Risotto är en av de godaste risrätterna jag kan tänka mig och med svamp och fin ekologisk kyckling blir det en riktigt lyxig rätt. Matcha det med ett friskt vin och du har en perfekt lördagsmiddag. – eller gör en mindre portion som en del i en större meny.
Här kommer mitt recept på en lyxig svamprisotto med kyckling som är mitt allra bästa recept på risotto. Lycka till!
Lyxig svamprisotto med kyckling
Equipment
- 1 Stekpanna
- 2 Kastruller
Ingredienser
- 1 liter svampbuljong. Köp färdig eller koka en egen. Funkar även med kyckling- eller grönsaksbuljong!
- 8 st champinjoner
- 250 gram valfri svamp att dekorera med
- 2 st scharlottenlökar
- 3 dl avorioris
- 2 dl vitt vin
- 3 dl finriven parmesanost.
- 2 st kycklingbröst – helst med skinn
- 100 g smör
- 1 msk finhackad färsk salvia
- 1 bit rotselleri
- 2 dl olivolja
- 1 st citron
Instruktioner
- Skiva rotsellerin tunt med mandolin eller med kniv.
- Dra loss skinnet från kycklingbröstet
- Hetta upp oljan till 180 grader. Fritera först rotsellerin, sedan kycklingskinnet. Låt torka på hushållspapper.
- Hacka det friterade kycklingskinnet i små tärningar.
- Riv parmensanosten
- Finhacka schalottenlöken
- Finhacka champinjonerna i små bitar. (Mixa inte – det blir mycket bättre om de hackas för hand).
- Koka upp buljongen och sätt ner spisen till 1:an så den hålls varm
- Stek de finhackade champinjonerna – först i torr panna, sedan med lite smör
- Häll en skvätt olivolja i en stor kastrull. Hetta upp. Lägg i schalottenlök, ris och salvia – fräs det snabbt. Rör om så det inte bränner fast.
- Lägg ner de frästa champinjonerna i riset
- Häll i vinet, låt det koka ihop.
- Häll i 2 dl av buljongen, fortsätt sedan att fylla på med buljong eftersom det kokar bort. Koka vidare på låg värme utan lock. Rör försiktigt då och då.
- Stek svampen du ska dekorera med. Först i torr panna – med smör på slutet. Smaka upp med salt och peppar.
- Salta och peppra kycklingbröstet. Stek försiktigt i smör och olivolja så det precis blir klart – 65 grader. Enklast genom att först steka i panna, när det fått fin färg sänka värmen och lägga på ett lock. Använd gärna termometer. Låt vila.
- När risotton är lagom mjuk för din smak – häll i det mesta av parmesanen – spara 1/2 dl för dekoration på slutet. Rör om. Smaka sedan av med salt, peppar och citron.
- Värm tallrikarna
- Montera upp rätten – med risotto i botten, dekorera med svamp, friterad rotselleri och det hackade kycklingskinnet. Skär kycklingen i skivor och dela upp den på tallrikarna. Strö över parmesan och avsluta med några varv med pepparkvarnen. Njut!
Vin till svamprisotto
Vi köper numera allra helst ekologiska viner från Europa och detta österrikiska Riesling från Leth är riktigt gott. Perfekt att både ha i risotton och dricka till!
Riktigt gott och lyxigt!
[…] och basta. I måndags var det dags. Vi åkte upp till en kompis Fritidshus i Mora, lagade en svamptisotto med kyckling och gick sedan och la oss […]