Val Thorens är både den högst belägna skidorten i Europa – och liftsystemet som binder dem samman med två andra byar gör det till världens största skidområde. En mycket populär skidort som har riktigt bra restauranger – både uppe i backen och nere i byn. Till skillnad från många andra byar som är lite mer utspridda är Val Thorens en kompakt bebyggd by, så man kan enkelt promenera till de flesta restauranger i byn. De i backen åker man såklart skidor till!
Restauranger i Val Thorens – fyra riktigt bra tips!
Vår guide som var med oss i Val Thorens (som bor här) hade valt ut sina fyra favoritrestauranger – och hon hade väldigt bra smak. Dessa fyra tipsar jag gärna vidare om – och ni kan se lite exempel på vad man serverar nedan!
#1. La Frutiere – La Folie Douce
Vill ni äta lunch i backen i Val Thorens är La Frutiere ett hett tips. Restaungen sitter ihop med La Folie Douce – känd för sitt after-ski koncept som finns här i Val Thorens men även på en rad andra skidorter som exempelvis Val D’isere. Man kan äta enklare lunchrätter på La Folie Douce, La Frutiere som ligger intill är mer klassisk finkrog. På den sistnämnda åt vi lunch en solig dag och det var helt magiskt. Så härlig stämning, fullsatt med gäster, strålande sol, trevlig personal och riktig god mat.
Innan maten kom in fick vi små läckra apitretare med potatiscreme och tryffel. Tll förrätt hade jag beställt gyozas fyllda med anklever som kom in med en otroligt mustig och läcker sås. Galet gott! Till varmrätt tog jag dagens rätt, som var biff wellington. Även denna helt perfekt tillagad, med ett fint täcke bakad smördeg, stekt svamp och spenat som täckte det rosa köttet. Till biffen varma grönsaker och en mustig rödvinssås. Jag var helt proppmätt efter denna enorma biff wellington, så vi skippade dessert. men servitrisen bjöd på någon form av alpsprit till kaffet som skulle vara bra för matsmältningen!
Någon timme efter lunchen drog after skin igång här, som vi återvände till. Mer om after-skl på La Folie Douce kan ni se i detta reportage som handlar om skidåkningen i Val Thorens.
Prisexempel: Goyza, 25 Euro. Biff Wellington: 39 Euro. Deras webb hittar ni här.
#2. Chez Pepe Nicolas
Chez Pepe Nicolas är en mysig restaurang som ligger i utkanten av Val Thorens. Här är principen att själva odla grönsaker och föda upp djuren som behövs till matlagningen i så hög utsträckning som möjligt. Man har egen osttillverkning – något som sedan bland annat används i deras ostfondue.
Detta var en av de sista platser i Frankrike som fick el och man använder fortfafrande gamla metoder för viss kylning, som ett stenförråd som kyls med smältvatten där man både lagrar osten och har levande fisk fram tllls den ska tillagas.
Det finns en liten butik där man säljer ost och chark, samt produkter tillverade av lokala hantverkare. Här köpte jag med mig en ost hem – alltid kul att ta med något ätbart och dessa ostar skulle visa sig vara riktigt goda.
Efter en rundvandring på gården fick vi komma in och smaka två sorters ko-ost och en getost. Det blir något speciellt när man först sett allt arbete som ligger bakom produktionen av dessa ostar och vi smakade dessa goda ostar med vördnad – och såg till att inte lämna något!
Sedan fortsate vi till an av matsalarna för middag. Innan maten kom in fick vi små bitar ost som aptitretare – och sedan tog jag en förrätt med variation på anklever – i skivor och i en creme brulée. Så läckert! Till varmrätt en smörstekt forell med mandelflarn som även den var perfekt stekt, serverad med rostad potatis och pumpa.
Hit kan jag verkligen rekommendera ett besök- inte minst om ni kommer hit på sommaren när man kan kolla in alla odlingar och djur.
Det finns även en stor uteservering som har öppet för lunch när det är fint väder. Kommer man som vi på kvällen är det kolsvart när man ska hem – och parkeringen ligger en kort promenad bort. Så innan man går får man med sig en fackla så man ska hittta till sin bil!
Prisexempel: Anklever 22 Euro. Forell: 32 Euro: Läs mer och boka bord på deras site här.
#3. Marielle
Marielle är Hotel Marielles restaurang och de har en stor utserveing precis vid backen i Val Thorens. Här är det skön stämning med en DJ som spelar redan vid lunchen, kompad av en saxofonist. Framår eftermiddagen är detta ett populärt ställe för after-ski.
Redan nu i Mars när solen gassade blev det väldigt hett här, så det finns palmhattar att låna – vilket många gjorde denna soliga dag! Så varmt att man kunde sitta utan jacka – underbart.
Vi firade in denna vårdag med en flaska iskall rosé och åt sedan en riktigt bra lunch. Först en tonfisktataki – som ofta är ett säkert kort – jag älskar tonfisk. Denna dag grillade man på uteserveringen så till varmrätt tog jag en grilltallrik med helstekt gris, korv och grillat lamm. Det kan nog inte bli mer sommarkänsla än denna lunch – förutom att det var snö runt omkring oss!
Prisexempel: Tuna Tataki: 21 Euro. Grillat lamm med tillbehör: 35 Euro. Deras websida hittar ni här.
#4. Beef & Lobster Val Thorens
Beef & Lobster är en modern restaurang i Val Thorens med just biff & hummer som specialitet. Även tapas är populärt här. Så vi delade på lite tapas till förrätt som var riktigt bra – och sedan delade vi på en fin hängmörad L-bone steak och en varsin halv blå hummer från Bretagne. Ibland kan jag tycka att hummer är lite överskattat, men denna var riktigt god!
Bakom menyn står kocken Milan Lam som rest runt i världen och arbetat som kock, detta är hans favoriträtter. – och därav bredden på menyn (som dock nästan helt saknar klassiska franska rätter).
Prisexempel: Blandade tapas: 24 Euro. En halv blåhummer med tillbehör: 49 Euro. Ni hittar deras webbsida här.
Läs mer om de franska alperna
- Skidåkning i Val Thorens – ett paradis för alla typer av aktiviteter i snön!
- Hotel Le Fritz Roy – underbart lyxhotell i Val Thorens
- Hotel Carlina i La Plagne – prisvärt hotell i Franska alperna!
- La Plagne i Frankrike – ett fantastiskt skidområde för hela familjen
Vistelsen i Val Thorens var del i en pressresa arrangerad av den franska turistbyrån. Tankar och åsikter som alltid mina egna!