En halvtimme med buss eller taxi från centrala Hamburg ligger området Nienstedten, där stora pampiga villor ligger på rad längs Die Elbe. Här finns en av Hamburgs bästa restauranger – Jacob’s restaurant. Kökschefen är Thomas Martin som drivit restaurangen sedan 1997. De fick sin första michelinstjärna ett par år efter öppningen och 2011 fick man sin andra michelinstjärna. Där har man som mål att stanna kvar (men aspirerar inte på en tredje stjärna). Fokus i matlagningen ligger på huvudingrediensen i respektive rätt, enkelhet med hög kvalitet och självklart med ett stort fokus på bra viner.
Från restaurangen har man en härlig utsikt över floden Die Elbe där stora fraktbåtar och kryssningsfartyg passerar. På sommaren kan man komma ännu närmare floden då de öppnar upp sin uteterrass (se sommarbild längst ner i inlägget). Men, nu på vintern får man istället främst njuta av insidan av den vackra restaurangen med högt i tak, pampiga kristallkronor, vackra väggmålningar och stuckaturer med guld på både tak och väggar. Som ni ser på bilden finns inget krav på formell klädsel, utan en t-shirt med dödskalle på funkar lika bra som kavaj! Och även sällskap med små barn är välkomna.
Under helgen jag var i Hamburg åkte jag ut hit för lunch och blev kvar i över tre timmar. Lika bra att köra på med hela avsmakningsmenyn och matchande viner när man är på en krog av denna klass, det händer ju inte så ofta. I vanlig ordning har jag fotat så mycket jag kunde. Jag saknar ofta själv foton på maten när jag läser på om restauranger jag funderar på att gå på, speciellt finkrogar kan ju vara helt i ens egen smak eller så har de pytteportioner som man inte ens blir mätt på. Det senare var det ingen risk för på Jacob’s. Häng med!
Avsmakningsmeny på Jacob’s restaurant i Hamburg
Lunchen inleddes med ett glas champagne och små snacks med tomat, misu och lök och ett nygräddat bröd med en läcker svampröra. Även bordsdekorationen av brödpinnar med rosmarin kunde man äta.
Nästa rätt var en gravad regnbåge med senap, dill och misovinegrette. Till detta ett kraftigt franskt vitt vin. 100% Vermentino från Provence.
Tredje rätten var anklever med karamelliserat äpple, calvadosgelé och rostad brioche och till det en söt riesling auslese.
Gräddig körvelsoppa med körvelmousse, där man använt körvelns rot sill själva soppan och den gröna delen till moussen. Till soppan en 30-årig spansk sherry. Ännu en perfekt kombination.
Nej, jag beställde inte in en femlitersflaska men fick ett litet glas av denna friska riesling från 2015 som serverades ur denna jätteflaska. Till den kom en sjötunga med bakad purjolök och champagnesås. Som ni ser kommer det sås nästan till alla rätter som hälls på vid bordet.
Otrolig middag så här långt och nu var vi framme vid kötträtten – variation på kalv – filé, bröst och friterad bräss. Serverad med lök, svamp och en mustig rödvinssås.
Till det ett glas pinot noir. Så här långt in i middagen var jag ganska mätt så det var perfekt med denna lilla portion. Och vilket vin! Även om jag gillar vita viner slår de inte ett gott rödvin!
Desserten var karamelliserad ananas, pina-colada sorbet och en kaka med choklad och kokos. Till den ett Riesling Auslese från 1990. Perfekt med en lite lättare dessert efter denna meny!
Till kaffet kommer servitören in med en stor godsvagn med fler sorters praliner och tryfflar än jag någonsin sett. Här väljer man fritt vilka och hur många man önskar och det bjuder restaurangen på. Jag tog två att servitörens favoriter – yoghurttryffel och en kreation med hallon och choklad, samt en liten marmelad, en med torkade bär och choklad samt ett körsbär.
Det var kul att studera de andra gästerna när godisvagnen kom in, alla blev som förtjusta barn när de fick denna överraskning och även om man betalar mycket för avsmakningsmenyn känns det som en generös gest att man får denna bonus helt gratis!
Förutom den fantastiska maten och vinet kännetecknas restaurangen av service i toppklass. Under hela tiden jag satt till bords var det minst sex personer samtidigt som tog hand om gästerna. Kanske väntat med tanke på deras 2 stjärnor men ändå så härligt att uppleva riktigt bra service. Hit kan jag verkligen rekommendera ett besök, ja – det kan till och med vara värt resan i sig!
Fakta om Jacob’s restaurant i Hamburg
Ta er hit: Resa ca 20-30 minuter från city. Man såklart ta taxi, men man kan även ta en buss som går direkt hit utan större omvägar från city.
Boka bord och läs mer: Här.
Pris 6 rätters avsmakningsmeny: 119 Euro. Matchande vinpaket från 99 Euro.
Jacobs har även ett femstjärnigt hotell om ni känner för att verkligen ta det lugnt, bo nära naturen och Die Elbe och fly city.
Åker ni dit på sommaren kan det se ut så här (bilder lånade från LOUIS C. JACOB)
Fler tips om Hamburg
Flyga hit för 800:- t/r: Läs mer här.
Bo riktigt lyxigt mitt i city. Läs mer här.
Besök Schanzenviertel ett kvarter – med en härlig restaurang, microbryggeri, ölhall och café! Läs mer här.
360-bild inifrån Jacobs!
Funkar bara i vissa webbläsare, t ex Internt explorer. Är rutan nedan svart har du en webbläsare som inte stödjer 360!
[vrview img=”https://usercontent.one/wp/www.matochresebloggen.se/wp-content/uploads/2017/01/506699489.620905.jpg&?media=1732373831#8221; ]
Tack för detta fina tipset!
Tack Dag, kul att du kommenterar! Trevlig helg!