Väder i Sri Lanka – När är bästa tiden att resa för sol och lite regn?

Dela inlägget:

Jag har varit på Sri Lanka två gånger. En gång på den svenska sommaren, nästa gång under den svenska vintern. Det finns alltid en del av landet som har bra väder, men det gäller att veta var man ska och vilken årstid. Vädret i Sri Lanka spelar alltså en stor roll i hur du planerar din resa till denna tropiska ö. Sri Lanka har ett varierat klimat på grund av de två monsunperioderna, vilket gör att vädret i Sri Lanka skiljer sig mellan landets olika delar beroende på tid på året. Genom att välja rätt tid för att besöka Sri Lanka kan du maximera dina soliga dagar och undvika regnskurar.

Monsunerna och väder i Sri Lanka

Det är viktigt att förstå hur de två huvudsakliga monsunerna påverkar vädret i Sri Lanka:

  1. Sydvästra monsunen (Yala): Denna monsun påverkar främst det sydvästra området av landet och varar från maj till september. Under denna period får delar som Colombo, Galle och Hikkaduwa mycket regn.
  2. Nordöstra monsunen (Maha): Den nordöstra monsunen påverkar vädret i Sri Lankas norra och östra regioner från oktober till januari. Städer som Trincomalee och Jaffna upplever ofta kraftiga regn vid denna tidpunkt.

När är vädret i Sri Lanka bäst på sydvästkusten?

Om du vill ha soligt väder på Sri Lankas populära sydvästra kust är den bästa tiden att resa mellan december och mars. Under dessa månader är vädret i Sri Lanka på denna sida av landet varmt och torrt, med temperaturer runt 27-32°C. Detta gör att stränder som Mirissa, Bentota och Unawatuna är perfekta för bad och sol.

När är vädret i Sri Lanka bäst på östkusten?

För att få bästa möjliga väder i Sri Lanka på östkusten bör du besöka området från april till september. Under denna period är det mycket sol och lite regn, särskilt i områden som Trincomalee och Passikudah Beach. Här hittar du lugna, klara vatten och idealiska förhållanden för dykning och snorkling.

Väder i Sri Lanka

Väder i Sri Lankas högland

Vädret i Sri Lankas centrala högland, där du hittar städer som Kandy och Nuwara Eliya, är svalare året om. Den bästa tiden att resa hit, om du vill undvika regn, är från januari till april. Under denna period är vädret i Sri Lanka i dessa bergsområden mestadels torrt och klart, vilket gör det perfekt för vandring och sightseeing.

Väder i Sri Lanka

Kan man resa under regnperioden?

Vädret i Sri Lanka under regnperioderna innebär ofta korta, intensiva regnskurar följda av solsken. Om du reser under dessa tider får du en mer avskild upplevelse, då färre turister besöker landet. Det är fortfarande möjligt att njuta av din resa om du är beredd på några regniga timmar.

Sammanfattning av väder i Sri Lanka

  • För soligt och torrt väder i Sri Lanka på sydvästra kusten är december till mars idealiskt.
  • För bästa väder i Sri Lankas östra regioner rekommenderas april till september.
  • Höglandet är bäst att besöka från januari till april för att undvika regn.

Att förstå vädret i Sri Lanka och planera din resa därefter kan ge dig en fantastisk upplevelse på denna exotiska ö. Oavsett när du åker, kommer vädret i Sri Lanka att ge dig en smak av tropisk värme och naturlig skönhet.

Läs mer om Sri Lanka

Att göra på Sri lanka – 25 tips från mina två resor i Sri Lanka

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Att göra i Riga – tips för en weekend i Riga

Funderar du på vad det finns att göra i Riga eller vill ha tips för en weekend i...

Sexrättersmeny som går att förbereda med matchande viner 

Helgen innan jag fyllde 50 bjöd jag upp mina närmaste killkompisar för ett dygn på vårt fritidshus i...

Flyg i Business Class med Air Baltic från Riga

Vi flög med Air Baltic till Riga. Vanlig economy på väg dit, men på hemresan fick vi flyga...

ESPA Spa Riga – Avkoppling på hög nivå

Efter flera dagar av intensiv sightseeing, härliga måltider och upplevelser på barer runt om i Riga, kändes det...