Jag har tidigare skrivit om hur man äter buffé på ett all-inclusivehotell utan att tröttna, men ännu viktigare är det att ha en strategi för hur man ska äta julbord. Det finns nämligen ett sätt att äta julbord enligt konstens alla regler – i sju ”turer”, som man tar i en viss ordning. Det gäller också att ta riktigt lite av varje rätt så man orkar äta sig igenom hela julbordet. När jag var och åt julbord på Grand Hotel i veckan passade jag på att fota respektive tallrik, häng med!
Julbordets sju turer
Tur 1: Sill och strömming.
I den första turen ingår sill och strömming, i mitt tycke bland det godaste på julbordet.
Tur 2: Lax och övrig fisk.
I den andra turen fortsätter man med gravad-, kallrökt och inkokt lax, fiskpaté, skaldjur och ägg.
Tredje turen: Kallskuret
Nu hugger man in på allt i köttväg som inte är varmt – julskinka, patéer, korvar och grisfötter. Innan jag tog en liten bit grisfot frågade jag en herre framför mig som just tagit ett stort lass grisfötter om det var gott. ”Godare än surströmmning” sa han glatt. Jag blev dock inte frälst, klart det äckligaste jag någonsin smakat!
Fjärde turen: Småvarmt.
Detta är delen på julbordet som många barn går direkt till, med köttbullar och prinskorv, janssons frestelse och revbensspjäll. Här ingår även dopp i grytan och lutfisk.
Femte turen: Ostar
Här börjar man bli ordentligt mätt, men ostar som stilton och cheddar hör ju julen till.
Sjätte turen: Dessert.
Så här långt in i julbordet var i alla fall jag mest sugen på godiset, men enligt traditionen är det desserter som står på tur. Ofta i form av Ris à la Malta eller fruktsallad. På Grand Hotel har de istället desserter som risgrynsgröt (som var helt fantastisk) och små nyfriterade Klenäter med hjortronsylt och grädde.
Sjunde turen: Julgodis
Knäck, fudge, marsipan, marmelad och polkagrisar. Oavsett hur mycket man ätit innan får man plats för lite julgodis!
Dryck på julbordet.
Jag dricker sällan snaps, men till sillen på julbordet tycker jag det passar perfekt. På Grand Hotel gör de en egen kryddning med kummin och fänkål som de kallar 1874 efter året de öppnade, supergod!
Annars älskar jag mumma och gör alltid min egen variant till julbordet. Varianten på Grand var riktigt bra och kan rekommenderas!
Här kommer det recept jag brukar använda:
Recept Mumma – 1 kanna
Ingredienser (väld kylda):
- 1 flaska porter
- 1 flaska öl
- 2 msk Gin
- 1 msk whisky
- Lite riven muskot
- Lite kardemumma och kanel
Häll upp i en kanna och blanda! Går även att göra i en alkoholfri variant på alkoholfri öl, julmust, muskot och kardemumma!
Förutom mumma är julöl perfekt till mycket av julmaten. Eller julmust om man vill skippa alkoholen!
Hur äter du julbord? I turer eller går du direkt på favoriterna? Kommentera gärna!
Eftersom jag inte gillar sill (har ursäkt; är ju norska) och inte äter rött kött så blir det enkelt för mig. Brukar dock ta två turer lax/fisk och en med jansson för att följa de andra innan jag går över till ost, dessert och godis.
Gillar inte Norskar sill? Låter dock som du äter det godaste förutom sillen!
Efter att ha lärt mig av dig har det blivit enligt de sju turerna! Tidigare allt på en gång :).
Härligt Robin! God jul!
[…] Så äter du julbord – i sju turer […]
[…] bort vilken tur man ska ta strömmingen i, och googlar då upp mitt egna inlägg om hur man äter julbord i sju turer! (strömmingen hör till den första turen!). Detta var ett riktigt härligt, klassiskt julbord med […]