Ska man tro Guide Michelin är det ingen tvekan om vilken som är Rigas bästa restaurang. Det är Max Cekot Kitchen, som var den enda restaurangen i Riga som fick en Michelinstjärna när Guide Michelin för första gången betygsatte restauranger i Lettland 2023.
Max Cekot Kitchen öppnade för fem år sedan strax utanför Rigas Old Town i en gammal rustik industrilokal klädd med gult tegel, men är väldigt sofistikerad när man kommer innanför dörrarna. Denna restaurang var given att ha med på agendan för vår weekend i Riga och det var faktiskt ännu bättre än jag hade vågat hoppas!
Start i loungen på Max Cekot Kitchen
När man kommer in i restaurangen visas man in i loungen, som har två våningar. Vi visas upp till den andra våningen och får slå oss ner i två låga, mjuka fåtöljer. Inom kort kommer en servitris och frågar om det är något vi inte tål och om vi funderat på vin till middagen – vi svarar att vi tål allt och vill ha det matchande vinpaketet.
Sedan kommer en av deras sommelierer och frågar vilken champagne vi vill ha till aptitretarna som ska serveras uppe i loungen. Hon presenterar de tre olika champagnerna hon hade med sig upp och frågar vilken vi vill välja.
Efter några tidigare besök på stjärnkrogar vet jag att man ofta har skumpa i 3-4 prisnivåer som de erbjuder innan middagen och är nu inte rädd för att fråga om priserna för de olika – och vi tar den “billigaste”, som ändå kostar 30 euro glaset – ofta kostar de dyrare uppåt 90-100 euro glaset (dessa fördrinkar ingår aldrig i vinpaketen man köper till middagen).
Sedan serverades i ganska snabbt tempo fyra riktigt läckra aptitretare, bland annat en rulle med hummer och en äggrätt med kaviar som var helt magiskt goda.
Vår hovmästare visade oss sedan vidare, nedför en trappa, genom en gång och uppför en lång spiraltrappa till Max Cekot Kitchens stora matsal med öppet kök. Industriell känsla, men samtidigt mjukt med mycket trädetaljer och punktbelysning.
Tiorättersmeny med matchande vinpaket
Här väntade nu vår tiorättersmeny med matchande viner som verkligen var en matupplevelse. Vi fick vårt första vin till middagen som var ett till glas champagne – bereche & fils brut reserva – och sedan kom självaste Max Cegot och hälsade och presenterade vår första rätt.
Första serveringen var ostron med havtorn och tång. Sedan en blomkål med kokosnöt och tranbär. Så läckert!
Inför tredje serveringen kom en kock in och gjorde en örtig pesto vid bordet som serverades med ett surdegsbröd.
Fjärde rätten var strömming på en bädd av rödbeta med persiljeolja. Den följdes av en perfekt lagad red snapper med en smörig umami-bomb till sås som skedades på vid bordet. Till den ett glas poggio alle gazze dell ornellaia 2022 som passade perfekt.
Hoivmästaren kom in med en flaska Domaine le pallieres terrassse du diable gigondas 2020 till den sjätte serveringen var ett litet knyte av picklad kålrabbi i vilket det gömde sig pulled aanka och chicken-of-the-woods som är en svamp vilken liknar kyckling i konsistensen.
Ett ännu maffigt rött vin var argiolas turiga 2019 som serverades till en perfekt rosa rådjursfilé med inlagt päron och en fänkålsemulsion. Underbart gott!
Så här långt gick menyn in på sötare delar. Plommon med kulor av jordgubb och sedan ett krispigt dessertvin -pelee island ice wine vidal 2019 till finalen . Pumpa och hasselnötsmaräng med en glass på kvitten som gjordes klart vid bordet.
En helt fantastisk middag, som sedan fortsatte med att en servitris tog oss på en liten rundvandring i restaurangen, förbi det öppna köket, genom deras vinkyl, förbi en av deras flera odlingar in i ett prepprum där de gör inläggningar och platar vissa kalla rätter.
Hon tog oss sedan tillbaka till en annan del av loungen än den vi startade i där vi beställde in en varsin avec, kaffe och till det serverades en liten ask läckra petit four:er.
En så underbar kväll. Inte bara maten och vinet som verkligen var i toppklass, även servicen med detaljer som att alla rätter serverades av minst två servitörer som kom med tallrikarna exakt samtidigt – samma sak när det dukades av. När man lämnade bordet för att gå på toa kom en servitör ljudlöst fram och vek servetten fint tills man kom tillbaka. Och service som var väldigt elegant men samtidigt avspänd. Jag gillar även att man byter plats i lokalen några gånger under kvällen, ett grepp jag sett förut på exempelvis Äng, Aira och Frantzen (även de såklart fantastiska restaurangupplevelser).
En tiorättersmeny på Max Cekot Kitchen kostar 200 Euro. matchande vinpaket 150 Euro. Inte billigare än vad en avsmakningsmeny kostar på 1-stjärniga krogar i Stockholm som Ekstedt eller Operakällaren – men detta var i mitt tycke en häftigare upplevelse!
Vill man maxa finns en chef’s table variant för ytterligare 150 euro där man får sitta vid köksbaren och se kockarna i action – ett perfekt alternativ om man exempelvis går hit ensam.
Det finns även en vegetarisk variant av meny som kostar lika mycket, samt ett juicepaket för 105 euro om man vill skippa alkoholen.
Älskar ni denna typ av restauranger är det nästan en anledning i sig att boka en weekend i Riga för att äta här. Men boka bord här först – flyget sen! Här hittar ni deras webbsida.
Läs mer om Riga
Resan till Riga är en pressresa med LatviaTravel – tankar och åsikter som vanligt mina egna!