Höst och ruggigt väder ute – perfekt whiskyväder. Och nu släpps två riktiga fin-whiskys. För dig som älskar riktigt bra whisky eller för dig som vll passa på att köpa en riktg fin julklapp eller present till en whiskynörd.
#1. Kilchoman 16 Years Old – släpps 24 Oktober
Kilchoman var 2001 det första destilleriet som öppnades på Islay sedan 1908, och det startades för att återgå till en mer småskalig och traditionell whiskytillverkning. Jag och mitt whiskygäng var på Islay när Kilchoman just hade släppt sin första 3-åriga whisky och provade den då, och har sedan dess följt Kilchomans utveckling. Det blir bara godare och godare!
Kilchomans använder nästan bara nya fat, vilket ger deras whisky en speciell och mer komplex smak, jämfört med andra som återanvänder fat. Kilchoman låter också whiskyn jäsa längre, vilket ger en fruktig och mjukare karaktär.
Deras senaste whisky, Kilchoman 16 Years Old, är deras äldsta buteljering och har en rik smak tack vare de nya faten och den långa jäsningen. Endast 21 fat har använts för denna begränsade upplaga. Riktigt god, men kostar därefter – 2 495:- per flaska och det kommer bara 132 flaskor till Sverige när de släpps 24 Oktober.
#2. Glenfarclas 25 år – släpps 25 Oktober
Även Glenfarclas är en favorit hos mig och den 25 oktober släpps en 25-årig whisky från detta destilleri. Glenfarclas är ett av de mest anrika och respekterade destillerierna i Skottland, känt för sin konsekventa och traditionsenliga whiskyproduktion. Med en historia som sträcker sig flera generationer tillbaka har destilleriet likt många andra destillerierna aldrig avvikit från sin ursprungliga tillverkningsmetod och står fast vid att göra sin whisky på samma sätt som alltid, utan att lockas av moderna innovationer.
Glenfarclas är ett av få destillerier som har gått i arv från far till son genom flera generationer, och dagens destillerichef, John Grant, har arbetat där i över 50 år. Den djupt rotade respekten för tidigare generationers metoder har gjort det otänkbart att ändra på tillverkningsprocessen.
Trots att Glenfarclas ligger i Speyside, en region känd för sina mildare och sötare whiskystilar, identifierar sig destilleriet mer med Highlands och avfärdar termen ”Speysideshisky” som modern marknadsföring. Glenfarclas whisky är djupt sherrylagrad och har en tung, smakrik karaktär som skiljer sig från många andra whiskysorter i regionen. Destilleriets processer, som inkluderar att använda öppna eldar för att värma pannorna och tillåta fler tunga smakämnen att komma igenom vid destilleringen, ger deras whisky en robust och fruktig smakprofil.
Denna 25-åriga Glenfarclas är en elegant sherrylagrad whisky som är fantastiskt god. För 1895 :- tycker jag det är ett ännu bättre köp än Kilchoman 16 om man måste välja en av dem! Denna släpps den 25 oktober.
Läs mer om whisky på Matochresebloggen.se
- Något man inte gör med ovan finwhiskys är en Negroni Sour – men det är perfekt att göra med en lite enklare whisky. Läs mer om hur man gör den här.
- En kväll på Edingburghs mest exklusiva whiskybar – Kaleidoscope Whiskybar
- Att göra i Campbeltown – tips för alla whiskyälskare