Jag älskar att lära mig saker om den lokala maten när jag reser – och gärna lära mig hur man lagar den! På Mauritius passade jag på att gå en kort matlagningskurs på det första hotell jag bodde på – One & Only Le Saint Géran. Dagen började med att vi åkte till en lokal marknad nära hotellet och sedan fortsatte matlagningen i ett av hotellets kök.
Grönsaksmarknaden i Flacq
Flacq är stad med en stor marknad i närheten av One & Only Le Saint Géran där vi gick igenom massor med stånd som sålde kläder, rökerlser och tyger direkt till den stora delen där man säljer grönsaker. Här är det lokala odlare som säljer sina egenodlade grönsaker – många som vi aldrig får till grönsaksdiskarna hemma i Sverige – andra där vi får nöja oss med rätt smaklösa växthusodlade varianter.
Så himla kul att gå runt och kika, känna dofter och röster från säljare och kunder som livligt diskuterar. Vi köpte lite kryddor och grönsaker till maten vi vi senare skulle laga och gick bort till en del där man sålde streetfood.
Indisk streetfood och färskpressad sockersaft
De indiska influenserna är stora på Mauritius och två sorters streetfood som var populärt här på marknaden var kalla ärtpannkakor som man åt med stark curry och chytney. Ett annat snack var chili-poppers – friterad deg med jalapeno. Kul att prova, men rätt stabbig streetfood.
Här kunde man även smaka på helt nypressad saft från sockerrör, vilket var himla kul att prova då det är en råvara som är så central på Mauritius. Inte så sött som man skulle kunna tro, mer som vanlig läsk. Här serverade man den med pressad ingerfära och lime vilket gjorde den mer balanserad och smakrik.
Matlagningskurs på Mauritius
När vi shoppat klart åkte vi tillbaka till hotellet och började laga mat!
Den första rätten vi gjorde var friterad äggplanta – som här var en rund liten planta i samma form som en tomat. Den skivades tunt, saltades och friterades sen i olja tills den blev gyllenbrun.
Palmhjärtssallad
Nästa rätt var en sallad på palmhjärta, som är en delikatess här. Man använder bara en viss del av palmens stam – vilken mab skalar på ett visst sätt tills man kommer in till själva palmhjärtat.Det skivades tunnt och marinerades i citronsaft innan det serverades som en sallad jag fick som förrätt till min lunch. Riktigt god detta palmhjärta, som vi lade på en bädd av grönsallad och lade även till lite rökt fisk i tunna skivor.
Matlagningen fortsatte med att göra en curry. Lök, tomat och kryddor kokades i olja under omrörning tills oljan “flöt” upp på utan. Då var den klar, oljan på toppen skedades bort och i curryn blandades kyckling som fick koka ihop.
Till denna curry stekte vi ett indiskt pannbröd och gjorde även en vanlig sallad på lök, chili, tomat, olja och citron. När denna var klar fick jag äta min nästa rätt – så himla gott!
Nu började jag bli riktigt mätt, men det visade sig även vara dessert vi skulle göra. Detta var banan och färsk ananas som rullades i kokosmjöl och stektes i olja så de blev gyllene. Sedan karameliserades de med socker och slutligen flamberades innan de serverdes med kokosglass!
Helt klart mycket olja i denna matlagning – och både fler och mer av varje krydda än jag brukar använda i vanliga fall här hemma. Fantastiska smaker – och så kul att laga mat ihop med en duktig kock på lokala råvaror.
Det finns även flera små lokala restauranger på Mauritius som lagar traditionell mat från Mauritius i liten skala, mer om det i ett eget reportage inom kort!
Läs mer om Mauritius
- Flyg till Mauritius med Emirates i Business Class i Airbus 380
- One & Only Le Saint Géran – lyxhotell på Mauritius
Matlagningskursen gjorde jag i samarbete med One & Only Mauritius. Tankar och åsikter som alltid mina egna.