En av de restauranger som det har pratats mest om i Stockholm den senaste tiden är utan tvekan Adam/Albin. I deras lokaler på Rådmansgatan där de tidigare drev en ”matstudio” ligger det nu en fine-dining krog där man bara serverar en 5-rättersmeny. Vi bokade sent och fick plats vid det stora communitybordet i mitten av lokalen som visar sig vara en perfekt plats att sitta på. Häng med och kolla in maten!
Fem serveringar med möjlighet till egna val
Servitrisen förklarar upplägget, Adam och Albin har valt ut en handfull ”snacks” som fungerar som en första servering och sedan får vi ur menyn välja fyra serveringar till, där det finns 2-3 alternativ att välja på vid varje servering. De har dessutom tre extra rätter man kan lägga till sin meny om man vill prova fler rätter än fem.
Man har inget färdigt vinpaket utan rekommenderar att man tar in en flaska vin av en sort man gillar istället. De har även viner på glas och kan matcha vinerna om man så vill, men vi bestämde oss för att dela på en flaska rött och en flaska vitt som borde funka till de olika rätter som fanns på menyn samt en flaska champagne som vi började på medan vi tittade på menyn. Sedan börjar snacksen komma in en efter en.
Snacks på Adam & Albin
Först snackset var en liten skål med misu och auberginecreme, len och med goda koncentrerade smaker. Nästa rätt var ljumma ostron med stekt blodapelsin – intressant och läcker kombination. Sedan ett knaprigt kastenjekex med friterad broccoli, små friterade bröd fyllda med camembert och en krabbrätt med örtolja.
Hade vi höga förväntningar när vi kom hit så steg de ännu mer efter denna inledning, vilka smaker! Intressant och i nya kombinationer, men fortfarande jättegott.
Servering 2-4 på Adam & Albin
Rätterna på menyn byts någon gång i månaden, men en rätt som aldrig tas bort är tydligen råbiffen på första serveringen, så den beställer vi in alla fyra. Det är inte en råbiff i klassisk bemärkelse, utan ett litet berg av friterade potatisstrimlor, bakad purjolök och sojamajonnäs som toppas av en tunn skiva hängmörad biff. Supergod!
Nästa rätt är potatis. En len potatiscrème med brynt smör är basen och så toppad med tryffel eller löjrom. Vi tar olika i sällskapet. Jag provar båda och gillade den med löjrom bäst, tycker inte riktigt att tryffel på detta sätt lyfter.
Vi beställde även in en av extrarätterna – den friterade piggvaren – som kom in mellan servering 3 och 4. Serverad i ett litet tunnbröd, toppad med vårlökssalsa och forellrom. Så god!
Till servering 4 väljer vi två olika rätter i sällskapet – minutstekt rentjur respektive kammussla.
Jag tar den förstnämnda, som kommer in med variationer av kål på en stor klick grädde som är smaksatt med kycklingbuljong. Otroligt bra kombination och intensiva smaker, så pass att en hel portion nästan är för mycket, speciellt efter raden av rätter vi redan ätit.
Kammusslan (som jag såklart smakade på av min bordsgranne) var väldigt god och betydligt lättare som rätt. men inte lika intressant som rensadeln.
Dessert och kaffegodis
Efter denna massiva måltid var vi alla ganska mätta, men denna lilla läckra dessert på glass, timjan, pistage och luvtunna flarn var inga problem att få plats med.
Sammantaget, en fantastisk matupplevelse. Men kostar därefter om man tar in hela femrättersmenyn. Men, i likhet med t ex Lilla Ego kan man sätta sig i baren och ta in en enstaka rätt om man vill prova maten och uppleva atmosfären utan att lägga för mycket pengar på restaurangbesöket. Gör ni det är tipset att ta in den friterade piggvaren!
Med dessa höga ambitioner och förmåga att leverera nyskapande mat som dessutom är supergod skulle jag inte bli förvånad om Adam/Albin både syns i Gulddrake-sammanhang såväl i Guide Michelin nästa år! Jag instämmer i kören som tycker att man ska unna sig ett besök här om man har råd.
Fakta:
Hemsida: adamalbin.se
Meny: 795:- för fem rätter exkl dryck
Telefon: 08-411 55 35
Adress: Rådmansgatan 16
Öppettider: mån-lör från 17.30
Sittningstid: 2,5 h
Drop-in platser: Ett fåtal.
[…] 2016 och blev snabbt en snackis. Vi var där då ett par månader efter de öppnat och åt då en riktigt bra femrättersmeny. Sedan dessa har man utvecklat konceptet, byggt om lokalerna och satar nu ännu mer på fine-dining. […]