorter funkar det bra med de mindre glasen.
Man kan slinka in här bara för att ta en öl och ett smörrebröd i baren eller i något av de obokningsbara borden, men de flesta gäster hade liksom vi bokat bord för middag.
Vi startade vår middag med att ta in tre olika små glas öl, en lager från Landsorts Bryggeri och två av Vörts egna öler – en Dubbel IPA som var fantastiskt god och en frisk Veteöl. Sedan bad vi vår servitör att tipsa oss om vilka smörrebröd som var de godaste och tog in dem! 3-4 stycken smörrebröd motsvarar en varmrätt fick vi tips om, så vi startade med fyra var.
Smörrebröd 2.0 på Vört
Det första var ett smörrebröd på en tunn skiva rågbröd med löjrom, friterad jordärtskocka, mandelpotatis, syrad grädde och ängsyra. En perfekt och lyxig start och kombinationen löjrom med potatis och syrad grädde är en given hit!
Nästa var en severing med Norröna Matjesill, med lantägg dill, gräddfil, picklad rödlök och brödet kom här i form av rågbrödskrisp på toppen. Till denna tog vi in en liten snaps och Melkers egna pilsner som passade perfekt till. Älskar man som jag sill är denna ett måste att testa när ni äter här!
Nästa smörrebröd var toppat med en tartar på rödbeta & hjort, kapris, svarta vinbär, raddichio, kapris och, tryffelsenap. Till denna rekommendede vår servitris ett glas rött istället för öl och jag fick ett glas Pinot Noir från Geil som var supergott. Tarteren var riktigt god, men upplevdes nästan som en vegetarisk variant då rödbetan som var blandad med hjorten tog över smakerna helt.
Även till nästa smörrebröd rekommenderades vi ett vin. Riseling till tonfisk ”Tataki”. Den kom in med små kuber stekt tofu, wasabi, mango, grön papaya, sjögräs, koriander, lime och chili och var en perfekt kombo med vinet. Detta smörrebröd – som täcktes av ett riskrisp istället för bröd var riktigt läckert – men hade inte mycket som påminde om ett klassiskt smörrebröd.
Vi började bli mätta efter dessa fyra smörrrebröd, men när servitriesen sa att vi missat hennes favorit – ett smörrebröd med svamp – blev vi frestade att vi tog ett sånt också att dela på. Och detta levainbröd toppat med svamp, brysselskott, mandel, harsyra och vildpeppar var otroligt gott. Till denna passade en av deras gästöler perfekt – från en annan av mina favoritbryggerier – Nils Oscar.
Vi insåg efter att ha delat på detta sista smörrebröd att vi skulle kunnat dela på alla, för att ha kunnat prova ännu flera. De är så passa stora att det skulle funka perfekt att dela alla på två – så man kan ta in 8 olika.
Desserter på Vört
Vår servitris talade så varmt om desserterna att vi tog in en varsin sån också. Jag började verkligen lita på hennes smak och tog den hon rekommenderade – en semifreddo med inkokt rabarber och pistagenötter som var frisk, söt och knaprig. Riktigt somrig och god. Min kompis tog en Crème brûlée som var god, men lite mer en klassisk brûlée.
Sammantaget om Vört
Gillar man öl och smörrebröd är detta en given restaurang att besöka i vår. Riktigt goda öler på fat och smörrebröden klart godare än något smörrebröd jag ätit i Danmark! Priserna på smörrebröden ligger mellan 85:- för det billigaste (det med sill) till 175:- för smörrebrödet med löjrom.
Öppettider: Smörrebröd på kvällarna tisdag till lördag. Måndag till fredag serverar man lunch, men då är det en dagens rätt / vegetarisk eller sallad på menyn.
Tips: Nu till sommaren kommer man även öppna en uteservering.
Läs mer på deras egen webbsida här.