Restaurang Pava öppnade för snart ett år sedan och ligger på Malmskillnadsgatan – som som fått massor med nya krogar sedan man helt byggde om denna del av city. Maten på Restaurang Pava beskriver de själva som fusion med inspiration från Sydamerika och Asien. Två kök jag verkligen gillar, så hit gick jag för en middag i veckan med två kompisar. Älskar att prova nya restauranger!
Vi kom rätt tidigt och var då nästan först i lokalen, men det fyllde snabbt på och vid 19-tiden var det helt fullt. Det är en stor L-formad matsal, där man i den främsta delen har höga barbord och en stor bar med stoppade barstolar.
Fortsätter man in i matsalen på restaurang Pava är det en mysig inredning, med marmorbord, stoppade fåtöljer och ett öppet kök. Flera runda sittgrupper med pampiga kristallkronor ovan. Helöt klart påkostad inredning,
Restaurang Pava – menyn
Menyn på Restaurang Pava består av små- och mellanrätter, som de rekommenderade oss att ta in ett gäng och dela på. Vi startade med en varsin öl och bad sedan servitrisen att välja ut lagom antal av de godaste rätterna från menyn – och det tog inte lång stund innan en av deras signaturrätter kom in – Patacones. Små krispiga skal av friterad matbanan, fylld med avocado, rödlök och chilipärlor.
Jag gillar verkligen matbanan som är mindre söt än vanlig banan, men den smakar mycket och tog över lite i denna rätt, som hade i övrigt rätt snälla smaker..
Rätter att dela – för två
Vi tog in en flaska Alvarinho till nästa två rätter. En burrata med tomater, cime di rapa och solrosfrön samt en grillad kronärtskocka med grönkålsmajonäs, picklad rödlkö och grönkålschips.
Snygga rätter, men kanske lite dåligt tryck i smakerna även på dessa – och det var serveringar som var lite för små för att dela på tre, man fick bara någon tugga var. Det visade sedan när vi frågade att alla serveringar var tänkta för två – och det verkar mer rimligt – men det glömde servitrisen att berätta när vi beställde.
Menyn fortsatte med hängmörad ryggbiff och betor med svamp och chevre. Detta var en riktig fullträff. Perfekt stekt, mört kött och det passade så bra ihop med denna krämiga chevresallad. Vi hade bett att få in ett glas rött innan dessa rätter, men det missade servitrisen. Ingen stor grej och vi fick in det snabbt efter vi påminnt. Men att få vinet innan maten kommer in är en sak jag faktskt numera förväntar mig på lite mer ambitiösa krogar.
Här tänkte servitrisen att vi var nöjda, men vi var inte alls mätta! Goda rätter, men små – så för tre personer blev det bara smakprov av varje. Så vi tog tre rätter till att dela på.
Grillad tonfisk med små klickar sötpotatispuré var perfekt halstrad och en riktigt god rätt. Denna hade det varit perfekt att uppgradera till tre bitar tonfisk för ett sällskap på tre – nu känner vi varandra väl och har inga problem att dela. Men just att dela två bitar på tre var inte optimalt. Ännu svårare var det att dela deras ”twisted taco”, som verkligen påminde om de tacos vi åt i Tulum med hemgjorda majstortillas, långbakad högrev, ananassalsa och anchochili. Goda med en distinkt smak av majs. Här kom en annan servitris in och lite mer målande beskrev rätterna, sånt gillar jag!
Allra godast var det confiterade anklåret, med rostad vitlöks-potatispuré, rödvinssås, örtolja med sotad och picklad rödlök. Så mört och gott anklår, len fin puré och riktigt bra tryck i rödlöken.
Desserter på Restaurang Pava
Desserterna tog vi en varsin av – glass och sorbet blir lite för kletigt att dela även för oss! Och dessa var precis som tidigare rätter små så man utan problem orkade en varsin. Mina vänner tog varsin hallonmousse som kom med ett tunt guldfärgat chokladskal. Snyggt och riktigt gott (ja, jag smakade såklart en liten bit).
Jag tog en av mina favoritdesserter, en affogato på hemlagad vaniljglass. med kaffe och här även med lite amaretto.
Disco på toaletten
En kul detalj på Restaurang Pava är discobelysning och spegelboll på toaletten. Här blir man nyfiken på hur denna idé kläcktes!
Sammantaget om Restaurang Pava
En kul inriktning på maten – och väldigt snygga, goda rätter med fina detaljer. Lite mer tryck på smakerna i vissa av rätterna skulle dock göra dem ännu godare. Just att dela rätterna på tre var inte optimalt, då de är så små. Då skulle jag hellre tipsa om att beställa 3-4 egna rätter var – eller två stycken av de rätter man väljer.
Priserna ligger i mellanklass, 80-165:- för de kalla rätterna, 165-205:ö för de varma, förutom ryggbiffen som kostar 355:-.
Restaurang Pava:
Adress; Malmskillnadsgatan 34
Öppet: Lunch måndag-fredag, kvällar tidag till lördag.
deras webb hittar ni här.