Arlberg i Österrike är landets största och världens femte största skidsystem med skidorter som Lech, Zurs och St. Anton, vilka från i år är sammankopplade i ett stort liftsystem. Den högst belägna pisten är Valluga på 2.811 meter och totalt finns det 305 kilometer pister i Alberg. Vi var där en vecka och utforskade Albergs pister, restauranger och after-skiställen.
Skidåkning i Arlberg – Lech, Zurs och St. Anton
Här finns backar som passar alla – men kräver dock att man klarar röda, helst svarta backar hemma i Sverige (de röda här har partier som svarta hemma). Alla pister är tydligt utmärkta med nummer och pilar så det är lätt att navigera sig i systemet.
De stora skidorterna i systemet är Lech, Zurs och St. Anton. Var och en av dessa skulle egentligen skulle räcka att åka i en hel vecka, men att kunna testa nya byar och backar nästan varje dag ger resan ytterligare en dimension. Liftkorten gäller i hela Arlberg och vill man ta buss mellan byarna gäller liftkortet även på bussen. Lite mer detaljer om respektive del av Arlberg.
Lech och Oberlech:
Backarna i Lech och Oberlech är väldigt bra och hör till de mest barnvänliga, exempelvis med en lång blå backe som går från toppen ända ner till dalen. Det finns även en hel del röda backar.
En del transportsträckor, där alla har ett nedåtlut förutom en längre där det finns ett rep som drar en framåt.
Lech är även den exklusivaste delen av Arlberg, med ett stort utbud av bra restauranger. I Oberlech (en bit upp i backen) finns flera lyxhotell med restauranger som har stora terrasser, perfekta för att äta en härlig lunch i solen.
Nere i byn Lech finns ett par restauranger som på eftermiddagarna fylls på med medelålders gäng som tar en sofistikerad after ski. Här finns även flera affärer, skiduthyrning etc.
Zurs
Till Zurs kan man ta sig från Lech antingen med buss, via mindre liftar eller med en stor 75-personers stå-gondollift över berget. Här hittade vi flera backar som blev favoriter, med lite mer utmanande röda backar. Här behöver man ofta ta en pist ner till en lift vidare till nästa pist för att nå alla backar, dvs man når inte allt från en topp. I Zurs finns pisten Zurser Tali som blev vår favorit i hela Arlberg – en lång röd pist i en dal mellan höga berg. De i gänget som var vana skidåkare tog vägen till vänster om pisten där det var djup lössnö vår fjärde dag efter att det kommit massor med snö dagen innan!
St. Anton i Arlberg
Från Zurs kan man ta sig vidare över alptopparna till St. Anton. En klassisk party-skidort med breda fina pister. Här är prisnivån på restaurangerna nästan hälften mot Lech och i backen ligger klassiska after-skiställen som Crazy Cangaroo. Favoriten I St. Anton var den långa röda pisten Tanzböden ”dansgolvet”.
Der Weisse ring.
Der Weisse ring är en sträcka som tar en runt i drygt halva Arlbergs system. Vi var väldigt ambitiösa första dagen i backen och efter att ha tagit oss från vårt hotell i Zug, åkte vi på hela vägen bort till Zurs och hem igen. Det var nätt och jämnt att barnen orkade sista biten så det var helt klart för ambitiöst för dem. Ett givet tips är att ta lite snällare backar nära hem framåt tretiden….
Run of fame i Ski Alberg
Vill man ha en riktig utmaning kan man åka ”Run of fame”. En rutt på över 65 km utförsåkning som börjar i Warth, över Lech, Zurs ända ner till St. Anton och sen tillbaka igen. Är man riktigt vass kan man klara rutten på en dag. Inget vi gav oss på att göra med barnen, men om jag åker hit en weekend utan barn vore det en perfekt dagsutflykt!
Moderna liftsystem i Arlberg
Det är de nya Flexenbahn-liftarna som gjort det möjligt att ta sig runt hela systemet per skidor – stora snabba gondolliftar där varje gondol har 10 sittplatser som snabbt tar en över alptopparna från Zurs till St. Anton-sidan. Mycket smidigt!
En stor del av systemet i övrigt är 4-8 stolsliftar. Dock med en komfort som jag inte upplevt i Sverige. Stoppade eluppvärmda säten och en bubbla som kan fällas ner som vind/snöskydd. Snabb och smidig sista bit innan man går på liften med ett kort rullband som gör att man kan hålla hög fart i systemet.
Det finns även stora gondolliftar för 75 personer – stående och packade som sillar – för att snabbt komma från ett område till ett annat, exempelvis från Lech till Zurs.
Det var lite om skidåkningen i Arlberg, i nästa inlägg får ni se hur vi bodde under vår vecka här!
[…] Skidåkning i Arlberg – Lech, Zurs och St. Anton i 360 […]
[…] Lech är ett ställe för de som inte bara älskar bra skidåkning utan även vill ta in ostron och champagne till lunchen på en solig terrass. Klart bästa utbudet av bra restauranger i backen i Voralberg. Och after-skin börjar här redan vid lunch! Läs mer om Lech här. […]