Järvsö Gårdsbageri är ett prisbelönt bageri i Järvsö, utsett av bland annat White Guide till ett av Helsinglands bästa fikaställen och restauranger. De har även en restaurang – där de varje fredag bakar riktig surdegspizza. Dessutom har de en champagnebar med hela Tattingers sortiment. Så det var givet att vi bokade bord här fredagskvällen när vi var i Järvsö när en kompis och hans barn anslöt till vår actionspäckade helg i Järvsö!
Järvsö Gårdsbageri – middag i champagnebaren
En av ägarna till champagnehuset Tattinger bor i Järvsö stora delar av året och köper ofta sitt bröd på Järvsö Gårdsbageri. Han lärde känna paret som driver bageriet och när en lokal blev ledig intill bageriet föreslag han att man skulle skapa världens fjärde officiella Tattingerbar där. Så blev det – och nu är chamnpagnebaren en av Järvsös mest populära restauranger.
Champagneprovning i champagnebaren på Järvsö Gårdsbageri
Varje kväll öppnar man tre olika flaskor Tattinger, som man kan ta in en liten provning av, i små glas som ihop motsvarar ett stort vinglas. En provning jag inledde middagen med. Denna kväll var det Tattinger Brut reserve, deras standardchampagne, som jag druckit flera gånger tidigare, en klassisk torr, god skumpa. Taittinger Prélude Brut är en cuvée som endast innehåller vin från tio Grand Cru byar speciellt utvalda för deras speciella mineralkaraktär – lik Brut reserve men lite mer citrustoner. Taittinger Nocturne var en halvsöt champagne – som nog skulle passat perfekt till en söt dessert. Min favorit var utan tvekan Taittinger Prélude Brut!
Vissa kvällar på året öppnar de 10 olika flaskor för en större provning – och vill man dra på ordentligt finns massor av varianter och årgångar av Tattinger i vinkällaren!
Surdegspizzabuffé på Järvsö Gårdsbageri
Då vi var här denna fredag när det serverades surdegspizza tog vi in en portion och delade på för att prova dessa som förrätt – och det var såklart en fantastiskt pizza, som vi alla skulle kunnat äta oss mätta på. men vi hade siktet inställt på husets specialitet som vi förbeställt – ”mathantverksplankan”
Mathantverksplanka på champagnebaren
För att hitta en fransk rätt som matchar utbudet av champagne – men ändå hålla en lokal prägel serverar man här bland annat en mathantverksplanka. En stor ekplanka med en bordsbuffé av massa lokala specialiteter, som brioche och levain från bageriet. Ostar från Skärvången och Jarseost. Skagenröra med Feldts räkor och varmrökt röding från Bergmans fisk. Chark från Siljans chark. Brynt smör och annat gott.
Så trevligt att sitta och plocka lite av det man gillar bäst och smaka så mycket olika sorters lokala delikatesser. Och var det något som tog slut fylldes det på direkt utan extra kostnad.
Fransk dessert
I priset för Mathantverksplankan ingick även en otroligt god fransk dessert med chamapgnetema: champagnemousse, brynt smörkaka, yoghurt pannacotta, brynt smörkräm o jordgubb- och champagnesås
En så trevlig och god middag. Missa inte när ni kommer till Järvsö! Champagneprovningen kostade 189:-, Mathantverksplankan 315:- per person (denna behöver man förbeställa samtidigt som man bokar bord). Läs mer på deras egen hemsida här.