Snart julafton och vad passar då bättre än en fredagsrink med riktigt juliga smaker – en pepparkaka sour. Allt det goda i en whisky sour, men här med en sockerlag som infuserats med julkryddor som nejlika, kanel, kardemumma och ingefära. Supergod, fräsch, och en perfekt cocktail att servera i jul!
Pepparkaka sour – den juliga fredagsdrinken
Så här gör ni en pepparkaka sour – inklusive instruktioner till hur ni gör pepparkakssockerlagen!
Pepparkaka sour
Equipment
- 1 Shaker
Ingredienser
- 2 dl vatten Till pepparkakssockerlagen
- 2 dl socker Till pepparkakssockerlagen
- 15 g pepparkakskryddor Köp färdig mix eller blanda egen av kanel, ingefära, kardemumma och nejlika
- 4 cl whisky
- 2 st pressad citron
- 2 cl pepparkakssockerlag
- 1 st äggvita
- 5 stänk angostrura bitter
- Lite grann kanel för dekoration
- 1 st pepparkaka
- 3 stora kuber is
Instruktioner
- 1. Gör sockerlagen. Blanda ingredienserna, koka upp, låt svalna.
- 2. Gör drinken: Bland alla ingredienser i en shaker. Skaka upp ett skum
- Lägg i is i shakern. Skaka vidare tills shakerna blir riktigt kall
- Sila av. Pudra över kakao och dekorera med en pepparkaka.
Fler juliga drinkar
Satsumas Sour recept – Fredagsdrinken
Satsumas Sour
Equipment
- 1 Shaker
- 1 Mudlare
- 5 stora isbitar
Ingredienser
- 3 st Satsumas 2 till drinken, några extra klyftor för dekoration
- 1/2 st citron
- 2 cl sockerlag
- 4 cl gin
- 1 st äggvita
Instruktioner
- Mosa Satsumas
- Pressa citron
- Häll satsumas, citron, sockerlag, gin och äggvita i en shaker
- Torrskaka drinken först utan is
- Lägg i is och skaka drinken kall
- Sila av och dekorera med några satsumasklyftor