Guide Michelin är för mig ett perfekt sätt att hitta bra krogar när man reser – och sedan nyligen täcker guiden även Istanbul som blev den 38:e destinationen för Guide Michelin. Den 22 Oktober 2022 presenterades de krogar från Istanbul som tagit sig in i Guide Michelin – en med två stjärnor, fyra med en stjärna och 10 med utmärkelsen Bib gourmand. Gott om Michelinkrogar i Istanbul alltså!
Det är ett gediget arbete som ligger bakom utmärkelsen av dessa Michelinkrogar i Istanbul (och alla andra städer såklart). Man ser på kvaliteten på råvarorna, hur bra man behärskar olika matlagningstekniker, harmonin mellan smakerna, kockens personlighet i hens kök och hur jämn menyn och rätterna är mellan flera olika besök som inspektörerna gör.
Vid min matresa till Istanbul testade vi två av stjärnkrogarna – och en av de restauranger med Bib gourmand. Kolla in dessa fantastiska ställen – helt klart en anledning att ta en weekendresa till Istanbul!
#1. Restaurang Mikla – med en stjärna i Guide Michelin Istanbul
Restaurang Mikla finner man högst upp i ett 18-våningshus och de har en terrass med en fantastisk utsikt över Istanbul – över floden och man ser ända till den Asiatiska delen av staden. På sommaren kan man äta sin middag på terrassen, under resten av året är den öppen för att njuta av vyn! Av alla Michelinkrogar i Istanbul var Mikla den jag var mest sugen på att testa!
Även om utsikten från terrassen är underbar är det för maten man går hit. Ambitiösa, men avskalade rätter på de bästa råvarorna för stunden.
Här kan man välja en meny med tre eller sju rätter. Vi åt den med tre rätter – men med alla små aptitretare och extrarätter blev det 10 olika smakupplevelser. Istället för vinpaket tog vi in ett vitt och ett rött som vi körde genom hela middagen – riktigt goda Turkiska viner.
Middagen startade med små läckra amuser på räkor i salladsblad och ett kryddigt fröknäcke med hummos och rädisa.
Nästa lilla aptitretare var en auberginecreme med torkad anka. Så läckert!
Aptitretarna fortsatte med lövtunna bakverk fyllda med ansjovis och sedan ett surdegsbröd som serverades med smör och en len olivolja.
En liten detalj som skiljer denna typ av stjärnkrogar från andra är att servitören efter brödserveringen effektivt tog bort varenda brödsmula med en typ av redskap där de samlas upp i ett enda svep. Jag minns fortfarande första gången jag upplevde detta, som 19-åring på en finrestaurang i Wien.
Efter alla små aptitretare fick vi in förrätten – grillad bläckfisk som är deras signaturrätt, med på menyn sedan start. Jag älskar grillad bläckfisk när den är perfekt tillagad – och det var den verkligen här, med mjukt kött och en gillad, smakrik yta.
Varmrätten var seabass med grillad och karamelliserad blomkål med en lem ärtkräm. Även denna perfekt tillagad – nog den godaste blomkål jag ätit!
Desserten var riktigt maffig med en len, mäktig chokladcreme och en frisk sorbet på svarta vinbär, samt en krispig maräng.
Middagen rundades av med kaffegodis i form av små frasiga baklavas och tryfflar.
Mikla var helt klart höjdpunkten bland finrestaurangerna denna resa, Så snyggt och med ordentligt tryck i smakerna. Och det var så kul med alla dessa goda bonusrätter som vi fick innan rätterna på menyn kom in. Missa inte när ni kommer till Istanbul!
Pris: Trerättersmeny enligt ovan kostar motsvarande 1400:- Sek. En flaska turkískt vin från 750:- sek. Läs mer på deras webb här.
#2. Neolokal – även den med en stjärna!
Restaurang Neolokal har även den en stjärna i Guide Michelin och ligger i Istanbuls finansdistrikt med banker som närmaste grannar. Man går in till restaurangen genom en pampig marmorentré och går förbi det öppna köket innan man tar en kort trappa upp till restaurangen.
I en modern, sober lokal med högt i tak och stora panoramafönster serverar man här en avsmakningsmeny med fokus på hållbarhet och lokala ingredienser – matchat med riktigt bra turkiska viner.
Här åt vi deras avsmakningsmeny, som kom presenterad i en liten bok man fick vid bordet. Först ett stort fluffigt bröd med en liten kula smör. Efter den en trio av aptitretare, där den trekantiga i mitten är gjord av gårdagens bröd som man blöter upp och gör en ny deg av som man skapar en triangelform av och sedan steker tills det puffar upp. Sedan fylls den med bönor som blötlagts i fiskbuljong. En klart kreativ start – och så skulle det fortsätta!
Grönsaker långsamt kokta i olivolja med tärningar av körsbärsvinägersgele och seabass. Sedan en avancerad räkrätt gjord på räkdeg, fylld med räka, serverad med räkskum och toppad med räkpulver.
Hommus med en krispig dumpling. Bonito i en härligt mustig sås. Sedan en frisk sorbet som smakrensare innan kötträtten – lammnacke, kokt i fänkål och sallad grillad över öppen eld.
Desserten var en hasselnötskräm med sesamglass och tahinimarräng. Klart vuxen megagod avslutning!
Ja, en sista liten servering med godisar kom in till téet – chokladpraliner och små kakor som påminder om madelainekakor.
Verkligen klassisk fine-dining med matchande lokala viner till varje liten rätt. Och så mycket tanke bakom metoderna man använder i köket, som kanske mest kom fram i servitörens presentation – då är det lättare att uppskatta det när man sedan hugger in. En fantastisk middag!
Pris; Motsvarande 2500:- sek för en avsmakningsmeny med vinpaket. Läs mer om deras webb här.
Tre till restauranger med stjärnor i Istanbul
Tre restauranger med stjärnor finns kvar att prova tills kommande besök i Istanbul. Araka, Nicole och tvåsjärninga Turk Fatih Tutak. Men det finns också 10 restauranger med betyget Bib Gourmand ”awarded for simple yet skilful cooking for under £30 or €40”. Av dem hann vi testa en – Pandeli
#3. Pandeli – Bib-gourmand i Spice Bazaar
Spice Bazaar byggdes 1660 och är en av de största basarena i Istanbul. Idag finns här 85 butiker som säljer allt från sötsaker och kryddor till chark och smycken. En trappa upp, med en diskret ingång från ett hörn i basaren finns restaurangen Pandeli. I en vacker lokal med turkosblå mosaik på väggarna serveras vällagad traditionell turkisk mat, så god att restaurangen belönades med en Guide Michelin Bib-gourmand,
Här åt vi en riktigt god långlunch som startade med vinbladsdolmar, aubergineröra och en bönsallad,. Sedan puffad tunn deg fylld med ost följt av kolgrillad kyckling med grillade grönsaker. Som dessert – en dallrig creme caramell-liknande pudding och turkiskt te. Rustigt, vällagad och supergott!
Ni hittar deras site här.
Nio restauranger till med Bib-gourmand.
Det finns nio till restauranger i Istanbul – utspridda i och strax utanför Istanbul – som fick en Bib-gourmand-utmärkelse. Kolla in dem här.
Enkel streetfood i Istanbul
Förutom dessa mer ambitiösa fine-dining krogar finns mängder av enklare, riktigt bra restauranger, som vi även provade flera av. Läs mer om dem här!
[…] Michelinkrogar i Istanbul […]