Vad passar bättre i dessa tider än att skaka ihop en semmeldrink, som smakar nästan precis som en semla, men med lite mer bett!? Jag har förenklat receptet på semmeldrink till bara ett fåtal ingredienser som de flesta har hemma – och resultatet blev riktigt bra.
Denna semmeldrink består bara av rom, mjölk och oregat, som man enkelt gör själv och kan liknas vid flytande mandelmassa. Drinken toppas med vispad grädde och hackad sötmandel.
Recept på Oregat till din Semmeldrink
Vi börjar med receptet på Oregat, som helst ska göras dagen innan du ska göra din semmeldrink. Till den använder du lika delar vatten, sötmandel och socker. Så här gör du:
1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Koka upp 3 dl vatten med 1,5 dl sötmandel och låt sjuda 2 minuter. Sila av och lägg mandlarna på en plåt.
3. Rosta mandlarna i ugnen några minuter tills de är helt torra
4. Mixa mandlarna i en matberedare
5. Koka upp de mixade mandlarna med 1,5 dl vatten och 1,5 dl socker. Låt sjuda några miunter. Ta av kastrullen från plattan och låt blandningen svalna och gå ihop sig i 3-8 timmar.
6. Sila av i en mycket finmaskig sil. Häll upp på flaska och ställ i kylen. Den håller minst en vecka.
Detta är ett klart förenklat recept på oergat, där man egentligen ska ha i apelsinvatten, sprit och sedan silar massan genom ostduk. Men detta förenklade recept funkade superbra till semmeldrinken, som det kommer recept på nu.
Semmeldrink
Equipment
- 1 Shaker
Ingredients
- 4 cl rom
- 4 cl hemgjord oregat
- 8 cl mjölk
- 2 stora iskuber
- 1 dl grädde
- 1 tsk hackad sötmandel
Instructions
- Blanda rom, oregat, mjök och is i en shaker, skaka och sila upp i ett glas
- Spritsa över grädde och toppa med hackad sötmandel
Se en kort video om hur man gör semmeldrinken
Historien om den svenska semlan
Semmeldrinken är en modern innovation, men semlan har en desto längre tradition som sträcker sig tillbaka flera århundraden. Ursprungligen var semlan en fastlagsbulle som åts som en del av fastlagsfirandet, en tradition som har sina rötter i den kristna kalendern. Under medeltiden blev semlan populär i Sverige och andra nordiska länder som en del av fastlagsfestligheterna, vilka markerade början på fastan inför påsk.
De tidigaste versionerna av semlan var enkla bakverk gjorda av jästdeg och fyllning av torkad frukt och kryddor. Under 1600- och 1700-talet började semlan utvecklas till den form vi känner idag, med en fyllning av mandelmassa och grädde.
Under 1800-talet blev semlan alltmer förknippad med Fettisdagen, den svenska benämningen på fastlagstisdagen. Det var under denna period som semlans popularitet verkligen tog fart och den blev en symbol för festligheterna runt om i landet.
Under årens lopp har semlan genomgått olika förändringar och variationer. Till exempel har den traditionella semlan med mandelmassa och grädde fått sällskap av nya varianter, såsom semmelwrappen och semmelkladdkakan. Dessutom har det blivit populärt att servera semlor året runt, inte bara under fastlagen.
Idag är semlan en älskad del av svensk kultur och en omtyckt delikatess som uppskattas av människor i alla åldrar. Den äts traditionellt på Fettisdagen, men många njuter av den under hela fastlagsperioden och ibland även utanför den.