Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg utanför Borlänge är en unik utveckling av Tuna Hästbergs gruva, där man redan på 1400-talet började bryta järn. Gruvdriften fortsatte till mitten på 50-talet då den lades ner och gruvan stod sedan tom och öde. Tills slutet av 90-talet, då ett gäng tonåringar tog sig in i den gamla gruvan och utforskade den bit för bit. De hittade en stor underjordisk sjö och ett fascinerande gruvlandskap, lämnat precis som det var när gruvarbetarna lade ner sina verktyg. 2011 köpte samma gäng Tuna Hästbergs gruva av Korsnäs för att utveckla det som idag är Äventyrsgruvan. Här kan man göra ett besök i gruvan via en av de organiserade turer som finns och jag tog med min fru för “Gruvfruns basturitual”.
Gruvfruns basturitual på Äventyrsgruvan – bastu och bad 80 meter under marken
Höjdpunkten på denna tur är en bastuupplevelse långt ner i gruvan. Men innan vi gick ner i gruvan fick vi en varsin hjälm med en pannlampa och sedan tog vi oss mot gruvan. Först uppmanades vi att knacka tre gånger på en sten utanför ingången för att visa vår respekt för gruvfrun – och inte reta upp onda krafter. Sedan gick vi ner i gruvan via en brant trappa rakt ner i mörkret. Detta var lite spännande – men det var ingenting mot vad som väntade!
Nere i gruvan fortsatte vi genom mörka gruvgångar och gjorde stopp där våra två guider berättade intressanta detaljer från gruvans historia. Hur sprängningarna gick till och hur livet var för gruvarbetarna här nere.
Här nere i mörkret växer ingenting, förutom en typ av svamp som fanns på vissa stenar, som förde tankarna till Stranger Things!
Vi fortsatte in i gruvan och kom till allt större rum, brantare backar och man fick gå försiktigt för att inte snubbla. På vissa delar finns spångar i trä man går på, men mest är det sten och grus. Här är det mesta lämnat precis som det var och det gäller att vara omsorgsull med sina steg.
Dykning i Äventyrsgruvan
De första gästerna i Äventyrsgruvan var dykare och idag sker över 3000 dyk per år här. I vattnet som är fyra grader året om kommer allt från privatpersoner till försvarsmakten och brandkåren för dykövningar. Det finns en rejäl brygga att hoppa i från och man kan dyka 50 meter ner i det kolsvarta vattnet och utforska stora delar av gruvan under vatten – ibland via så smala passager att man behöver ta av sig tuberna och skjuta dem framför sig. Även fast jag gillar att dyka är detta alldeles för läskigt för mig – men som tur var finns det en aktivitet som passar mig perfekt här nere!
Bastu och bad i Äventyrsgruvan – Gruvfruns basturitual
Efter någon timmes promenad i gruvan var vi framme vid ett stort brytrum, med upplyst vatten och en svag sång som mötte oss. Det var starten på Gruvfruns basturitual. Magiskt vackert och atmosfären nere i mörkret 80 meter ner är verkligen speciell.
Vi fortsatte ner till bastun och bytte om till badkläder. I bastun startade sedan en basturitual i tre turer ledd av bastuexperten Sauna By Elin med musik, dikter, aromatiska dofter i ångan och där hon använde stora “vingar” för att svepa mjuka heta vindpustar över oss. Efter varje tur gick vi ut på bryggan för att svalka oss – vissa av oss tog även ett dopp i det kristallklara, fyragradiga vattnet. Underbart!
För de som inte kände för ett kalldopp finns en vattenkran med ljummet vatten och hinkar att fylla på hinkar för att tvätta av sig.
På bryggan fanns det även uppdukat lokala delikatesser i form av bland annat ostar från Murbo Annas, skinka, strutskött och läsk från Sahlins Struts.
Efter tre turer i bastun och fyra dopp i vattnet var det dags att ta på oss kläder igen och ge oss vidare in i gruvan. Vi fick leta upp järn i berget med en magnet och fick se hur man fortfarande idag borrar och spränger nya rum i gruvan.
Vi mötte en annan grupp som gick “Äventyrsturen” – där man bland annat åker zipline över samma underjordiska sjö som vi badade i. Här är det mer klättring och man har en sele på sig under hela tiden.
Scenen på Äventyrsgruvan
Sista stoppet på vår guidade tur var scenen – en stor scen i flera nivåer där man har konserter och andra uppvisningar. Här spelade exempelvis Loreen när Äventyrsgruvans scen invigdes och man har ofta arrangemang här.
Vi fortsatte att utforska gruvan, över en hängbro, genom smala tunnlar och till slut uppför en ganska brant del av gruvan som tog oss ända upp till marken igen, till ett av gruvans dagbrott.
Att komma ut i luften igen efter att ha spenderat fyra timmar nere i den kolsvarta, 4-gradiga gruvan var häftigt. Den varma, fuktiga luften slog emot oss och kändes nästan tropisk – trots att det vara var 16 grader ute!
Att vandra i denna gamla gruva var verkligen en unik upplevelse – och att basta och bada i den ännu mer speciellt. Detta var bland de häftigaste aktiviteter jag gjort och jag kan varmt rekommendera den.
Ta er hit: Skriv in Tuna Hästberg eller Äventyrsgruvan i din GPS. Adressen är Krongruvvägen 50 i Idkerberget. En halvtimme med bil från Borlänge, eller knappt tre timmar från Stockholm.
Tänk på: Att det bara är fyra grader varmt i gruvan och att underlaget är minst sagt kuperat. Så ta på er varma kläder och bra skor. Plus ta med badkläder och handduk för höjdpunkten på denna tur – basturitualen och dopp i det kristallklara vattnet!
Pris: 2450:- per person.
Läs mer på deras egna web här.
Mer saker att göra i Dalarna
- Öster Silvbergs gruva i Dalarna – en djup gruva fylld med turkost vatten
- Vandring i Gyllbergens Naturreservat
- Strutskorv och hantverksöl på Sahlins Brygghus
Kan bara hålla med. Jag o min man gjorde äventyrsturen för 2 veckor sedan, så häftigt. Vi tog ett paket på Ludvika stadshotell med övernattning, middag och gruvturen, rekommenderas.
Så kul! Den turen är vi också sugna på att prova! Och bra tips om man inte bor i närheten att bo i närheten!
Oh vad spännande!
Ja, verkligen maxat!