Att göra i Riga – tips för en weekend i Riga

Dela inlägget:

Funderar du på vad det finns att göra i Riga eller vill ha tips för en weekend i Riga med fokus på matupplevelser? Då har du kommit rätt! Jag tillbringade nyligen en weekend i Riga och hade några fantastiskt trevliga dagar. 

Att göra i Riga – tips för en weekend i Riga.

Riga är en så vacker stad med mycket historia och det finns numera även massor av intressanta restauranger och barer här, lyxiga spa’n och fina hotel. Bara en knapp timme med flyg från Stockholm är detta ett resmål som är perfekt för en weekendresa. Här kommer mina bästa tips på saker att göra i Riga

#1. Gamla stan

Rigas Old Town är den historiska kärnan i Lettlands huvudstad och ett UNESCO-världsarv. Mysiga små gränder, kullerstensgator, stora torg och vackra byggnader, bland annat Rigas Domkyrka som går tillbaka till 1200-talet eller St Peterskyrkan. Massor av mysiga restauranger, butiker och barer.

#2. Art Noveau i den nyare stadsdelen i Riga

Riga är känt som ett av de främsta centrumen för Art Nouveau-arkitektur i Europa, tack vare att staden hade en blomstrande ekonomisk tillväxt i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet som sammanföll med den stilmässiga explosionen av Art Nouveau, som präglades av sina dekorativa, organiska och asymmetriska former. Klart pampigt och de flesta av fasaderna har man tagit väl hand om. Riga har fler än 800 Art Nouveau-byggnader, vilket gör det till en av världens mest omfattande samlingar av denna arkitektur. 

#3. Matmarknaden i Riga

Rigas centrala saluhall är en av de största och mest imponerande marknaderna i Europa. Den täcker en yta på cirka 72 300 kvadratmeter och består av fem stora paviljonger, som ursprungligen var gamla zeppelinarhangarer. Varje paviljong är specialiserad på olika typer av produkter som kött, fisk, mejeriprodukter och frukt. Här finns även restauranger och barer. Ett perfekt sätt att se och prova lokala delikatesser! Här provade vi intressanta saker som lokal ål, färskost, rökt kyckling, kvass, hantverksöl och picklade grönsaker. Riktigt kul att kolla in om man gillar mat!

Att göra i Riga - tips för en weekend i Riga
Att göra i Riga - tips för en weekend i Riga

#4. Kanaltur

Ett mysigt sätt att upptäcka Riga är att ta en tur med en kanalbåt på Rigas Stadskanaal. Kanalen omger den gamla stadskärnan och delar den från Esplanadeparken och andra moderna delar av Riga. Turerna går med små vackra träbåtar och en engelsk förinspelad röst pekar och ut och berättar detaljer om platserna man passerade. Helt klart ett tips att ta denna mysiga kanaltur om ni tar en weekendresa till Riga.

#5. Restauranger i Riga

Från att restauranger i Riga traditionellt serverat klassisk lettisk husmanskost har restaurangutbudet i staden de senaste tio åren genomgått en omvandling. Inflöde av internationella influenser, växande turism och drivna entreprenörer har sammantaget gjort att utbudet av bra restauranger nu är bättre än någonsin. Ett kvitto på det fick Riga när Guide Michelin för första gången kom till Riga 2023 och tog med stadens bästa restauranger i sin guide. Idag finns en restaurang med en stjärna i Guide Michelin – det är Max Cekot Kitchen som ni kan läsa ett längre reportage om här. Vill ni testa en tiorättersmeny på stans bästa krog är detta ett givet val! Bib-gourmand är Guide Michelins utmärkelse för prisvärda restauranger med hög kvalitet på mat och upplevelse och det finns tre restauranger i Riga med den utmärkelsen. Det finns dessutom 15 restauranger i Riga med ett omnämnande i Guide Michelin, samt såklart en mängd mysiga restauranger som inte finns med i guiden. Läs mer om restauranger i Riga här.

#6. Cocktailbarer i Riga

Det finns massor med intressanta barer i Riga, från hantverksbarer där man gör alla drinkar på lokala nordiska ingredienser, till snygga takbarer, hotellbarer och barer som specialisera sig på 30 sorters negroni. Läs mer om barer i Riga här.

#7. Spa i Riga

Efter flera dagar av intensiv sightseeing, härliga måltider och upplevelser på barer runt om i Riga, kändes det som den perfekta avslutningen att tillbringa några timmar av vår sista dag på ESPA Spa i Riga. Läs mer om detta fina spa här.

#8. Ostronfestivalen i Riga

Två gånger per år arrangeras en festival för ostronälskare i Riga där man dels kan prova massor av olika sorters ostron, men även annan typ av fisk och skaldjur. Och det är fullt med aktiviteter under dagen, som tävlingar i ostronöppning och allmänt härlig stämning! Älskar du ostron är det ingte fel att tima in en weekendresa till Riga med festivalen. Nästa Ostronfestival väntas ske 17 maj 2025. Läs mer om den senaste festivalen här.

Praktiska detaljer inför resa till Riga

  • Ta er till Riga: Enklast och snabbast är det att ta flyget över Östersjön. Det går på en timme och flygplatsen i Riga ligger baar en kvart från gamla stan. Läs mer om flyg till Riga med Air Baltic här.
  • Bo riktigt bra i Riga: Kolla in Dome Hotel om du gillar lyxiga boutiquehotell.
  • Prisnivån i Riga: Aningen billigare än i Stockholm, det vi åt och drack kostade runt 20-30% mindre än vad motsvarande skulle kostat i Stockholm.
  • Betala: Man kan betala med kort överallt.
  • Språk: Alla personer på hotell och restauanger talar bra engelska. Dock inte alla försäljare på matmarknaden!
  • El-uttag: Samma typ som i Sverige
  • Tiden: En timme tidsskillnad.

Resan till Riga var en pressresa med LatviaTravel – tankar och åsikter som vanligt mina egna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Sexrättersmeny som går att förbereda med matchande viner 

Helgen innan jag fyllde 50 bjöd jag upp mina närmaste killkompisar för ett dygn på vårt fritidshus i...

Flyg i Business Class med Air Baltic från Riga

Vi flög med Air Baltic till Riga. Vanlig economy på väg dit, men på hemresan fick vi flyga...

ESPA Spa Riga – Avkoppling på hög nivå

Efter flera dagar av intensiv sightseeing, härliga måltider och upplevelser på barer runt om i Riga, kändes det...

Barer i riga – fyra riktigt bra tips!

Ska du till Riga och vill ha tips på barer i Riga? Då har du kommit rätt. När...