Matlagningskurs i Stockholm på Restaurangakademien – Asiatisk streetfood

Dela inlägget:

Är du på jakt efter en matlagningskurs i Stockholm där du får laga spännande rätter och utveckla dina färdigheteri köket? Då kan jag varmt rekommendera en kurs på Restaurangakademien! Jag har deltagit i flera kurser där och de är alltid lika kul! Nyligen testade jag ännu en riktigt rolig och inspirerande kurs med fokus på asiatisk streetfood.

Asiatisk streetfood – en riktigt bra matlagningskurs i Stockholm

Denna matlagningskurs i Stockholm leds av stjärnkocken Claes Grännsjö, som bland annat startade restaurang Nook. Under kursen lär vi oss att laga några av hans mest populära rätter från Nooks meny.

Kursen inleds med ett trevligt mingel, där ost och chark är framdukat för deltagarna. Prick klockan 17.00 startar kursen, och vi sätter oss vid ett långbord där Claes går igenom menyn – som består av hela 15 asiatiska rätter.

Vi delas in i fem lag och får tre rätter var att ansvara för. Sedan är det dags att sätta igång med matlagningen.

Matlagningskurs i Stockholm på Restaurangakademien
Matlagningskurs i Stockholm på Restaurangakademien

En praktisk och lärorik matlagningskurs i Stockholm

Mitt lag fick, till min glädje, en ostronrätt som såg väldigt spännande ut, en japansk pannkaka samt en dessert på friterad steambun med chokladkräm, kolasås och jordnötter. Vi delade upp oss så att varje person ansvarade för en rätt, och jag tog ostronrätten – som visade sig bli en stor succé!

I det professionella restaurangköket, med arbetsbänkar i rostfritt stål och välutrustade stationer, började vi förbereda våra rätter. Jag mixade koriander, vitlök, majonnäs och lime till mina ostron samt kokade tapiokagryn för att göra sojapärlor.

Att hitta allt i ett nytt kök är inte helt enkelt och allt i recepten var inte sjåälvklart, men det fanns två assistenter på plats, och Claes fanns alltid tillgänglig för att svara på frågor och ge vägledning.

Min lagkamrat hackade spetskål till Okonomiyaki medan den andra tempererade choklad till en kräm. Jag jobbade på med min ostronrätt. Andra lag förberedde vietnamesiska vårrullar, koreansk chorizo och sojagravad strömming.

Efter en halvtimme var jag klar med förberedelserna till mina ostron, och Claes samlade hela gruppen och visade oss hur man öppnar ostron på bästa sätt. När sex personer hade övat öppnade jag resten och färdigställde rätten ”Ostron med tiger’s milk”, som alla snabbt högg in på.

Matlagningskurs i Stockholm på Restaurangakademien
Matlagningskurs i Stockholm på Restaurangakademien

Utan att överdriva var det en av de godaste ostronrätter jag någonsin ätit – och en rätt jag definitivt kommer att laga hemma!

Stående middag!

Efterhand respektive rätter blev klara provade vi varandras skapelser. En läcker okonomiyaki, hamachi med yuzusmörsås, ietnamesiska vårrullar med jordnötsås, koreansk chorizo med rättiksremoulade, friterad lök och nybakat bröd. Sojagravad strömming på rostad baguette och asiatisk råbiff.

Matlagningskurs i Stockholm på Restaurangakademien
Matlagningskurs i Stockholm på Restaurangakademien
Matlagningskurs i Stockholm på Restaurangakademien
Matlagningskurs i Stockholm på Restaurangakademien

Så snart det blev ett intressant moment samlade Claes oss och visade experttips, exempelvis hur man steker dumplings genom att lägga dem i ett vackert mönster i stekpannan och hälla på vatten med rismjöl, vilket gör att de kan vändas som en kaka.

Han visade även hur man gör en fluffig frityrsmet för friterade shimej-svamlar och hur koriander-rötterna kan användas till tempura.

Efter några timmar var vi rejält trötta i benen – att stå upp och laga mat i flera timmar tar på krafterna! Vi satte oss vid långbordet och serverades vin tillsammans med den näst sista rätten: en läcker Banh Mi – en baguette med kycklingterrine och rökt sidfläsk.

Sedan hjälptes vårt lag åt att göra den sista rätten: friterad steambun med chokladkräm, dulce de leche, jordnötter och koreansk chili – en perfekt balans av hetta, sötma och sälta! Mätta och belåtna tackade vi varandra för en fantastisk kväll!

Varför välja denna matlagningskurs i Stockholm?

Denna matlagningskurs i Stockholm var inte bara lärorik utan också väldigt rolig. Det är sällan man träffar så många engagerade matlagare i samma rum! Jag kan varmt rekommendera den för alla som älskar mat, oavsett om du är nybörjare eller erfaren hemmakock.

Vill du uppleva en liknande kurs? Kolla in alla kommande matlagningskurser i Stockholm på Restaurangakademiens webbplats. Just när denna kurs med Claes går igen är dock ännu inte schemalagt!

Läs om fler matlagningskurser jag gått

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Lyxig lördagslunch – Afternoon Tea på La Tour

Vill du unna dig en riktigt lyxig lördagslunch? Då kan jag verkligen rekommendera Afternoon Tea på La Tour,...

Visum till England – från 2 april 2025 behöver svenskar ETA-visum för resa till Storbrittanien

Från och med den 2 april 2025 blir det obligatoriskt för svenska medborgare att ansöka om visum till...

Moët & Chandon Champagne Gondola i Lech

Lech i Österrike är en av de glassigaste alporterna och här flockas kungligheter, kändisar och inte minst svenskar...

Lech i Österrike – lyx i hjärtat av Arlberg

Lech i Österrike - är enligt många Österrikes mest exklusiva skidort, känd för riktigt bra skidåkning, exklusiva hotell...