Efter många års sommarsemestrande utomlands har vi de senaste åren hållit oss mycket i Skandinavien på somrarna. Vi är alltid i Dalarna där vi har tillgång till sommarställe, men även gjort lite roadtrips runt om i Skandinavien. Förra året bland annat till Danmark och året innan till Skåne och Åland. Så kul att upptäcka fina och intressanta platser här hemma! Om just det handlar whiskymärket Taliskers sommarkampanj som som de kallar Scandinavian Detours. För att få fler att upptäcka naturen och fina platser på hemmaplan har de låtit några äventyrare välja ut sina favoritplatser i Skandinavien och ni hittar deras tips på scandinaviandetours.com
Som en del kampanjen kommer man i samarbete med Filip Fastén och Joel Åhlin från Agrikultur skapa en pop-up restaurang, en dag (1 juli) nere i Kullabergs naturreservat i Skåne och en dag (17 juni) i Boesdal Kalkbrud i Danmark.
I veckan var jag en av dem som fick testa denna meny men innan jag går in på var vi åt den – kort om Talisker för att förstå inramningen.
Talisker på Skye i Scottland
Taliskers destilleri ligger på ön Skye i Skottland. En avlägsen men otroligt vacker plats som nyligen utsetts till den fjärde vackraste ön i världen. Jag har varit i Skottland på olika whiskyresor flera gånger, men vi har aldrig tagit oss till Skye. Efter denna dag blev jag dock ordentligt sugen på att åka dit nästa gång vi är i Skottland!
Taliskerprovning på Grönskär
För att ge oss svenskar en liten känsla av hur det kan vara på Skye bjöd de med ett gäng bloggare och journalister ut ön Grönskär i Stockholms skärgård, strax utanför Sandhamn. En dryg timme med en snabb ribbåt tog oss till denna lilla, karga ö med ett fyrtorn och några hus. Här fick vi prova fem olika whiskies under ledning av Mikael Lundén som är ”Senior Nordic Brand Ambassador” för Talisker och fick veta lite mer om historien bakom denna Whisky.
Talisker är sedan tidigare en av mina favoritwhiskies ihop med Lagavulin, Springbank och Glengoyne så denna provning var riktigt intressant och det var svårt att tänka sig en mer Skye-lik miljö att göra provningen i. Timingen med vädret kunde inte ha varit bättre, med strålande sol!
Filip Fastén och Joel Åhlins pop-up restaurang
Efter whiskyprovningen fick vi testa den meny som Filip Fastén och Joel Åhlin kommer servera i Kullaberg. Riktigt intressant och vällagat. Jag var och åt på deras Agrikultur just när de öppnat och det märks nu hur de utvecklats i snabb takt sedan dess. Fortfarande innovativa rätter, men nu var allt även riktigt gott. Roliga ambitiösa kreationer som kokad och torkad mossa med svampkräm eller semitorkade morötter som kokats, torkats 2 månader i mörker och sedan lagts i morotsjuice. Och kycklinghjärtan som dyker upp på allt fler menyer fanns såklart med i en rätt!
Först fick vi in fyra snacks vi åt med händerna
Sedan fortsatte menyn med tre varmrätter och en dessert.
Har ni möjlighet att testa denna meny när den serveras igen den 17 juni/ 1 juli – ta den – så himla gott! Bordsbokningen öppnar den 26/4 på www.bookatable.se