Restaurang Capannone öppnade 2024 på Roslagsgatan i Stockholm och ligger en trappa ner från vinbaren med samma namn som ligger på gatuplan. Jag tog ett glas vin i vinbaren strax efter de öppnade och kollade då även in restaurangen en trappa ner som verkligen är supermysig.
Jag återvände sedan till Restaurang Capannone för en drink i deras cocktailbar ett par veckor senare, som även den är riktigt bra, med både klassiska och nyskapade cocktails som de skakar på beställning!
Nyligen tog jag äntligen med min fru för en middag på Restaurang Capannone, där det är italienskt på menyn med inspiration från Little Italy i New York.
Man tar en lång trappa ner till restaurangen och väl där nere är det lite känslan av att gå in i en exklusiv nattklubb, dock är det ingen musik på! Tjock heltäckningsmatta på golvet, bröstpanel på väggarna i mörkt lila och mjuk punktbelysning. Bord med stärkta vita dukar och mjuka stoppade stolar. Riktigt snyggt och en lyxig känsla men samtidigt avslappnat. Lokalen fylldes snabbt med gäster och då var det perfekt att det inte var någon bakgrundsmusik på, perfekt för att kunna ha samtal med bara ett svagt sorl av andra gäster som ljudmatta.
Menyn på Restaurang Capannone
Vi startade med ett glas iskall prosecco och kikade på menyn (som såklart är på italienska med liten svensk undertext). Den hade mycket gott, uppdelat i klassiskt italienskt manér med ett par antipastis, sex olika pastarätter, ett par secondisi – både kött och fisk samt en dessertmeny.
Jag frågade som vanligt om råd från servitören om vilka rätter som var de mest uppskattade från menyn och tog in de rätter han rekommenderade. Om man äter allt så är det sättet att beställa nästan alltid en fullträff – så även här!
Antipasti på Capannone
Det blev tre olika antipasti att starta med som kom in tillsammans. En carpaccio på oxfilé med fikon, tryffelemulsion, rostade hasselnötter och parmesan. Friterade skaldjur med aioli och en aubergineragu med gräddnystan mozzarella, sultanarussin, pinjenötter och basilika. Till det fick vi in nybakad focaccia. En riktigt bra start – dessa förrätter var riktigt goda – speciellt deras aubergineragu som var magisk och carpaccio som var en tiopoängare!
Vi fortsatte med ett glas vitt och en lyxig skaldjurspasta med pasta som var perfekt al dente och hade rikligt med musslor, räkor samt hummer.
Till nästa rätt bytte vi till ett glas rött – perfekt till en grillad kalv på ben med torkade aprikoser och silverlök. Helt klart mätta vid det här laget, men när servitören rullade fram dessertvagnen kunde vi inte stå emot att ta in en sött och syrligt citronmarängpaj och en krämig tiramisu.
Grappavagn
För att avrunda denna middag avslutade jag med en grappa från den välsorterade grappavagnen som rullas fram på beställning. Här provade jag en whiskylagrad grappa som utan att tveka var den godaste grappa jag smakat.
En så härlig middag, riktigt gott och vällagat och en så mysig miljö. Detta ställe passar lika bra för en dejt som för lite större sällskap. Rätterna är generösa och passar perfekt att dela på två. Och så goda cocktails och italienska viner till. Ett perfekt ställe, speciellt så här på den mörka delen av året (då restaurangen helt saknar fönster).
Priserna på Capanonne ligger i mellanklass: 155–185 kr för antipasti, 325 kr för en skaldjurspasta och 395 kr för grillad kalv. Desserterna på vagnen 125 kr styck.
Kolla in ett klipp från Restaurang Capannone
Fun Fact om ordet Capannone
Capanonne är ett italienskt ord som betyder lagerlokal, fabrikshall, eller större industribyggnad. Det används ofta för att beskriva stora, enkla byggnader som används för industriell produktion, lagerhållning, eller liknande kommersiella ändamål. Nästa gång jag kommer till Capanonne ska jag fråga dem om valet av namn och kopplingen!
Hitta till Capannone
Roslagsgatan 4, precis på gränsen mellan Östermalm och Vasastan.
Deras webb hittar ni här.